de'/vmg maarak"ba9l<
2
Vers van 't Vat is een blad van en
voor het personeel van de Heine-
ken's Bierbrouwerij Mij. N.V.
Het blad wordt geredigeerd door
de hieronder te noemen redactie;
het kan echter slechts bestaan door
de medewerking van alle leden van
het personeel. Zendt alten Uxv bij
dragen naar de onderstaande
redactie-adressen; doet dit onbe
schroomd.
De redactie behoudt zich het recht
voor artikelen te bekorten of
zo nodig om te werken. Zo veel
mogelijk zal dit geschieden in over
leg met de inzender.
De redactie:
Mr K. L. BEIJEN*)
Drs J. GOMBERT
Mr E. C. KETTNER
G. E. KLEINGELD
J. G. TIMMER
R. VESTERGAARD**)
J. J. WOLFF
J. VAN DER ZWAAL
Redactieadres te Amsterdam.
Redactieadres te Rotterdam.
«tw
The British Veteran Car Club"
heeft een bezoek aan onze brouwerij
te Amsterdam gebracht. 34 auto's uit
het stenen tijdperk der automobielen
bemand met ongeveer 80 ..Britten
ten voeten uit" hielden een rally naar
het 700-jarige Alkmaar. Heineken was
hun lunch en bier stop. Op de
voorpagina ziet U hoe het moderne
verkeer wordt stopgezet om voorrang
te verlenen aan een De Dion Bonton
uil 1003 en de 33 achter hem aanrij
dende soortgenoten. Elders in dit
blad vindt U meer over dit bezoek.
-f5
•Cs
-05
-{5
■5
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-K
-05
-05
-05
-I:
-05
-05
•05
-05
-05
-os
•Ós
■Ós
-05
-05
■Os
-05
-05
-os
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-f5
-05
-05
-Os
-05
-OS
-05
-05
-05
■S
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
'05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
■Cs
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-05
-Os
-05
-05
-05
-05
■05
-05
■5
-05
-Os
-05
-05
-Os
•05
-05
-05
-05
-05
-05
-Cs
-05
"05
-05
In deze rubriek kunnen alle
leden van de grote Heineken's
familie vragen stellen welke
naar beste weten zullen worden
beantwoord. Wij verwachten
vele vragen uit binnen- en bui
tenland en daarom moeten wij
U één beperking opleggen; de
vragen moeten betrekking heb
ben op bier in 't algemeen, op
Heineken's Bier in liet bizon
der en verder op alles wat der
brouwerij is. Maar voor bet
overige: vraag maar raak.
Vraag: Als vrouw van een Heineken-
employé gebruik ik thuis natuurlijk spe
ciale bierglazen. Ik bezit de bekende gla
zen met het zgn. brouwerswapenembleem.
Wanneer kennissen mij echter vragen wat
dit embleem betekent sta ik met m'n
mond vol tanden. Kunt U het mij uit
leggen?
Antwoord: De verklaring van dit embleem
heeft enkele jaren geleden reeds een keer
in Vers van 't Vat gestaan. Omdat ons
echter bekend is dat vragenstelster noch
haar man toen reeds contact met de brou
werijwereld hadden, geven wij hierbij
nogmaals gaarne de gevraagde uitleg.
Op Uw bierglazen ziet U het eeuwenoude
brouwerswapen afgebeeld, omkranst door
gerstenaren en hopranken. In alle landen
ter wereld is dit teken het symbool van
het bierbrouwen.
De verschillende voorwerpen, in dit wapen
aangebracht, bestonden reeds lang voor
dat de moderne bierbrouwerij met zijn
machinale bewerking ontstond. De verkla
ring van het gebruik van deze gereed
schappen moet men dus vinden in oude
werken over de bierbrouwerij, uit de tijd,
dat de moderne techniek haar intrede nog
niet had gedaan.
Het blijkt dan, dat de houten kuip in het
midden is: óf de werkkuip (tegenwoordig
beslagkuip), waarin het moutmeel met
heet water werd vermengdóf de zgn. geil-
kuip, waarin het moutextract (de wort),
nadat het met hop gekookt en gekoeld
was, werd vergist.
In de kuip links zien wij een houten schop,
die gebruikt werd voor het omzetten van
de kiemende gerst, en welke men tegen
woordig ook nog wel ziet gebruiken.
In het midden vinden wij de gaffel. Hier
mede werd in de zgn. werkkuip het mout
meel intens met heet water gemengd.
Rechts ziet men een koperen schepemmer,
die werd gebruikt om de hete wort, nadat
deze met de hop gekookt was, in de hou
ten goot te scheppen, waardoor deze vloei
stof naar de koelbak liep.
Welk een verschil met de hygiënische,
wetenschappelijke bierbereiding zoals deze
in onze moderne brouwerijen plaats vindt.
Maar wat ook mocht veranderen, de popu
lariteit van deze gezonde, stimulerende
drank is door alle eeuwen heen blijven
bestaan.
Vraag: In het vorige nummer van Vers van
't Vat zag ik een foto waarop onze direc
teur Jhr Feith een bierestafette leidt. Kunt
U mij vertellen hoe zo'n bier-estafette in
zijn werk gaat?
Antivoord: Voor een bierestafette moet U een
liefst grote groep mensen bij elkaar heb
ben. U splitst deze groep in twee gelijke
ploegen en U plaatst deze twee groepen
tegenover elkaar aan een lange tafel.
Iedere deelnemer krijgt nu een glas bier
voor zich en op een teken van de wed
strijdleider beginnen de nummers één van
iedere ploeg hun biertje op te drinken.
Zodra een nummer één zijn glas leeg op
tafel heeft gezet mag nummer twee van
zijn ploeg aan zijn biertje beginnen enz.
De ploeg ivaaman de laatste man het eer
ste zijn biertje op heeft, heeft gewonnen.
De wedstrijdleider moet er op letten, dat
niemand voor zijn beurt begint te drinken.
U begrijpt dat het aankomt op snel drin
ken. Vaak verdwijnt menige teug in het
boordje in plaats van in de keel van de
deelnemers.