Oarlant du pin
DE WIJNPRODUIfflEGEBIEDEN
LANGS DE MIDDELLANDSE ZEE
2
MatipelUzr
De Languedoc-Roussillon wordt gevormd door de departementen Lozeère,
Gard, Hérault, Aude en de Pyrenées Orientates. Anders gezegd: het gebied
langs de Middellandse Zee westelijk van de Rhone tot en met het oostelijke
deel van de Pyreneeën dat in het noorden begrensd wordt door het Massif-
central bestaande uit het dun bevolkte bergachtige gebied Auvergne-Limou-
sin. Niet minder dan 12% van totale wereldwijnproduktie komt hier van
daan, zoals reeds gezegd 40% van de totale opbrengst in Frankrijk. Best de
moeite waard om eens even bij stil te staan.
DOOR J. ZELLENRATH
'RhJonz
Het zal u, lezer, wel wat moeite kosten om
in de hoeveelheid, merendeels onbeken
de, namen enigzins thuis te raken. De na
de revolutie gedecreteerde departementen
werden veelal genoemd naar rivieren. De
afbakening doorkruist vroegere provincies
en gewesten waarvan de namen, wat de
wijnen betreft, gehandhaafd bleven. Zo
wordt bijvoorbeeld het departement Aude
onderverdeeld in de ons meer vertrouwd
in het gehoor liggende Corbières en Mi-
nervois. De laatste ligt gedeeltelijk in het
departement Hérault.
LOZÈRE
I.ozère is het dunst bevolkte gebied van
Frankrijk. De helft van de bevolking werkt
in het agrarisch bedrijf,
die in dit ruwe klimaat
voornamelijk uit vee
teelt bestaat. Wat wijn
aangaat is Lozère voor
ons verder niet van bete
kenis.
GARD
Bij het beschrijven van
het zuidelijk deel van de
Rhone heb ik al gezegd
dat men in een warm-
droog klimaat niet kan
volstaan met de aan
plant van één druive-
soort.Hier in een gebied
waar de temperatuur
niet zelden boven de 30
°C stijgt is aanpassing
van geschikte rassen die
in combinatie kwali
teitswijn kunnen leve
ren, een dringende eis.
Op deze arme grond die
in de zomermaanden
nauwelijks door regen
wordt bevochtigd moeten de wortels diep
in de aarde dringen om de nodige voe
dingsstoffen aan te trekken. Zelfs in sei
zoenen wanneer andere wijngebieden
door overmatige regenval worden getrof
fen, kan hier maandenlang geen druppel
vallen. De voorgeschreven druiverassen
zijn: Carignan - om zijn robuuste karak
ter; Grenache - als bijdrage aan de esprit,
het eigenlijke wezen van de wijn. Syrah
en Mouvèdre voor het aroma, terwijl de
fruitsmaak wordt geleverd door Cin-
sault. Al deze soorten elk met hun speci
ale eigenschappen leveren weinig volu
me, hun rendement wordt geleverd door
hogere prijzen die voor de daaruit gepro
duceerde wijnen gevraagd mogen wor
den. De veredeling, respectievelijk het
minimaal vereiste percentage van elk
druivesoort is per appellatie, V.D.Q.S.
of A.O.C. voorgeschreven. In deze hele
streek langs de Middellandse Zee is de
herbeplanting van gerooide wijngaarden
nu meer op het produceren van kwaliteit
gericht, onder deskundige begeleiding.
Vandaar dat het smaakverschil in wijnen
onderling, al hebben ze een zelfde bena
ming, erg groot is. De ene Minervois lijkt
zelfs niet op de andere. Men zal bij zijn
keuze terdege rekening moeten houden
met nadere gegevens zoals een merk- of
kasteelnaam, wijnbouwer of negociant.
Alleen al uit de Costières du Gard komt
zes miljoen liter wijn waaronder zes met
recht op V.D.Q.S. De wijnen uit het
departement Gard zijn voor het over
grote deel "rood" maar
er komt hier een voor
treffelijke droge witte
wijn vandaan onder de
naam Clairette de Belle
garde.
Clairette is zoals u in
middels weet de naam
van een druivesoort die
hier in de Midi veel
wordt aangeplant. Op
gloeiend hete bodem le
vert deze wijnstok een
wijn waar je van houdt
of niet. Jammer is dik
wijls dat zoveel Neder
landers al na het eerste
slokje zeggen dat het
voor hen niet hoeft. In
derdaad geeft dit soort
witte wijnen uit de Clai
rette wel de indruk, dat
ze te lang bewaard wer
den. Anderzijds heb
ben ze een "sève", een
afdronk die we herken
nen van grote wijnen.
Vervolg op pagina 21.