9 en dc We willen ons hier verder beperken tot een ietwat uitvoeriger beschrijving van de ziederij, de gistkel- der, het waterstation en de uitbreiding van de machinekamer. Bij de keuze van de brouwketels is een tamelijk revolutionaire stap gedaan. In plaats nl. van een horizontale opstelling van de diverse ronde brouw ketels is de verticale opstelling gekozen en wel in rechthoekige vorm, een systeem dat in Duitsland ontwikkeld is en daar al bij enkele kleinere installa ties is toegepast. De toren" bestaat uit een vijftal boven elkaar ge bouwde ketels en kuipen. De bovenste ketel is ge deeld in tweeën, resp. de brouwketel en de beslag- kuip, welke echter eender gebouwd zijn, zodat het doel van beide ketels kan verwisselen. Daaronder liggen resp. de klaringskuip, het voorloop- vat, de bierketel en als onderste een bezinkkuip. In de bovenste maischketels wordt water en mout ge stort, terwijl het brouwsel resp. de verschillende ketels van boven naar onderen doorloopt. Met deze installatie kunnen 5 brouwsels per etmaal gemaakt worden, elk brouwsel van normaal 430 hl en maxi maal 475 hl. Rest nog te vermelden, dat de ketels geheel uit roestvrij staal zijn gemaakt. Een verdere bijzonderheid is, dat de bediening nage noeg geheel vanaf één punt kan plaatshebben, dit om het proces goed in de hand te hebben en het vermoeiende trappenklimmen tijdens de bediening tot een minimum te beperken. De koeling van de wort vindt in de ziederij plaats, waarna de wort naar de gistkelder wordt gepompt. De gistkelder, gelegen boven de legkelder, bevat in totaal 17 gist- kuipen welke elk 2 brouwsels kunnen bevatten met nog 6 gistkuipen voor elk 1 brouwsel. Deze gistkui- pen, inwendig bekleed met „Ebon" (een zwart asfalt- produkt), uitwendig betegeld, vallen op door hun grote afmetingen. De grote kuipen zijn nl. 6,5 m Interieur van het brouwhuis(l) Er is zeker vakmanschap voor nodig te weten welke draden wel en welke niet met elkaar verbonden moeten worden om de brouwketels in werking te stellen. breed, 4,5 m lang, met een diepte van 3,55 m en kun nen bruto 1.000 hl bier bevatten; ieder voor zich een klein zwembadje dus. De gistkelder. Een deel van de enorme ruimte waarin drieën twintig gistkuipen zijn gebouwd, met als specialiteit de roestvrije stalen koelers in deze kuipen. Interieur van het brouwhuis(l) Het is nog moeilijk voor te stellen dat ook hier eens orde en netheid zullen heersen, wanneer de werkzaamheden voltooid zullen zijn.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1958 | | pagina 11