ALAVa
De methode van wijnbereiding is hier nog
zoals het vroeger in Bordeaux was. De ro
de wijnen maken hun ontwikkeling door
op eikehouten vaten waarin ze soms wel
vijfjaar blijven. Dergelijke "Reservas"
moet men dan ook nooit jong drinken maar
de tijd geven om de ruwe smaak van het
eikehout om te vormen tot de door liefheb
bers zo gewaardeerdevollemilde wijnen
herkenbaar in geur en smaak van vanille
en karakteristiek in een nog resterend on
dertoontje van het hout waarmee ze zo
lang in aanraking waren.
De al eerder aangehaalde Robert Daley
schrijft daarover: "Just how good can
Riojas be? The answer is that they can be
stunning. They can be as good as any wine
I have ever drunkfrom Bordeaux to
Burgundy or anywhere"
En dat klopt, zoals bewezen werd in een
grote blindproeverij onlangs door gere
nommeerde proevers in Frankrijk gehou
den, waarbij een Rioja als no. 1 werd ge
klasseerd, twee plaatsen hoger dan de
duurste wijn uit Bordeaux.
Denk nu niet dat ik hiermee wil zeggen,
dat alle Riojas dit hoge peil bereiken. Na
tuurlijk niet. Toen enige tijd geleden een
Californische wijn hoge ogen gooide op
een internationale proeverij, hoorde je
plotseling allerwegen: de Californische
wijnen zijn beter dan de Franse. Een blik
op de kaart leertje, dat Californië bijna net
zo groot is als heel Frankrijk, een beetje
meer kritisch denken zou dus wenselijk
zijn als men een flesje van zes gulden
gaat halen. Er zijn goede en er zijn minder
goede rode Riojas, echt slechte bestaan
geloof ik niet. Daarvoor staat de D.O.C.
garant.
Robert Daley schrijft:
"The soil is so rich that many crops are
grown commercially: potatoes, wheat,
asparagus, artichokes, tomatos. Less than
5 percent of the land seems to be under
vine
Produkten dus die in het eerste jaar van
aanbouw reeds rendement opleveren, in
tegenstelling tot druiven waarbij men ze
venjaar moet wachten tot de investeringen
lonend worden.
Er was hier al wijn in 1200 terwijl in 1560
met het oprichten van de "first association
of Spanish wine-growers" de eerste po
gingen werden gedaan om tot kwaliteits
verbetering te komen. Eén van de bepa
lingen was namelijk, dat er geen zwaar
verkeer door de straten van Logrono
mocht gaan om te voorkomen dat trillin
gen de in vaten rustende wijn zouden kun
nen schaden. De belangrijkste inbreng aan
kennis van wijnbereiding kwam echter
aan het eind van de vorige eeuw, toen de
druifluis "Phylloxera" de wijngaarde
niers in Frankrijk brodeloos maakte. Als
kolonisten brachten ze hun kennis van
wijnmaken over naar dit gebied aan de
Ebro, dat enigermate met de Bordeaux
vergelijkbaar zou zijn. Ondergrond van
zandsteen, soms kalk, afgedekt met allu
viale gravel, aangespoeld door de Ebro
zelf. Klimaat: wisselvallig met nog laat
sneeuw, langdurige regenperioden en dan
enkele maanden tot aan de oogst volop
zon.
METHODE VAN WIJNBEREIDING
11