Bruggeman,
het ga je goed
Jan Knijnenburg
neemt afscheid
2 Inhoud/colofon/in dit
nummer
3 Uitreiking Dr. H. P. Heineken
Prijs
4 Nieuwe consumentenfolder
6 H. Visser 75 jaar Heineken
agent
8 Heineken en SRV ontwikkelen
WK-promotie
12 Parlant du vin (20)
14 Frisdrankenproduktie in beeld
18 Nieuwe Heineken
advertenties
19 Amstel slijtersactie; Littooy
'60 25'feest;
Verswagen-manifestatie
20 Bokma geschenkverpakking;
inleiding Slijtersvakbeurs
21 Met Pepsi-Cola naar de
Olympische Winterspelen;
Verfrissende
wintersportpromotie voor
Seven-Up
22 Horeca onderweg
26 Gratis filmen tijdens Heineken
mini-races
27 BRUG-kanskaartenactie met
Heineken bier
28 Leven in de bouwerij
30 Nieuws allerlei
Tap en Schap is een tweemaandelijk
se uitgave van Heineken voor de Ne
derlandse markt.
Redactie:
Els Reijnders, Ineke Spoorenberg
Vaste medewerkers:
W. J. Hoeben, J. Reppel, M. P. J. van
Soest, J. Zellenrath
Redactiecommissie:
Mevr. H. D. van den Steenhoven,
J. F. B. Houthuys, A. Jansen,
D. Marck, J. A. Vleghert
Redactieadres:
Postbus 28, 1000 AA Amsterdam.
Tel. 020-702172, 702264
Bij de omslag:
Bij Heineken verschijnt dit najaar een
speciale consumentenfolder, waarin
informatie gegeven wordt over het
brouwproces en de geschiedenis van
het bier. De hierbij behorende illustra
ties zijn van Hans Bishoff; wij vinden ze
zó mooi, dat wij u op cfe voor- en
achterpagina van Tap en Schap vast
een voorproefje willen geven (zie ook
pagina 4 en 5).
Wie schrijft, die blijft. Een gezegde dat in
onze horeca- en levensmiddelenbran
che zeker opgeld doet.
Niet altijd is deze beeldspraak juist, nu
wij afscheid moeten nemen van onze
hoofdredacteur.
Hij, die zich zoveel jaren heeft ingezet
voor communicatie met onze afnemers,
gaat ons verlaten om zich binnen het
concern voor een andere afdeling in te
zetten.
Praten als Brug(ge)man of schrijven als
Bruggeman. Het was hem om het even.
Hij deed het allemaal vanuit de motivatie
dat alleen de allerbeste informatie goed
genoeg was voor onze relaties om te
worden opgenomen.
Bijna twintig jaar lang zette hij zich voor
dit ideaal in. Toen hij in onze dienst
kwam bestond het blad (dat toen nog Het
Meest Getapt heette) uit enkele pagina's
met informatie. De verschijning daarvan
was bovendien zeer onregelmatig. Tus
sen het blaadje van toen en het informa
tieblad van nu liggen jaren van voortdu
rende veranderingen in de markt. Brug
geman leefde zich in, in alles wat de
handel in haar wandel ondernam of
overkwam. Die ervaring deed hij op bin
nen de lokatie van de groothandelsves
tigingen die hij op zijn P R.-zwerftochten
bezocht.
Velen van u kennen hem persoonlijk. Wij
van de redactiecommissie zijn er dan
ook van overtuigd dat wij, mede uit uw
naam, hem op deze plaats van harte
danken mogen voor zijn jarenlange
enthousiasme voor Tap en Schap.
De redactiecommissie
Het was bomvol in het zaaltje van het
Postiljon Motel in Zwolle, waar Jan Knij
nenburg op 31 mei jl. afscheid nam van
zijn relaties.
Bijna 25 jaar is hij in dienst geweest bij
Van Olffen B V. in Hattem: eerst als al
gemeen verkoopleider, later als com
mercieel directeur.
Velen kennen hem nog als grote stimu
lator van de promotie Vakantie Thuis.
Een actie die tot doel had de consument
kennis te laten maken met buitenlandse
produkten, dus ook met wijn en aperitie
ven. Knijnenburg was de eerste die be
gon met de introductie van een merk
voor wijn, ofschoon iedereen het hem
afraadde. Hij zette door en daarom ver-
ècheen in 1957 het merk Le Coq Rouge,
als selectiemerk voor importwijnen.
In al die jaren heeft hem steeds voor
ogen gestaan de schroom weg te nemen
die bij veel winkeliers bestond voor alles
wat met wijn te maken had en het pro-
dukt van de mysterieuze waas te ont
doen. Daarom verzorgde hij regelmatig
wijnavonden voor de detailhandel, om
deze tak enthousiast te maken voor Le
Coq Rouge.
Jan Knijnenburg is bekend en geliefd bij
de handel; dat bleek weer eens tijdens
zijn afscheidsreceptie waar vrijwel alle
commerciële organisaties vertegen
woordigd waren om ,Jan Knijn' nog eens
extra ,in de bloemetjes' te zetten.
2