Horeca ondermen
Een gerenommeerd restaurant in een streek
waar de rust nog niet is verstoord.
In het landelijk gelegen Hoornaar nabij Gorinchem kunnen de jachtige zakenman of de
mensen uit de dicht bevolkte randstad nog steeds genieten van de rust en het fraaie pol
derlandschap. En wie zich wil verpozen kan daarvoor terecht in Herbergh "de Gouden
Leeuw" aan de Dorpsweg 40.
DOOR J. REPPEL
Mevrouw H. Slob-Baron, de eigenaresse,
zwaait daar de scepter; een vrouw met een
geweldig doorzettingsvermogen, die na
vele jaren van hard werken heeft bereikt
wat ze voor ogen had, namelijk een restau
rant waar de sfeer van de boerenstand uit
deze streek van afstraalt. Het bedrijf is ge
vestigd in een pand dat dateert uit de 17e
eeuw.
OORSPRONKELIJK DORPSCAFÉ
Voor Mevrouw Slob-Baron begon het
allemaal in 1960. Mevrouw Slob: "Dit
pand heeft heel vroeger toebehoord aan
mijn overgrootvader die er een dorpscafé
in dreef. Na hem bleef het nog geruime
tijd in de familie, maar toen ging het over
in vreemde handen. Mijn man en ik woon
den naast het pand en toen ik in 1960 de
gelegenheid kreeg om het geheel te kopen
heb ik dat gedaan. Wij hadden geen kinde
ren en ik wilde toch eigenlijk zelf ook wel
iets te doen hebben. Ik had helemaal geen
ervaring in de horeca toen ik het bestaande
dorpscafé overnam. Ik had een bepaald
doel voor ogen. Dat ging uiteraard niet
van de ene op de andere dag. Eerst ging de
muziek eruit en later het biljart en ik han
teerde strenge regels, ik duldde namelijk
niet dat er gevloekt werd in mijn zaak. Het
begon allemaal erg eenvoudig, de mensen
konden bij mij terecht voor een erwten
soepmaaltijd, een uitsmijter of iets derge
lijks.
In een later stadium heb ik een spit laten
bouwen en verkocht ik kip aan het spit. Ik
stond in die tijd zelf in de keuken om het
eten te bereiden en van lieverlee is dat uit
gegroeid tot wat het nu is. Momenteel heb
ik 18 vaste medewerkers in dienst. De
familie Booy voert de bedrijfsleiding; de
heer Booy als chef-kok en zijn vrouw be
heert het administratieve gedeelte. Ik be
moei me uiteraard ook met de zaak en ik
besteed veel aandacht aan de hygiëne. Het
moet bij mij allemaal goed schoon zijn.
ANTIEK
Mevrouw Slob is na een grote brand in
1968 niet bij de pakken neer gaan zitten en
haar besluit om het pand weer op te bou
wen is daar een uiting van. De overvloed
van antiek is uit de zaak verdwenen, maar
voor wie er oog voor heeft is er toch nog
genoeg over om van te genieten. De ver
lichting bestaat veelal uit oude olielam
pen en stallantaarns alsmede verlichte wa
genwielen. Men treft er voorts aan een
antieke Mechelse bank met rood pluche
bekleding, vele antieke borden, diverse
fraai uitgevoerde kabinetten, een zeer
oude speeldoos, koetslantaarns, 3 boeren
platte buiskachels en een oude kerkkoets,
waarin de boeren vroeger ter kerke gin
gen. Deze koets heeft ook een functie in
het bedrijf, want deze is in gebruik als
telefooncel. Het is maar een greep uit de
hoeveelheid antiek die in het restaurant,
voorzien van plavuizen, te zien is. Het
hele interieur is opgetrokken in een Oud-
Hollandse stijl.
BRUIDSSUITE
Het restaurant biedt plaats aan 60 gasten
die er a la Carte kunnen dineren, in het
cafégedeelte kunnen 70 mensen terecht.
Het bedrijf is tevens ingesteld op partijen
die 80 tot 100 mensen kunnen omvatten.
Tevens beschikt men beneden en boven
nog over een zaaltje dat is afgestemd op 20
mensen en bijzonder geschikt voor kleine
familiebijeenkomsten. In het bovenzaaltje
treft men nog enige bedsteden aan.
In de bruidssuite kamer staan ook een oud
hemelbed en Biedemeyer meubelen.
Mevrouw Slob-Baron: "Er is bij die kamer
ook een keukentje en als het echtpaar
HERBERG "DE GOUDEN LEEUW"
24