leiden, die heus niet al te veel geduld zullen
hoeven te hebben om ze te drinken. Op de
Coteaux du Layon en van Savennières
tonen de wijnen zich elegant, soepel en
smakelijk. Hun waarde ontplooit zich
snel, ook zij zullen aangenaam zijn om
jong te drinken. Zullen de wijnen van 1979
zich plaatsen bij die van 69, 59 en 49?
Slechts de toekomst zal het ons vertellen
maar de kwaliteiten van zijn jeugd zullen
er een wijn van maken, die prettig en
makkelijk te drinken zal zijn.'
Tot zover voor wat de redacteur van de
Journée Vinicole ons over de kwaliteit van
de wijnen uit Anjou, Saumur en Coteaux
du Layon uit het oogstjaar 1979 te melden
had. Voor een goed begrip voeg ik daar
nog wat algemene informatie aan toe.
Het land van Anjou is glooiend; de
hoogste heuvels bereiken 200 meter maar
meestal beweegt het niveau zich tussen de
30 en 100 meter. In de kantons Thouarce
en Rochefort-sur-Loire beslaat de wijn
gaard ongeveer 20% van het oppervlak.
Men zegt wel eensdat geen andere witte
wijn zo liefelijk van geur is als een ware
Anjou en met name de wijnen uit
Savennières, Quarts de Chaume en de
Bonnezeaux. Deze laatste noemt men wel
eens de grands seigneurs de la Loire. Ze
geuren naar honing, bloemen en fruit en
komen zowel sec als demi-sec en soms
liquoreux in de handel.
Uit deze streek komen ook voortreffelijke
vins mousseux die in onderaardse gangen
zijn gerijpt volgens de "méthode cham-
penoise".
De rode wijn van Champigny verenigt
vele kwaliteiten in zich die een groep van
trouwe klanten er jaarlijks toe dwingt
reeds vroeg, als de wijn maar nauwelijks
gebotteld is, hun bestellingen te doen.
AU PAYS DU MUSCADET
De streek aan de monding van de Loire,
oostelijk van de stad Nantes, noemt men le
Pays nantais en hier komen de wijnen
vandaan die in enkele jaren tijd een
verbazingwekkende populariteit hebben
verworven onder de naam Muscadet.
Zoals zo vaak heeft ook hier het toeval
parten gespeeld en is een ongeluk de bron
van geluk geworden. Tot aan het begin
van deze eeuw was deze streek beplant
met het druiveras Gros Plant, dat slechts
povere zure wijnen voortbracht, die alleen
maar deugden als versnijwijnen om een
hogere zuurgraad te verlenen aan wijnen
die van nature een tekort daaraan hadden
Toen de beruchte en gevreesde druifluis,
de Phylloxera, ook hier had huisgehouden
en 80% van de wijngaarden had verwoest,
heeft men ongeveer 30 jaar nodig gehad
voor de herbeplanting, maar nu met een
druiveras dat mildere wijnen voortbrengt,
de Muscadet. Dit is een variëteit van een
druivesoort, die 2 eeuwen terug uit de
Bourgogne was overgebracht en oor
spronkelijk dan ook Melon de Bourgogne
werd genoemd. Omdat de wijnen uit deze
druiven gewonnen nu juist weereen tekort
aan de vereiste zuren hadden, die moeten
zorgen voor frisheid en houdbaarheid,
plantten de wijnbouwers op elke 10
stokken een Gros Plant, een gebruik dat
door veredeling van de Muscadet over
bodig is geworden.
De ondergrond van de wijngaarden
bestaat uit leisteen. Overigens moet
hierbij bedacht worden, dat het produktie-
gebied voor de Muscadet wijd verspreid
ligt en verschillend genoemd wordt. De
meest populaire Muscadet komt van de
wijngaarden in Sèvre et Maine. Een 20
kilometer verder landinwaarts groeiende
Muscadets des Coteaux de la Loire. De
laatste hebben meer zuur maar zijn
bepaald niet minder goed dan de
Muscadets de Sèvre et Maine.
LA LIE
Volgens deskundigen moet de gisting
langzaam verlopen, waarbij de most zo
lang mogelijk op "la lie", de droesem,
blijft. In bepaalde gevallen wordt dit zelfs
op het etiket vermeld.
Zou het toeval zijn dat deze wijnen, die
opgekweekt zijn in de directe nabijheid
van de Atlantische Oceaan, zulke uitste
kende begeleiders van visgerechten zijn?
Ik denk het niet. De zilte smaak, die de
zeewind heeft aangebracht, herkennen wij
ook in andere wijnen uit verschillende
landen aan de kust. Denk maar eens aan
Manzanilla Sherry of de Cinque Terre, die
komt uit Ligurië, gelegen aan de
Ligurische Zee.
Graag zou ik nog veel meer willen
vertellen over de wijnen van de Loire,
want al schrijvende heb ik in deze 3 ar
tikelen grote sprongen moeten maken en
erg veel niet gezegd wat het bespreken wel
waard zou zijn geweest. Laat ik besluiten
met:
Ces pays de Loire ont des traits les plus
profonds de l'ame frangais. La finesse, la
modération, le courage sans ostentation,
tout ce que Ton peut qualifier d'un mot, la
gentillesse. Heureux sont ceux, qui sont
des amis des rives de la Loire.
11