aan de pomp kreeg, heb ik dat daadwerke
lijk in praktijk gebracht en het resultaat is
er dan ook naar. Toch wordt dat over het
algemeen in de horeca te weinig gedaan.
Neem nu die Engelse soldaat met dat bord
voor mijn zaak; daarop maak ik de voor
bijgangers erop attent, wat zij in mijn be
drijf kunnen bestellen. Toen op een gege
ven moment de ijsverkoop iets achter
bleef, hebben wij dat artikel op het bord
buiten vermeld en niet zonder resultaat.
De mensen willen graag zien wat zij binnen
kunnen bestellen. Ook mijn personeel
houd ik steeds voor, dat het verkopers
zijn. Als een bezoeker een kop koffie be
stelt, moet hij door het personeel ook at
tent gemaakt worden op het aanwezige as
sortiment gebak. Als je het zo aanpakt,
dan werkt dat onherroepelijk omzet ver
hogend".
SERVICE
De heer en mevrouw Kempers werken
hard in hun bedrijf. Waar nodig springen
zij bij, of dat nu keukenwerk, afwassen of
bedienen is. Topdrukte in de City pub is
waar te nemen op donderdagavond, dan is
het koopavond, vrijdagmorgen tijdens de
Emmer markt en in de winter ook op za
terdagmiddag. 's Avonds wordt het hore-
cagebeuren meer naar de cafésfeer omge
bogen. "Dan kan men niet meer terecht
voor een uitgebreide maaltijd", zegt de
heer Kempers. En hij vult aan: "Mensen
die nog iets willen eten kunnen dan alleen
maar een keuze maken uit diverse tosti's,
bitterballen en saté's. Liever zouden wij in
de avonduren helemaal geen etenswaren
meer verkopen. Dat wij het wel doen moet
uitsluitend gezien worden als een service
verlening tegenover de klant. Binnenkort
komt er mogelijk ook een Francaise bij ons
in dienst, die ook vloeiend Spaans, Itali
aans en Engels spreekt. Erg belangrijk,
omdat hier veel buitenlanders komen; ook
dat beschouwen wij als een soort service
verlening ten opzichte van de mensen".
Als aan de grote drukte nauwelijks het
hoofd te bieden is, vraagt de heer Kempers
zich wel eens af of hij eigenlijk niet beter
een echt ouderwets café had kunnen be
ginnen. Maar dat hij wel de juiste koers
heeft uitgezet in mei 1980 wordt benadrukt
door zijn opmerking: "Het leuke van deze
zaak is, dat je steeds weer andere gezich
ten ziet. Het is een gemêleerd publiek dat
bij ons binnenkomt, oud en jong, arm en
rijk. Daarbij houd ik er wel de stelregel op
na, dat iedereen in eerste instantie van
harte welkom is vanaf het moment dat de
deur opengaat, als men zich maar aanpast
aan de regels van het huis".
VERKOPEN
De heer Kempers, wijzend op de voorkant
van de menukaart waarop te lezen staat
"English beer on draught" zegt: "Wij ver
kopen tien soorten bier. Heineken wordt
uiteraard het meest verkocht, maar aan de
pomp hebben we ook twee soorten Whit-
bread, namelijk Brewmaster en Tankard.
Er is erg veel vraag naar die bieren, vooral
in het begin gingen er heel wat vaten door.
Nu is dat enigszins gestabiliseerd, maar het
is nog altijd een aantrekkelijke omzet. Dat
komt ook, omdat hier veel Engelsen ko
men, in dienst van Amerikaanse bedrijven
die werken voor de NAM. Brewmaster en
Tankard worden ook dikwijls gemixed ge
dronken. Ik sta op het standpunt, dat je als
als horeca-ondernemer ook een verkoper
dient te zijn. Toen ik die Engelse bieren
prijsstelling, geeft ook enige specialitei
ten aan. Zoals een Cottage pie, die be
staat uit aardappelpuree, gehakt, cham
pignons en uien, eventueel aangevuld
met appelmoes. Maar ook naar de City
Snack, een eigen ontwerp van de familie
Kempers, die is samengesteld uit een
klein stokbroodje met boerenham, pe
perham, rosbief, kaas, salade, ananas en
gebakken champignons wordt veel ge
vraagd. Op de menukaart treft men ook
salades, saté, tosti's in diverse uitvoerin
gen, kleine lunches, diverse soorten ge
bak en voor de grote eters een Drentse
uitsmijter aan.