Alle wijnen van Lyon tot Avignon, ik
zei het reeds, over een lengte van 200
km mogen zich Cötes du Rhöne A.C.
noemen. Daarnaast worden in 12 ge
meenten nog wijnen gegroepeerd on
der de aanduiding Dróme, Vaucluse en
Gard die recht hebben op de toenaam
'Villages' als speciale kwaliteitsgaran
tie.
HET NOORDELIJK DEEL
VAN DE RHÓNE
Het is bepaald niet gemakkelijk om op
de smalle terrassen hier wijnstokken te
planten en te bewerken. Bij hevige re
genval wordt de steenachtige bodem
die overigens zo gunstig is voor het
vasthouden van de zonnewarmte, ont
daan van het dunne laagje aarde en
moet de mens de grond weer terug
brengen om de voedingsbodem voor
de plant in stand te houden. We mogen
dan ook rustig vaststellen dat deze
wijngaarden tot de meest bewerkelijke
van Frankrijk behoren.
Hier in het noorden overheerst het
continentale klimaat met zijn strenge,
koude winters en warme zomers
waarin regelmatige regenval voor de
nodige vochtigheidsgraad zorgen. In
zo'n klimaat kan men volstaan met de
aanplant van een of twee druivesoor-
ten. Zoals we verderop zullen zien ligt
dat voor het zuidelijker deel van de
Rhone wel even anders. De wijnen uit
het noordelijk deel bevatten meer tan
nine en hebben dan ook wat langere
rijpingstijd nodig. Het aansprekende,
forse bouquet danken ze aan de Syrah,
een druiveras dat hier waarschijnlijk
door de kruisvaarders werd gebracht
uit Perzië als directe afstamming van
de Shiray. Om deze krachtige wijnen
wat meer finesse te geven en een wat
vriendelijker kleur, wordt dikwijls
20% most van de witte Viognier toe
gevoegd. Deze laatste werd hier 600
jaar voor het begin van onze jaartelling
door de Grieken aangeplant. Niet zon
der reden veronderstelt men dan ook
dat hier, zuidelijk van Lyon, de oudste
wijngaarden van Frankrijk liggen.
1. Cóte Rötie A.C. - circa 7 km bene
den Vienne. Is de noordelijke wijn
gaard van het Rhönegebied en beslaat
ongeveer 60 hectare aanplant, ver
deeld over de Cöte Brune en de Cöte
Blonde.
De legende wil dat in de middeleeuwen
een vader als eigenaar van een groot
wijngoed bij de verdeling aan zijn bei
de dochters bepaalde, dat de bruin-
ogige donkere schoonheid het deel zou
krijgen met de roodachtige bruine
ijzerhoudende aarde, terwijl de blonde
dochter voortaan het lichtgekleurde
deel met de mergelbodem haar eigen
dom mocht noemen. Wat ons vandaag
interesseert en met deze legende tot
nadenken stemt, is dat over slechts 2
kilometer lengte zo grote verschillen in
ondergrond kunnen bestaan, waarbij
we opnieuw vaststellen dat het zo
moeilijk is de kwaliteitseisen voor een
appellatie te omschrijven.
Opvallend is hier ook nog de wijze van
snoeien en opbinden van de wijnplan-
ten. De twijgen van drie stokken wor
den tot een pyramide samengebonden
op drie staken wat aan deze terras-
wijnbouw een bijzonder aspect geeft.
Van de Cöte Rotie komen delicate
wijnen die men wat tijd op fles moet
gunnen om er dan vooral van te genie
ten bij vlees met krachtige sausen.
2. Condrieu A.C. - circa 12 km zuide
lijk van Vienne. Onder deze benaming
mogen uitsluitend witte, uit de Vio-
gnierdruif gewonnen, wijnen in de
handel gebracht worden. Ze zijn sec of
demi-sec. Ter plaatse worden ze vooral
aanbevolen bij riviervissen uit de Rho
ne, met als specialiteit 'Quenelles de
brochet a la lyonnaise'. Dit heerlijke
gerecht wordt gemaakt van fijnge
stampte snoek vermengd met deeg van
eieren en niervet, overgoten met een
Nauticasaus. Voor de liefhebbers heb
ik het precieze recept beschikbaar.
3. Chateau-Grillet A.C. - Een witte
wijn die u eigenlijk alleen maar ter
plaatse kunt kopen en dan nog tegen
veel te hoge prijzen. Het betreft hier
het kleinste wijngebied (twee hectare)
met een eigen A.C. Op de smalle ter
rassen van Chateau Grillet staan soms
maar een of twee rijen wijnstokken.
4. Crozes Hermitage A.C. - We zijn
dus de rivier overgestoken en bevinden
ons nu aan de linker oever van de Rho
ne. Rond de dorpjes Crozes, Tain,
Mercurol, Chanos-Curson, Beau-
mont-Monteux enzovoort worden hier
zowel witte als rode wijnen geprodu
ceerd die herkenbaar zijn aan een licht
toontje de goüt de terroir, een bittertje
waaraan we even moeten wennen.
De. rode Crozes Hermitages worden
uitsluitend gewonnen uit de Syrah-
druif, terwijl de Marsanne en de
Roussanne de most leveren voor de
witte. Beide zijn aangename frisse wij
nen die wel een poosje bewaard kun
nen worden maar toch niet al te oud
gedronken moeten worden. Men moet
de Crozes Hermitage dan ook vooral
niet verwarren met:
5. Hermitage A.C. - Een wijn waarvan
ik zeg nooit jong drinken, want dat is
doodzonde. Een goed gevinificeerde
Hermitage vraagt wel 6 a 8 jaar flesrij-
ping, maar dan heeft u ook een kwali
teitswijn die jarenlang als een van de
beste van Frankrijk heeft gegolden.
Reeds 400 jaar voor Christus werd hier
wijn verbouwd. De Syrah groeit hier
op een granietbodem. Deze combina
tie geeft een krachtige rode wijn die
voor velen een verrassing zal zijn en
dat niet alleen in kwaliteit, maar ook in
de naar verhouding lage prijs. In onze
prijscourant wordt een Hermitage
1972 aangeboden voor f 19,95 bruto.
Een wijn die nog in volle ontwikkeling
is en pas over een jaar of tien zijn volle
rijkdom zal tonen. Vergelijk die nu
eens in prijs met een hoge Bourgogne
uit dat goede oogstjaar van een verge
lijkbaar kwaliteitsniveau.
De witte Hermitages zijn minder be
roemd. Ze zijn delicaat van smaak met
een rijk bouquet, mits jong gedronken.
Dat vind ik ten minste. De wijnbou
wers ter plaatse zeggen dat een witte
Hermitage best wat ouder mag wor
den. Laten we er niet over twisten. Zo
dikwijls zult u de Hermitage Blanc nu
ook weer niet tegenkomen.
In een volgende Parlant komt er nog
veel wetenswaardigs over dit volwaar
dige wijngebied met zijn vele verras
singen voor de liefhebbers. Ga er maar
vast een beetje aan wennen, lezer, dat
naast Bordeaux en Bourgognes nog
andere mooie wijnen kunnen worden
betrokken.
In het Rhönegebied zijn nog veel kleine wijnbouwers die aan hun produkten nog persoonlijk
aandacht kunnen geven. Ouderwets en degelijk.
iegelijk.
13