horeca ondermenDOOR J. REPPEL
"DE KUL" IN DENEKAMP
trekpleister voorde jeugd uit wijde omgeving
Op 1 mei bestaat 'De Kul' honderd jaar. In die lange periode hebben vele
veranderingen plaatsgevonden, die hebben bijgedragen tot de vorming van het
bedrijf zoals het er nu uitziet: een horeca-object met een capaciteit voor
twaalfhonderd bezoekers, dat zich wekelijks mag verheugen in een zeer grote
belangstelling van de iets oudere jeugd, die van heinde en ver komt om het bedrijf
te bezoeken.
Overgrootvader Olde Dubbelink sticht
te een eeuw geleden het café, onder de
naam 'Het Dorstige Hert'. Daar kwa
men toen de mensen uit de boeren
stand die hun paarden lieten beslaan in
de achter de zaak gelegen smidse.
Steevast kregen zij de eerste borrel
gratis aangeboden. Even voor de
tweede wereldoorlog werden er een
zaaltje en een kegelbaan bijgebouwd,
maar in 1955 moest de kegelbaan
plaatsmaken voor uitbreiding van de
zaalcapaciteit omdat de belangstelling
voor het huren van een zaal steeds
groter werd. Gelijktijdig werd de sme
derij omgebouwd tot bioscoop, die
werd geëxploiteerd tot 1961. Toen de
bisocoop gesloten werd, kwam er
ruimte vrij voor twee bars, die noodza
kelijk waren om aan de grote vraag te
kunnen blijven voldoen. Vier jaar later
kreeg het bedrijf de toepasselijke
naam 'De Kul', hetgeen in Twente 'Het
Varken' betekent.
BIJNAAM
'Daar zit een verhaal aan vast', zegt de
31-jarige Martin Olde Dubbelink,
sinds 1975 eigenaar van het bedrijf, en
hij licht dat toe: 'Mijn overgrootvader
kreeg veel mensen uit de boerenstand
in de zaak. Deze raadden hem aan om
een varken te kopen dat dan gevoederd
kon worden met de overgebleven
etensresten van partijtjes. Mijn over
grootvader had helemaal geen ver
stand van het boerenbedrijf en toen hij
eens met dat beest naar een boer ging
om het te laten dekken bleek het een
mannelijk varken te zijn. Dat ging als
een lopend vuurtje door Denekamp en
vanaf die tijd noemde iedereen mijn
overgrootvader 'De Kul' 1
In 1974 werd het florerende bedrijf
door een felle brand geheel verwoest,
maar de familie Olde Dubbelink was
geenszins van plan om bij de pakken te
gaan neerzitten. Met vereende krach
ten werd aan de wederopbouw begon-
Welke verkoopfilosofie streeft deze
horecaman na? Martin Dubbelink zet
dat uiteen: 'Mijn streven is er helemaal
op gericht om de mensen die ons
bedrijf bezoeken een zo breed moge
lijk pakket aan te bieden, zodat zij hier
alles kunnen vinden wat zij verlangen.
Het bleek dat er behoefte bestond in
deze omgeving aan een bowling. Daar
moet je dan op inspelen. Aan het
interieur is bewust veel aandacht be
steed, de mensen moeten er zich pret
tig voelen en daarom is het geheel zo
sfeervol mogelijk ingericht met ge
makkelijke zitjes, een vloerbedekking
in warme kleuren, een goede geluids
isolatie en veel lichteffekten door mid
del van spotjes. De menukaart hebben
we beperkt gehouden en de nadruk is
gelegd op het vlees. We hanteren bo
vendien een schappelijke prijsstelling
omdat het eten gezien moet worden als
een service bij het bowlen. Voor men
sen die een avondje gaan bowlen moet
het betaalbaar blijven. De bowling is
dagelijks geopend van twee uur 's mid
dags tot één uur 's avonds met uitzon
nen. Op 12 juli 1975 waren de fraaie
dancing en feestzaal voltooid en kon de
feestelijke heropening plaatsvinden.
Vier jaar later werd de feestzaal her
schapen in een bowling en een moder
ne disco-dancing. Maar Martin Olde
Dubbelink heeft de opbouwfase nog
steeds niet afgerond.
Dat zal pas gebeuren als in de loop van
dit jaar de bouw van het restaurant en
snelbuffet gerealiseerd is.
BREED PAKKET
De huidige eigenaar is een man die
weet waar hij over praat als het om de
horeca gaat. Hij volgde de Hogere
Hotelschool in Den Haag. Daarna was
hij zes maanden in opleiding bij het
Heineken Rekencentrum te Rotter
dam in de administratief-organisato-
rische richting en op dat terrein werkte
hij vervolgens in vele gerenommeerde
hotels. Ook zijn echtgenote deed de
nodige horeca-ervaring op; zij werkte
onder andere bij de 'Heineken Hoek'
te Amsterdam.
20