bij het bedrijf een gedeeltelijk overdekte
parkeergarage en een ruime parkeerplaats
tegenover het hotel. De ligging van de
zaak. 100 meter van het station, is zonder
meer voortreffelijk.
PERSONEELSBESTAND
Hotel Wientjes heeft een personeelsbe
stand van 35 medewerkers, onder wie zes
koks en tien mensen voor de bediening.
Het management ligt in handen van de
heer en mevrouw Wientjes. De heer
Wientjes daarover:' Mijn vrouw heeft de
leiding over de vrouwelijke medewerkers,
met uitzondering van de receptionistes ter
wijl ik mij bezig houd met de organisatie
in het algemeen, de bediening, de public-
relations en de inkoop.
Ten aanzien van de inkopen voor de keu
ken overleg ik altijd met de chef-kok. Wij
kennen weinig personeelsverloop. Als wij
mensen aannemen wordt er vooral gelet
op het feit of ze passen in onze sfeer. Zij
moeten de gasten vriendelijk tegemoet
willen treden en bovendien moeten zij
vakbekwaam zijn.
De huidige generatie gasten vraagt niet
meer om onderdanige bediening. Zij heb
ben wel recht op een attente benadering.
Ik zou het overigens niet tolereren als mijn
medewerkers door de gasten worden ge
floten of geknipt, dat past helemaal niet
meer in deze tijd.
Vooral het uiterlijk van mijn bedrijf heeft
een gedaanteverwisseling ondergaan.
Vroeger was het ondenkbaar, dat de gas-
Het plate-service restaurant.
ten zonder das of jasje binnenkwamen, nu
is dat heel normaal geworden," aldus de
heer Wientjes.
VISIE
Waarom koos de heer Wientjes voor de
horeca? Het is bepaald geen eenvoudige
zaak om een horecabedrijf momenteel
goed te leiden. De heer Wientjes geeft
daar graag zijn visie op: "Inderdaad moet
je in deze tijd vooral zakelijk zijn ingesteld
en pas daarna kun je aan de serviceverle
ning denken. Toen mijn vader begon, stel
de hij dat je er met hard werken altijd
kwam. Dat geldt nu ook nog wel, maar
daarnaast moetje economisch denken.
Ik heb een grote investering gedaan om
deze zaak geheel te renoveren en ik ben
mij er terdege van bewust, dat er heel wat
werk verzet moet worden.
Mijn vrouw en ik hebben alles goed over
wogen en we vonden ons nog jong genoeg
om het vele werk aan te kunnen. We zien
het als een uitdaging. Bovendien hebben
wij dit ook voor twee van de drie zonen ge
daan; zij hebben gekozen voor de horeca,
zodat het later een familiebedrijf kan blij
ven.
GOEDEN TULIP
Hotel Wientjes is een van de hotels die
aangesloten zijn bij de Golden Tulip-keten,
biedt dat voordelen? "Kijk", zo gaat de
heer Wientjes verder, "Je moet het zien
als een vrijwillig filiaalsysteem. Er is geen
economische binding. De directies zijn
geheel vrij in hun doen en laten, maar ten
aanzien van de public-relations zijn al die
zaken gebundeld. In deze tijd kent men de
neiging van vele horeca-ondernemers om
zich bij een keten aan te sluiten en daar
zijn stellig voordelen aan verbonden. Na
melijk het vertrouwen dat uitstraalt van
zo'n keten. Alle Golden Tulip-hotels heb
ben een zelfde prijsstelling en streven ook
een gelijk gerichte service na.
Ik vind het erg belangrijk dat onze gasten
een stukje huiselijkheid terugvinden als zij
door zakelijke beslommeringen meer dan
een dag van huis zijn. Ik probeer ook zo
veel mogelijk in mijn bedrijf aanwezig te
zijn. Een persoonlijke benadering wordt
door de gasten gewaardeerd. Ook een
goede sfeer tussen collega's is erg belang
rijk. In Golden Tulip-verband heb ik goed
contact met hen en ook in de stad Zwolle
zelf. Vooral met de naderende festivitei
ten in verband met het 750-jarig bestaan
van Zwolle in 1980 is dat van belang.
HEINEKEN
Als je van een goed contact spreekt, dan
geldt dat ook ten aanzien van de leveran
ciers. Met het Heineken concern heb ik
prettige ervaringen. We overlopen elkaar
niet, maar als het nodig is kunnen we op
elkaar rekenen. Bovendien zijn de gele
verde produkten van een goede kwaliteit.
Zolang ik mijn bedrijf exploiteer heb ik al
tijd zaken gedaan met dit concern.- Wij
hebben in ons assortiment naast het Heine
ken bier dan ook de frisdranken van Vru-
mona en het gedistilleerd van Bokma,
twee dochtermaatschappijen van Heine
ken.
Er zijn nog altijd mensen, die denken dat
de prijs in Hotel Wientjes niet voor hun
beurs bestemd is. Maar die tijd is echt wel
voorbij. Een blik op de menukaart is vol
doende om tot andere gedachten te ko
men. Er is vooral veel keus uit diverse
soorten vis. De heer Wientjes, die als lid
van de European Hotelmanagers Associ
ations en International Hotel Associations
weet waarover hij spreekt (bij eerstge
noemde organisatie zijn slechts vier Ne
derlanders aangesloten) zegt:" Ik zorg er
altijd voor dat mijn gasten kunnen genie
ten van goede kwaliteitsprodukten tegen
een redelijke prijs, die uiteraard gebonden
is aan kwaliteit.
MOED
Op 53-jarige leeftijd een geheel nieuwe
start maken vereist veel moed. Tijd voor
hobby's (africhten van honden voor de
jacht, jagen en watersport in het alge
meen) was er de laatste jaren nauwelijks.
Maar wel belangrijk was en is de conditie.
De heer Wientjes:" Al was het nog zo
druk, daar ben ik altijd aandacht aan blij
ven besteden. Regelmatig zwemmen en
de sauna houden je fit en bovendien ver
star je dan niet in de problematiek van ie
bedrijf!"
m
33
De gezellige Railway bar.