Het assortiment buitenlandse
bieren dat door Heineken op
de markt wordt gebracht
omvat de volgende merken:
HANNEN ALT
Het meest gedronken Altbier van
Duitsland. Sterk gehopt met een
pittige smaak.
DUVEL
Gebrouwen door familiebedrijf
Moortgat in Breendonk (België).
Duvel neeft zijn karakteristieke
smaak te danken aan de
traditionele, eigen wijze van
vergisting. Het ondergaat de tweede
vergisting in de fles. Duvel bevat
8 vol. alcohol.
CAMPBELL'S SCOTCH ALE
Een donker, zoetig bier met een
romige smaak. Een stevig bier met
8 vol. alcohol.
ABDIJ AFFLIGEM DONKER
Een nagistend bier, gebrouwen met
gecaramelliseerde mout. De milde
smaak en donkere kleur kenmerken
dit bier. 7 vol. alcohol.
ABDIJ AFFLIGEM HELDER
Een pittig bier met eenzelfde
alcohol percentage als Donker. Ook
een nagistend bier.
ABDIJ AFFLIGEM TRIPEL
Een bijzonder, zwaar bier met
8,5 vol. alcohol. Tripel genoemd
omdat het driemaal zo zwaar is als
het in de dagen van de Affligemmer
monniken gebruikelijke bier.
GUEUZE LAMBIC CAVES
BRUEGEL
Een traditioneel Belgisch tarwebier
met een rinzige afdronk, spontaan
gegist. Drie, twee en één jaar oude
Lambics worden versneden met nog
niet geheel uitgegiste Lambic.
Bevat 5,5 vol. alcohol.
KRIEK LAMBIC CAVES
BRUEGEL
Verse krieken (kersen) worden met
Lambic vergist. Het vergistings
proces verloopt op natuurlijke
wijze. Heeft hetzelfde alcohol
percentage als de Gueuze.
WHITBREAD PALE ALE
Een Engels bier met een licht
bittere smaak.
ROMAN SPECIAL
Een mild en extra zacht bier. Een
donker bier met 5,5 vol. alcohol.
ROMAN DOBBELEN
BRUINEN
Een sterk gehopt, vol, bitterzoet
bier. Heeft een lageringstijd van 6
tot 8 maanden. Wordt met z'n 7 vol.
alcohol tot de zwaardere bieren
gerekend.
ROMAN OUDENAARDS
Een algemeen smakend, prettig bier
met 5 vol. alcohol.
Aansluitend op dat onderzoek heeft
Heineken een proef bij vier dranken
groothandels genomen. Deze proef
toonde de haalbaarheid van een intro
ductie aan. Tevens werd, op grond van
de bevindingen uit deze proef, het
assortiment samengesteld. Duidelijk
werd ook dat de buitenlandse bieren
door de consument worden gezien als
een aanvulling op pilsener, dus als een
variatie.
EIGEN SFEER
De buitenlandse bieren hebben een
eigen sfeer. Dat komt natuurlijk in
eerste instantie door de specifieke
smaak van elk van de twaalf soorten,
maar ook door de cultuur die in de
verschillende biersoorten vertegen
woordigd is.
Bij elk van de bieren hoort een eigen
glas, terwijl ook speciale viltjes voor de
verschillende bieren beschikbaar zijn.
Met de verkrijgbaarheid van andere
dan pilsener bieren wordt de sfeer in
het horecabedrijf positief beïnvloed.
Van belang daarbij is.wel dat ook het
horecabedrijf zélf aangepast wordt.
Het zal zich in het teken van de
buitenlandse bieren moeten presen
teren.
ONDERSTEUNING
Om die bierige sfeer te creëren, is er
gezorgd voor materiaal dat de
introductie van de twaalf buitenlanders
kan ondersteunen. Genoemd zijn al de
beschikbare glazen en viltjes. Daar
naast is ereen affiche ontwikkeld, even
als een bierkaart.
Motto is: 'Mag ik de bierkaart even?',
waarmee men aan wil geven dat het
horecabedrijf een ruime keus aan
bieren heeft.
In het kader van de introductie geldt
een aanbod dat welhaast net zo
bijzonder is als de buitenlandse bieren
zélf: als de horeca-ondernemer ten min
ste 8 geïmporteerde merken/soorten
opneemt Krijgt men het volgende
akket gratis. Per merk of soort 6
ijbehorende glazen, drie bierkaarten,
4