EEN LIMBURGSE MYTHE KOMT NAAR HOLLAND
I
i
In Limburg ontstaan gemengde gevoelens als je over Els La Vera spreekt. Langer dan
een eeuw is zij de trots van Limburg, verzen zijn er aan gewijd en een Limburgse
liefhebber spreekt van een "gouden drank". Per 1 januari 1980 is de producent,
B.V. Distilleerderij Jacques Hennekens in Beek, door Heineken overgenomen.
Daarmee komt het sfeervolle Els La Vera, zoals deze bitter voluit heet, in het
assortiment van Heineken.
De overname van Hennekens en daarmee
van het oer-Limburgse Elske, leidde tot
droefgeestige bespiegelingen in een Lim
burgse krant. Toch is daar geen reden
voor, zo blijkt ook uit een krantekop in het
Limburgs Dagblad: "Els blijft La Vera".
Uit overlevering stamt het verhaal dat
twee broers, Eduard en Leonard Steyns,
die beiden apotheker waren, rond 1835
een definitief recept hebben vastgesteld
van de sinds 1821 bekende "Hennekens
Maagbitter". Zij zouden hun beide voor
letters met de eerste letter van hun
familienaam hebben gecombineerd tot
het woord "Els". In de kloeke vierkante
fles is Els al zo'n anderhalve eeuw een bij
uitstek Limburgse borrel. Buiten onze
zuidelijke provincie is Els nauwelijks
bekend. De receptuur van "het Elske" is
tot op de dag van vandaag geheim.
Eenmaal per drie jaar worden de kruiden
aangevoerd uit hoofdzakelijk zuid-
Europese landen. Voormalig Hennekens
directeur/eigenaar Sj. Sangers bepaalde
de juiste samenstelling van de kruiden
melange. Dit was een waar ritueel dat
zich, uiteraard achter gesloten deuren,
voltrok. Els wordt door een bijzonder
distillatieproces verkregen, waarbij
zuivere melassealcohol wordt gedistil
leerd over de kruiden. Er worden geen
essences, zoet- of smaakmiddelen toege
voegd. Als zodanig is het een 100%
natuurprodukt.
UIT LIMBURGS SCHOOT
De overname van Hennekens door
Heineken leidt ertoe dat het Elske niet
meer alléén aan Limburgers voorbe
houden zal zijn. De heer J. Kerckhoffs,
hoofd van het Heineken horecagebied
Limburg heeft grote plannen met Els.
Meer dan voorheen wil hij Els over
Limburgs' grenzen in de rest van Neder
land bekend maken. "Els blijft onveran
derd, wat zal veranderen is het afzetge
bied", verklaarde de heer Kerckhoffs
tegenover het Limburgs Dagblad. Hij
denkt zelfs aan het exporteren van Els La
Vera, zeker waar de grens op steenworp
afstand van de distilleerderij is gelegen.
Zoals de heer Kerckhoffs kon garanderen
dat het produkt niet zou veranderen, zo
ook kan de werkgelegenheid van de tien
Hennekens medewerkers in Beek worden
zekergesteld. "Een dergelijk bedrijf neem
je natuurlijk niet over om het vervolgens
te sluiten. Het is wel degelijk onze
bedoeling het bedrijf voort te zetten en het
produkt om te beginnen op de nationale
markt te brengen", verklaarde hij.
De Hennekens distilleerderij in Beek
KWALITEITSPRODUKT
Voor Heineken geldt dat het assortiment
met een kwaliteitsprodukt is uitgebreid.
De heer Kerckhoffs daarover: "Het is een
lekkere drank en we gaan er met het hele
Heinekenconcern achter staan om het
meer bekendheid te geven." Dat met het
"Elske" ook een stukje Limburgse
cultuur behouden blijft, stemt de Limbur
ger Kerckhoffs blij. En dat Els La Vera
een onderdeel van de Limburgse cultuur
is, blijkt wel uit het volgende gedicht, een
ware lofzang op Elske:
ELS LA VERA
12