Darlant du Min DOOR J. ZELLENRATH
rioja
Evenals in de meeste landen rond de Middellandse Zee is over heel Spanje wijnbouw
mogelijk. Nogal logisch, zullen velen zeggen, een land met zoveel zon. Zo eenvoudig
ligt dat nu ook weer niet. De zonnewarmte is erg belangrijk voor het rijpen van vruch
ten en de vorming van suikers, maar kwaliteitswijnen vinden we alleen in streken waar
aanvullende klimatologische omstandigheden in samenspel met een goede bodemge
steldheid andere eigenschappen aan de voor het maken van wijn bestemde druiven toe
voegen, o.a. de onmisbare zuren.
Een gebied waar een aantal gunstige fac
toren voor de wijnbouw van nature aan
wezig is, is Rioja met onmiddellijk daar
aan toegevoegd de factor "vakkennis" als
toevallige, onontbeerlijke inbreng in de
wording van plant via vruchtvorming naar
"edele" wijn.
Om met het laatste te beginnen, de factor
"vakkennis". Er zijn vele gebieden in de
wereld aanwijsbaar waar goede wijn ge
wonnen zou kunnen worden, maar waar
de mens, om welke reden dan ook, er nog
niet toe gekomen is de gunstige omstan
digheden te benutten. Anderzijds is er een
groot aantal gebieden, waar juist de laat
ste tijd verrassende resultaten worden be
haald, zoals Californië, Australië, enz.
Strikt genomen geldt ook voor de aller
hoogst geklasseerde wijnen van Frankrijk,
dat zij hun status uitsluitend te danken
hebben aan toewijding en beperking van
de opbrengst, gepaard aan technische ken
nis van de mens die de aanwezige natuur
lijke voorwaarden optimaal tot hun recht
deed komen.
KLIMATOLOGISCHE
OMSTANDIGHEDEN
In een gebied als Rioja noem ik het helpen
van de natuur door de mens "toevallig",
omdat bodem en klimatologische voor
waarden hier erg gunstig zijn voor andere
landbouwgewassen.
10
RIOJA