Icpeii in de bouwerij
mm
Al jaren geleden zijn alle vestigings
plaatsen voor nieuwe wegrestaurants
door Rijkswaterstaat vastgesteld. De
ze wegrestaurants moeten voldoen aan
de richtlijnen, opgesteld door de
hoofddirecteur van de waterstaat, voor
'aanduiding van horeca-bedrijven
langs rijkswegen'.
Enkele van die voorwaarden zijn:
Het bedrijf moet primair gericht zijn
op de behoeften van het doorgaande
verkeer. Nevenactiviteiten, die extra
verkeer aantrekken, zijn niet toege
staan.
Alle categorieën weggebruikers moe
ten er gebruik van kunnen maken (ook
voor wat betreft de prijzen). Er moet
dus rekening worden gehouden met
het goederenvervoer over de weg. Dat
vraagt om communicatiemiddelen,
douchegelegenheid, enzovoort.
Ook gehandicapten moeten er ge
bruik van kunnen maken. Hiermee
moet dus rekening worden gehouden
wat betreft toilet-accommodatie, hel-
lingbanen enzovoort.
Het bedrijf moet het gehele jaar dag
en nacht geopend zijn, al mag dat dan
's nachts heel beperkt zijn.
KLEINSCHALIGHEID
Het lijkt waarschijnlijk dat door al
deze voorwaarden, langs de Neder
landse wegen bedrijven verschijnen
met een uniform gezicht. Toch is dat
gelukkig niet het geval. Dat bewijst
ook het nieuwe bedrijf in Bocholtz
(een plaats bij de zeer drukke en nog
steeds drukker wordende grens-over-
gang tussen Heerlen en Aken), dat in
opdracht van Routiers Heerlen B.V.
door het Heineken Bouwbureau is
ontworpen.
Hoewel het een groot bedrijf is gewor
den, in twee lagen gebouwd, ervaart de
bezoeker de zogenaamde kleinschalig
heid. Men moet er zelf geweest zijn om
te ervaren hoe een combinatie van
transparante achthoeken, een voor ons
land volledig uniek wegrestaurant
heeft opgeleverd. Deze achthoeken,
met openingen naar binnen en buiten,
geven een heel aparte sfeer, besloten
heid en intimiteit en maken een multi
functioneel gebruik mogelijk. Iedere
achthoek kan afgesloten worden voor
aparte groepen of voor vergaderingen
(zie plattegrond).
De pyramidevormige daken op de
achthoekige ruimten zorgen niet alleen
voor een apart exterieur, maar maken
juist ook het interieur tot een verras
sing. Dit effect wordt nog versterkt
door de nauwkeurig gedoseerde
daglicht-inval en de daarbij passende
armaturen voor de donkere uren.
MOGELIJKE UITBREIDING
ZITPLAATSEN
De afgebeelde plattegrond geeft een
duidelijk overzicht van alle op de be
gane grond gelegen ruimten. Het sou
terrain is even groot en omvat de
toilet-groepen, magazijnen enzovoort.
Vanuit de entree, bereikbaar via tre
den of hellingbaan, kan de bezoeker
kiezen. Hij kan links het chauffeurs
café in en daar aan de bar of aan een
>Jr* -
ACTIVITEITEN VAN HET HEINEKEN BOUWBUREAU
Nieuw lypc wegrestaurant
op grensovcigang Heerlen-Alten
i -V-
-er.»
V-1MJ
'V-Tr