Darlant du Min
Logisch gezien hadden de Nederlanders, prijsbewust als ze zijn, de goede wijnen
van de Rhone al veel eerder moeten ontdekken. Onbegrijpelijk lang zijn de
kwaliteitswijnen van de Cötes du Rhone tegen zeer lage prijzen verhandeld in
vergelijking met Bordeaux en Bourgognes. Hier zal wel de angst voor het onbe
kende een rol hebben gespeeld.
DOOR J. ZELLENRATH
Waarschijnlijk hebben de wijnbou
wers zelf ook te lang gewacht om in een
gezamenlijke campagne hun wijnen
meer onder de aandacht van de bui
tenlandse consument te brengen. De
Franse consument was wel vertrouwd
met de namen uit de districten, maar te
lang heeft men geaarzeld om deze na
men met toekenning van een appella
tion contrólée meer allure te geven.
BETAALBARE PRIJZEN
Neem nou zo'n Cötes du Ventoux
1978 uit onze prijscourant, een wijn
van dergelijke kwaliteit zou voor f4,25
bruto handelsprijs toch met honderd
duizenden flessen verkocht moeten
worden. Op Bordeaux-fles, voorzien
van een chateau-naam, wat dat dan
ook voorstelt, brengt deze wijn met
gemak een dubbele prijs op. Kijk eens
naar de Cötes du Rhöne 1978 voor
f4,80. De goedkoopste Bordeaux van
hetzelfde jaar kost het dubbele waarbij
de vraag blijft of dit door de kwaliteit
wordt waar gemaakt. In de reeks wij
nen die onze aandacht vragen omdat ze
(nog) tegen redelijk betaalbare prijzen
worden aangeboden, nemen de Rhöne
wijnen een belangrijke plaats in.
GROTE TEGENSTELLINGEN
Precies als ik geschreven heb over de
Loire wijnen, zeg ik nu dat wijnen die
gewonnen worden aan beide zijden
van een rivier, over een lengte van 200
km, onmogelijk onder één noemer ge
vangen kunnen worden. Het produk-
tiegebied begint in het noorden onge
veer 10 km beneden de stad Lyon en
strekt zich uit tot een aantal kilometers
beneden Avignon in het zuiden. Bene
den die lijn mogen de wijnen niet meer
de beschermde herkomstbenaming
Cötes du Rhöne dragen.
Binnen deze begrenzing vinden we
voornamelijk rode wijnen, slechts
10% is wit, waaronder enkele van na
ture zoete wijnen. Zo ergens, dan mo
gen we hier toch wel spreken van grote
tegenstellingen en verschillen tussen
wijnen, waarvan de enige overeen
komst de geografische aanduiding van
een rivier is.
Daarbij moeten we er voortdurend op
bedacht zijn dat de wijn van de linker
en van de rechteroever kan komen, wat
ook weer duidelijk merkbaar is in de
kwaliteit als gevolg van een andere bo
demgesteldheid.
Het feit dat dikwijls in dezelfde wijn
gaard verschillende druivesoorten zijn
geplant, maakt ons het herkennen van
de Rhöne wijnen ook al niet gemakke
lijker. 'L'unité ici, naït de la diversité,'
zegt Raymond Dumay: 'de eenheid
wordt hier geboren uit de verscheiden
heid.'
Laten we proberen de veertien afzon
derlijk genoemde wijn-produktiege-
bieden enigszins overzichtelijk te
rangschikken en te beschrijven.
Beginnend vanuit Vienne in het noor
den, vinden we aan de
rechteroever linkeroever
1 Cöte Rötie
2 Condrieu
3 Chateau-Grillet
4Crozes Hermitage
5Hermitage
6 Saint Joseph
7 Cornas
8 Saint Peray
9Rasteau
10 Tavel
1 1Beaumes de Venise
12 Lirac
1 3Chateauneuf duPape
14,Gigondas
Condrieu Hermitage
flfanom»
12
Een le vaak vergeten wijngebied
DE RHONE