Om welke bieren gaat het? Begin van dit j aar bracht Heineken een assortiment van twaalf buitenlandse bieren op de Nederlandse horecamarkt. Jk Daarmee speelde men in op de trend onder consumenten om t •p\ "NNV zich te onderscheiden in het drinkpatroon. Daarnaast werd steeds J V T* 'j duidelijker dat veel bierdrinkers een bijzonder bier prefereren L, ÊÉÊm als afwisseling op het vertrouwde pilsener bier. J - Jj&/( De markt voor niet-pilsener bieren is in Nederland yI overigens nog klein: Meer dan 99% van de totale AfX biermarkt wordt beheerst door pils. In het gedeelte if f ^B J J i|iy bijzondere bieren nemen bokbier en oud bruin l fBL^^ II j daarnaast de belangrijkste plaatsen in. j, p JB .11 De verwachting is dat het aandeel niet-pilsener I B 1^1 bieren de komende jaren zal gaan stijgen. p Hf' L B Dit segment zal naar zo'n 5% maximaal van de Nederlandse 2AZI biermarkt groeien. Daamee is het een interessante h ontwikkeling voor brouwers èn handel geworden. In veel horeca - 1: i 1 bedrijven heeft men kennis kunnen maken met de "buitenlanders M van Heineken". Via de slijters wordt dit assortiment speciale bieren V nu ook aangeboden voor gebruik in de huiselijke kring. Jm Ju's^ slijter kan, als uitgesproken vakman op het Eij ^-o 1 gebied van gedistilleerd, wijn en bier, profiteren van de iilj ontwikkelingen door deze bieren in zijn assortiment ffiy. op te nemen. W-'V-yOm in de slijterij de nodige aandacht te trekken N~\ 1 voor de buitenlandse bieren, kan de slijter beschikken VA over een affiche, een bierkaart, een prijslijst en een A Jfi&r muurhanger van de twee bekendste bieren uit het assortiment: Duvel en Hannen Alt. Is de order 8 verschillende kratten groot, dan krijgt de slijter een doos met 8 verschillende, bij de bieren behorende, glazen cadeau. t Het assortiment buitenlandse bieren omvat twaalf soorten waarvan het merendeel uit België, door velen als de bakermat van de biercultuur gezien, afkomstig is. Hieronder volgt een korte karakterschets van ieder van de, niet zelden eigenzinnige, bieren. Hannen Alt Het meest gedronken Alt bier van Duitsland. Sterk gehopt met een pittige smaak. Duvel Gebrouwen door familie bedrijf Moortgat in Breendonk (België). Duvel heeft zijn karak teristieke smaak te danken aan de traditionele, eigen wijze van vergisting. Het ondergaat de tweede vergisting in de fles. Duvel bevat 8 vol.% alcohol. Campbell's Scotch Ale Een donker, zoetig bier met een romige smaak. Een stevig bier met 8 vol.% alcohol. Abdij Affligem Donker Een nagistend bier, gebrouwen met gecaramelli- seerde mout. De milde smaak en donkere kleur kenmerken dit bier. 7 vol.% alcohol. Abdij Affligem Helder Een pittig bier met een zelfde alcohol percentage als Donker. Ook een nagistend bier. Abdij Affligem Tripel Een bijzonder, zwaar bier met 8,5 vol.% alcohol. Tripel genoemd omdat het driemaal zo zwaar is als het in de dagen van de Affligemmer monnikken gebruikelijke bier. Gueuze Lambic Caves Bruegel Een traditioneel Belgisch tarwebier met een rinzige afdronk, spontaan gegist. Drie, twee en één jaar oude Lambics worden versneden met nog niet geheel uitgegiste Lambic. Bevat 5,5 vol.% alcohol. Kriek Lambic Caves Bruegel Verse krieken (kersen) worden met Lambic vergist. Het vergistings proces verloopt op natuurlijke wijze. Heeft hetzelfde alcohol percentage als de Gueuze. Whitbread Pale Ale Een Engels bier met een licht bittere smaak. Roman Special Een mild en extra zacht bier. Een donker bier met 5.5 vol.% alcohol. Roman Dobbelen Bruinen Een sterk gehopt, vol, bitterzoet bier. Heeft een lageringstijd van 6 tot 8 maanden. Wordt met z'n 7 vol.% alcohol tot de zwaardere bieren gerekend. Roman Oudenaards Een algemeen smakend, prettig bier met 5 vol.% alcohol.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 16