9
en
dc
We willen ons hier verder beperken tot een ietwat
uitvoeriger beschrijving van de ziederij, de gistkel-
der, het waterstation en de uitbreiding van de
machinekamer.
Bij de keuze van de brouwketels is een tamelijk
revolutionaire stap gedaan. In plaats nl. van een
horizontale opstelling van de diverse ronde brouw
ketels is de verticale opstelling gekozen en wel in
rechthoekige vorm, een systeem dat in Duitsland
ontwikkeld is en daar al bij enkele kleinere installa
ties is toegepast.
De toren" bestaat uit een vijftal boven elkaar ge
bouwde ketels en kuipen. De bovenste ketel is ge
deeld in tweeën, resp. de brouwketel en de beslag-
kuip, welke echter eender gebouwd zijn, zodat het
doel van beide ketels kan verwisselen.
Daaronder liggen resp. de klaringskuip, het voorloop-
vat, de bierketel en als onderste een bezinkkuip. In
de bovenste maischketels wordt water en mout ge
stort, terwijl het brouwsel resp. de verschillende
ketels van boven naar onderen doorloopt. Met deze
installatie kunnen 5 brouwsels per etmaal gemaakt
worden, elk brouwsel van normaal 430 hl en maxi
maal 475 hl. Rest nog te vermelden, dat de ketels
geheel uit roestvrij staal zijn gemaakt.
Een verdere bijzonderheid is, dat de bediening nage
noeg geheel vanaf één punt kan plaatshebben, dit
om het proces goed in de hand te hebben en het
vermoeiende trappenklimmen tijdens de bediening
tot een minimum te beperken. De koeling van de
wort vindt in de ziederij plaats, waarna de wort
naar de gistkelder wordt gepompt. De gistkelder,
gelegen boven de legkelder, bevat in totaal 17 gist-
kuipen welke elk 2 brouwsels kunnen bevatten met
nog 6 gistkuipen voor elk 1 brouwsel. Deze gistkui-
pen, inwendig bekleed met „Ebon" (een zwart asfalt-
produkt), uitwendig betegeld, vallen op door hun
grote afmetingen. De grote kuipen zijn nl. 6,5 m
Interieur van het brouwhuis(l) Er is zeker vakmanschap voor nodig
te weten welke draden wel en welke niet met elkaar verbonden
moeten worden om de brouwketels in werking te stellen.
breed, 4,5 m lang, met een diepte van 3,55 m en kun
nen bruto 1.000 hl bier bevatten; ieder voor zich een
klein zwembadje dus.
De gistkelder. Een deel van de enorme ruimte waarin drieën
twintig gistkuipen zijn gebouwd, met als specialiteit de roestvrije
stalen koelers in deze kuipen.
Interieur van het brouwhuis(l) Het is nog moeilijk voor te stellen
dat ook hier eens orde en netheid zullen heersen, wanneer de
werkzaamheden voltooid zullen zijn.