Om welke bieren gaat het?
Begin van dit j aar bracht Heineken een assortiment van
twaalf buitenlandse bieren op de Nederlandse horecamarkt. Jk
Daarmee speelde men in op de trend onder consumenten om t •p\ "NNV
zich te onderscheiden in het drinkpatroon. Daarnaast werd steeds J V T* 'j
duidelijker dat veel bierdrinkers een bijzonder bier prefereren L, ÊÉÊm
als afwisseling op het vertrouwde pilsener bier. J - Jj&/(
De markt voor niet-pilsener bieren is in Nederland yI
overigens nog klein: Meer dan 99% van de totale AfX
biermarkt wordt beheerst door pils. In het gedeelte if f ^B J J i|iy
bijzondere bieren nemen bokbier en oud bruin l fBL^^ II j
daarnaast de belangrijkste plaatsen in. j, p JB .11
De verwachting is dat het aandeel niet-pilsener I B 1^1
bieren de komende jaren zal gaan stijgen. p Hf' L B
Dit segment zal naar zo'n 5% maximaal van de Nederlandse 2AZI
biermarkt groeien. Daamee is het een interessante
h ontwikkeling voor brouwers èn handel geworden. In veel horeca -
1: i 1 bedrijven heeft men kennis kunnen maken met de "buitenlanders
M van Heineken". Via de slijters wordt dit assortiment speciale bieren
V nu ook aangeboden voor gebruik in de huiselijke kring.
Jm Ju's^ slijter kan, als uitgesproken vakman op het
Eij ^-o 1 gebied van gedistilleerd, wijn en bier, profiteren van de
iilj ontwikkelingen door deze bieren in zijn assortiment
ffiy. op te nemen.
W-'V-yOm in de slijterij de nodige aandacht te trekken
N~\ 1 voor de buitenlandse bieren, kan de slijter beschikken
VA over een affiche, een bierkaart, een prijslijst en een
A Jfi&r muurhanger van de twee bekendste bieren uit het
assortiment: Duvel en Hannen Alt. Is de order 8
verschillende kratten groot, dan krijgt de slijter
een doos met 8 verschillende, bij de bieren behorende, glazen cadeau.
t
Het assortiment buitenlandse
bieren omvat twaalf soorten
waarvan het merendeel uit
België, door velen als de bakermat
van de biercultuur gezien,
afkomstig is.
Hieronder volgt een korte
karakterschets van ieder van de,
niet zelden eigenzinnige, bieren.
Hannen Alt
Het meest gedronken Alt
bier van Duitsland. Sterk gehopt
met een pittige smaak.
Duvel
Gebrouwen door familie
bedrijf Moortgat in Breendonk
(België). Duvel heeft zijn karak
teristieke smaak te danken aan de
traditionele, eigen wijze van
vergisting. Het ondergaat de
tweede vergisting in de fles.
Duvel bevat 8 vol.% alcohol.
Campbell's Scotch Ale
Een donker, zoetig bier met
een romige smaak. Een stevig
bier met 8 vol.% alcohol.
Abdij Affligem Donker
Een nagistend bier,
gebrouwen met gecaramelli-
seerde mout. De milde smaak en
donkere kleur kenmerken dit
bier. 7 vol.% alcohol.
Abdij Affligem Helder
Een pittig bier met een
zelfde alcohol percentage als
Donker. Ook een nagistend bier.
Abdij Affligem Tripel
Een bijzonder, zwaar bier
met 8,5 vol.% alcohol. Tripel
genoemd omdat het driemaal zo
zwaar is als het in de dagen van
de Affligemmer monnikken
gebruikelijke bier.
Gueuze Lambic Caves Bruegel
Een traditioneel Belgisch
tarwebier met een rinzige
afdronk, spontaan gegist. Drie,
twee en één jaar oude Lambics
worden versneden met nog niet
geheel uitgegiste Lambic. Bevat
5,5 vol.% alcohol.
Kriek Lambic Caves Bruegel
Verse krieken (kersen)
worden met Lambic vergist. Het
vergistings proces verloopt op
natuurlijke wijze. Heeft hetzelfde
alcohol percentage als de Gueuze.
Whitbread Pale Ale
Een Engels bier met een
licht bittere smaak.
Roman Special
Een mild en extra zacht
bier. Een donker bier met
5.5 vol.% alcohol.
Roman Dobbelen Bruinen
Een sterk gehopt, vol,
bitterzoet bier. Heeft een
lageringstijd van 6 tot 8 maanden.
Wordt met z'n 7 vol.% alcohol
tot de zwaardere bieren gerekend.
Roman Oudenaards
Een algemeen smakend,
prettig bier met 5 vol.% alcohol.