fles Rioja: "Cosecha 1974 Reserva",
weet U dat de wijn nog maar kort geleden
op fles werd gebracht en, hoewel drink
baar, dus nog niet zijn volle rijkdom heeft
ontplooid. In dat geval zou een 1974 die
niet "Reserva" is en dus maar twee jaar
op fust was, qua prijs een betere keus zijn.
Deze wijn heeft nu al 3-4 jaar flesrijping
achter de rug. Min of meer toevallig kan ik
hier nog aan toevoegen dat de Rioja
Condal 1977 uit de wijnprijscourant van
Reuchlin onlangs op een grote Rioja-proe-
verij in Café-Restaurant Engels, Rotter
dam, zeer goed werd beoordeeld en speci
ale waardering genoot van de bijna hon
derd aanwezigen, waaronder veel vinolo
gen. De aldaar aangeboden Grand Condal
"Reserva" 1974 oogstte veel lof en werd
druk besproken. In het algemeen waren
we het er wel over eens dat deze wijn op
fles nog verder zou ontwikkelen tot de zo
zeldzaam geworden rijpe, oude wijnen.
Als winnaar mogen we de Rioja Gran
Condal "Gran Reserva 1966" vermelden.
Mooi vol en rijp met de voornaamheid van
zijn rijke verleden dwong hij onverdeeld
respect af. De wijn was nog krachtig en
vol leven. Na de proeverij kwamen velen
ons conplimenteren en naar de prijs vra
gen. Het geeft je dan een voldaan gevoel
over dergelijke wijnen te kunnen beschik
ken en die aan de consument te kunnen
aanbieden beneden de f 20,- per fles, incl.
BTW.
Ik kan een ieder aanraden - kenner of niet -
zo'n fles eens te openen op een avond in
kleine kring, begeleid door kaas of noten
(zonder zout). Of geniet ervan in je eentje
bij het lezen van een boek of bij het beluis
teren van goede muziek. Voor de prijs
hoefje deze rijke ervaring of ervaring der
rijken niet te laten.
mij niet. Dus gauw weer terug naar de
"tinto"wat duidt op de donderrode kleur
van de wijn.
BIJVULLEN
Wat de aanduiding van het oogstjaar be
treft, zijn de Spanjaarden nogal laconiek.
Ze zeggen volkomen eerlijk dat tijdens de
langdurige behandeling de fusten steeds
worden bijgevuld met wijn van jaren, die
op de oogst volgden en dus het zuiver vast
stellen van een oogstjaar moeilijk is.
Dankzij het vrij constante aantal zonne-
uren is er onderling in de oogsten niet zo
veel verschil. Een jaartal, op het etiket
vermeld achter het woordje "Cosecha",
duidt erop dat de druiven in het genoemde
jaar werden geoogst en dat de daaruit ge
vormde wijn daarna een eigen leven is
gaan leiden dat - zoals ik al schreef - geres
pecteerd moet worden, opdat al te grote
haast de ontwikkeling op fles niet ontijdig
zou afbreken.
ONTWIKKELING OP FLES
Wat de leeftijd aangaat memoreer ik nog
even, dat "Reservas"-wijnen, dus die erg
lang op fust hebben gelegen, een langere
ontwikkeling op fles vragen. Wanneer U
op dit ogenblik als gegeven hebt voor een
13