De omgeving van Mönchengladbach, na de grensovergang bij Venlo nauwelijks
twintig minuten rijden, is van oudsher het Alt-bier land van Duitsland. Het is dan ook
niet verwonderlijk dat de grootste Alt-bier brouwerij van Duitsland hier zijn basis heeft:
de Hannen brouwerijw»
De oorsprong van de Hannen brouwerij
gaat meer dan 250 jaar terugIn het plaats
je Willich neemt de familie Hausmann een
bestaande brouwerij over en legt daarmee
de basis voor de traditie van Hannen Alt.
Nadat zich in de loop der jaren nog twee
familie-brouwerijen aansluiten, krijgt de
brouwerij pas rond 1920 zijn huidige
naam. Toen namelijk fuseerde de brouwe
rij van de gebroeders Hannen uit het na
burige plaatsje Korschenbroich met de
"Verenigde Willicher Brouwerijen" en
het duurde niet lang of de volksmond
noemde het de "Hannen" brouwerij.
leert dat de grootste zorg en vakmanschap i
aan de bereiding van Hannen Alt wordt
gegeven. Een traditioneel bier dat als spe- 1
cialiteit wordt gepresenteerd verdient
zorg, niet alleen tijdens het brouwproces 1
maar ook bij de consumptie.
Verkoopdirecteur Stiegler van de Hannen
brouwerij legt de nadruk op de combinatie
van de kwaliteit van het bier en de presen
tatie: "Het Hannen Alt glas is net zo bij
zonder als het produkt zélf. Bij een spe
ciaal bier hoort een speciaal glas"De uit-
Verkoopdirecteur Stiegler:.bijzonder produkt.
monstering van het produkt wordt al even
consequent toegepast. Blauw, van ouds
her de kleur die hoort bij Alt-bier, vormt in
combinatie met goud het beeld dat op eti
ket en in alle reclame-uitingen voorkomt.
ALT-BIER IN DE
BONDSREPUBLIEK
Niet zonder trots vertelt de heer Stiegler
dat de Hannen brouwerij - met z'n twee
brouwerijen in Mönchengladbach en
ALT-BIER: ZOALS HETVROEGER
GEMAAKT WERD
Alt is een bier dat zich in Duitsland sinds
de 60-er jaren opnieuw in een enorme be
langstelling mag verheugen.
Al een kwart eeuw was het de specialiteit
van een bepaalde streek; na de impulsen in
de afgelopen jaren is het meer dan dat. Het
is een in geheel Duitsland populair bier,
dat nu ook over de landsgrenzen wordt
verkocht en in het buitenland een steeds
grotere populariteit geniet. Alt-bier dankt
zijn naam feitelijk aan de brouwwijze:
naar "oud" recept. Kenmerkend voor
Hannen Alt is, dat het bovengistend wordt
gebrouwen. Het stamwortgehalte en het
alcoholpercentage van Hannen Alt zijn
vergelijkbaar met pilsener bier, namelijk
11,7 procent stamwort en 5 volumepro
cent alcohol. De kleur wordt verkregen
door de bij het inmaischen gebruikte don
kere gerst. De karakteristieke smaak ont
staat enerzijds door het bovengistend
brouwen en anderzijds door een hoog hop-
gehalte. Daarnaast heeft Hannen z'n eigen
gistcultuur die een unieke component voor
Hannen Alt oplevert.
Een rondgang door de moderne brouwerij
die in de periode 1967-1969 even
buiten Mönchengladbach gebouwd werd,
De moderne brouwerij in Mönchengladbach
Sdimecklnachmehr.y
4
HANNEN AKI
AL 250JAAR EEN SPECIALITEIT
HANNEN