Darlant du pin DOOR J. ZELLENRATH
22
Dc rijk gevarieerde wijngaard, die Italië heel
Je kunt in Italië geen enkele provincie bereizen of er wordt wijn verbouwd. Te pas maar ook wel te
onpas. Het klimaat laat overal wijnbouw toe. Een groot aantal zonne-uren zorgt jaarlijks voor de
koestering, die de druif voor het vormen van suiker en dus alcohol nodig heeft. Maar de bodem is
niet overal ideaal voor het verkrijgen van de optimale kwaliteit, die de moderne wijndrinker verlangt
in een goede verhouding van alcohol, restzoet en minimum zuurgraad. Met de toegepaste kennis
van bodemgesteldheid wordt de laatste jaren wijnbouw verboden in districten die daarvoor niet
geschikt zijn en waar slechts wijn wordt gemaakt, waarvan er in de wereld al teveel is en die ge
doemd zal zijn om na distillatie te dienen voor industriële doeleinden en zelfs als brandstof voor
auto's.
Zo zijn met deskundige begeleiding al
veel wijngaarden verdwenen om plaats te
maken voor rijst en maisaanplant; vooral
in Noord-ltalië is de kwaliteit van deze
produkten optimaal.
Dit alles konden we met eigen ogen aan
schouwen, toen we in oktober tijdens de
wijnoogst een unieke reis maakten. Vijf
tien medewerkers van Reuchlin, die bij de
verkoop van wijn zijn betrokken, met een
entwintig gasten -slijters en horecaonder
nemers - hebben zich ervan kunnen over
tuigen, dat het de Italiaanse wijnbouwers
ernst is om de eeuwenoude traditie van
kwaliteitsprodukten in ere te houden. Zij
zijn zich er goed van bewust dat ze veel te
lang hebben gewacht met de controle van
overheidswege op limitering van het beste
dat per district kan worden opgebracht en
daaraan de noodzakelijke bescherming
van de eigen herkenbare naam te geven.
Dit apart van de vrije concurrentiemarkt
waar de consument zelf zijn keuze kan be
palen tussen een goede dronk voor een re
delijk bedrag of het slurpie dat net zoveel
als zijn pakje sigaretten kost en dat het als
dorstlesser best aardig doet.
BESCHERMING
Eigenlijk is die bescherming pas in 1968
van kracht geworden. Na lange jaren van
kibbelen, welke wijn nu wel en welke niet
een gevestigde reputatie genoot, kwam
men in 1963 (zestig jaar later dan de Fran
sen) tot het opstellen van voorschriften
waaraan een wijn volgens zijn traditioneel
herkenbare voorwaarden moet voldoen,
samengevat in de D.O.C. Denominazione
(di) Origine Controllata. Daarin zijn bin
dend vastgelegd:
1) Afbakening van het gebied waarbinnen
de wijngaarden liggen, die recht heb
ben op de naam van de onderhavige
2) Maximale opbrengst per ha in die
wijngaarden. Dit om te voorkomen,
dat door het opvoeren van de produktie
de kwaliteit achteruit zou gaan.
3) Maximum aantal wijnplanten per ha.
4) De namen van de toegelaten druiveras-
sen en de percentages die onderling
mogen worden gebruikt.
5) Het minimum alcoholpercentage dat
na natuurlijke vergisting van de drui
ven moet worden bereikt. In Italië mag
nergens suiker aan de gistende most
worden toegevoegd. Chaptalisatie
(wijn verbeteren door toevoeging van
suiker) is te allen tijde verboden.
6) Minimum totale zuurgraad.
7) Traditionele vinificatiemethode, die
voor de bedoelde wijn van oudsher
werd toegepast en daaraan verbonden
de minimale duur, dat een wijn op fust
moet zijn behandeld tot het moment
van bottelen. Soms wordt daar nog aan
toegevoegd een bepaalde periode, dat
de wijn op fles moet rijpen, alvorens in
de handel te worden gebracht.
8) Ter controle op het toegelaten kwan
tum worden zegels afgegeven, die de
Fontanel Candida, waar de 'gouden wijn van
Rome' gemaakt wordt.
bottelaar op de hals van de flessen moet
aanbrengen als waarmerk voor de con
sument.
Met deze gedragslijn in ons achterhoofd
gaan we nu de wijnhuizen beschrijven, die
we op onze reis bezochten. Zoals ik al zei,
een reis die uniek mag heten, omdat tot nu
toe volgens mij nog nooit een zo groot ge
zelschap in slechts enkele dagen de crème
de la crème van de Italiaanse topwijnen
onder D.O.C. heeft bezocht.
DE EERSTE DAG...
We waren op zaterdagavond naar Rome
gevlogen. Er waren slijters, die tot slui
tingstijd nog in hun winkel hadden ge
staan. Zondagmorgen moesten we om 9
uur al gereed zijn en maakten onder bege
leiding van Gino - onze voortreffelijke
gids - een tocht door Rome langs de be
zienswaardigheden, waarbij veel tijd werd
besteed aan het bezoek van de St. Pieter.
Gino gaf ons daarbij commentaar zoals
alleen een Italiaan dat kan verwoorden.
Die wonderlijke samensmelting van
Christendom en socialisme, waarvan we
met een glimlach kennisnemen als we Don
Het storten van de zojuist geplukte druiven.
EEN REK DOOR DE
BELANGRIJKSTE WIJNGEBIEDEN
wijn.
20