EINDHOVEN is een zich snel uitbreidende stad, waar ons bier
VAN DORDTSE BODEM
7
sterk vertegenwoordigd is. Er rijden daarom in
Eindhoven nogal wat Heineken's auto's en het was dus niet hele
maal toevallig, dat twee onzer chauffeurs (uit Amsterdam) bij
de kop gepakt werden, toen een redacteur van de Philips Koerier
een interview wilde houden met enige willekeurige weggebrui
kers om hun mening te horen over de belangrijke verbetering,
welke in Eindhoven heeft plaatsgevonden door het in gebruik
nemen van het „Hoogspoor".
Het desbetreffende berichtje
uit de Philips Koerier laten wij
hieronder volgen:
„Schrijf maar in je krant, dat
we blij toe zijn, nu die ver
schrikking is afgelopen en zet
er dan maar bij, dat ze het tien
jaar geleden al hadden moeten
doen", zegt Johan Marinus uit
Amsterdam.
Hij is chauffeur op een zes-
tientons motorwagen met aan
hangwagen van Heineken's
Bieren en met zijn maat, Jan
Borne passeert hij dagelijks de
Woenselse overweg.
„Het is een hele opluchting,
meneer hoor, straks met dat
hoogspoor. Dan kun je ten
minste recht toe recht an rijen.
Laat ik je zeggen, meneer, 't is
toch zeker barMoet je die
file zien, meneer, die file
Man, we staan hier al twintig
minuten of so sowat. Dat noe
men ze nou atoomtijdperk.
Kom kijken, meneer, Soals ik
seg, waardeloos, hoor, goed
waardeloos."
Onderwijl zit Jan Borne te
luisteren, maar aan zijn gezicht „Het bier is weer best
kun je zien, dat elk woord hem roept hij, als de zestientonner
uit het hart is gegrepen. Nu en heftig ja-knikkend over de
dan doet ook hij een duit in het spoorbommels rijdt.
zakje bij het gemopper van zijn Zet dat maar boven je
kameraad. stukkie!"
Hinde
der
Noniaden
Zoals men weet waren
onze vroegste voorouders
nomaden. De ontwikkeling
van landbouwmethoden
maakte het hen mogelijk
nederzettingen met blijvend
karakter te stichten. Tot
dusver nam men aan, dat
het de behoefte aan brood
graan was, die de nomaden
er toe dreef zich met de
landbouw te bemoeien,
maar in het tijdschrift van
de Amerikaanse vereniging
van anthropologcn oppert
de botanicus Sauer, dat de
behoefte aan bier hen van
de jacht en visvangst deed
afzien. Op een goed mo
ment ontdekten de mensen,
dat een mengsel van gegist
graan een aangenaam sma
kende en voedzame drank
opleverde: het bier. Deze
hypothese maakt het luaar-
schijnlijk, dat de mensen
niet eerst vaste huizen
bouwden, maar vaste café's,
ethnologisch aangeduid als
Mam"-kroegen!
(Alg. H'blad)
In de onmiddellijke nabijheid van die mooie kathedraal mei
haar markante stoere toren, welke laatste de omgeving van
Dordrecht beheerst, staat aan de Varkenmarkt een complex
zeer oude gebouwen, waarin sinds 1433 is gevestigd de
Brouwerij ,J3e Sleutel".
Het is misschien wel interessant iets over de benamingen
van het bier uit die lang vervlogen tijden te mogen vertellen,
althans van wat uit de archieven is te putten van de meer
dan 5 eeuwen bestaande brouwerij, die nu tot de grote
Heineken's familie is gaan behoren.
In die grijze middeleeuwen, werd bij gebrek aan goed zui
ver drinkwater, bier gedronken. Zelfs werd bier aan de gevan
genen verstrekt, onder de naam van „gezoden water".
Onder de benaming van de biersoorten in die tijd, welke
zowel plaatselijk als daarbuiten een goede naam had, was
het Dordtse „mom", waarschijnlijk een enigszins zwaar bier.
Maar er werd ook „dun" bier gebrouwen, zogenaamd
„kuit".
Verder treft men ?iog aan in de annalen de namen „pharao",
„israël", „moeselaer"Dit wijst erop dat ook onze voorouders
gevoelig waren om hun product door een of andere attrac
tieve naamsaanduiding aan de man te brengen.
Nu December, de maand waarin de verkoop van het BOK-
BIER is aangebroken, ons speciaal activeert, moeten wij allen
krachtig streven dit edele product van hoge waarde in het
teken der algemene belangstelling te plaatsen, maar deze
aanbeveling zou onvolledig zijn indien men toch verzuimt
daarbij te zeggen dat het Heineken's Bokbier Moet zijn.
Een volgend maal hoop ik over „De Sleutel" wat meer te
vertellen.
DORDTENAAR