denk vanwege het aparte sfeertje; het
bedrijf is de laatste tien jaar nauwelijks
veranderd en dat schijnt men toch wel te
waarderen. Bovendien lanceert onze
discjockey geen top-40 werk, maar de
nieuwste plaatjes, die het nog moeten
gaan maken."
Tijdens ons gesprek komt de vraag naar
boven, waarom Joop Dijkstra heeft ge
kozen voor een discotheek. Zijn ant
woord daarop is eerlijk: ,,Ook uit com
merciële overwegingen. Maar ik besef
ook wel dat ik niet tot mijn 50ste jaar met
de discotheek kan doorgaan. Later zou
ik graag iets willen beginnen in de re
creatieve sector. Maar het is moeilijk om
daar tussen te komen, want er is veel
kapitaal mee gemoeid en de meeste be
drijven zijn daarom in handen van be
leggers.
„Ik beschik momenteel over veel vrije tijd
en op mijn leeftijd, ik ben 32 jaar, zou ik
best wat meer kunnen doen. Tijdens de
openingsuren ben ik in de zaak en ver
der verzorg ik de inkoop en de adminis
tratie. Maar meer dan 15 uur per week
maak ik niet. In Hoogeveen heb ik er
enige jaren een tweede zaak bij gehad.
Dat liep voortreffelijk, maar dat bracht
weer met zich mee, dat je met te veel
personeel moest werken, een kostbare
geschiedenis. Dat heeft mij er tot op he
den ook van weerhouden om meerdere
horecabedrijven te gaan stichten, maar
wie weet wat de toekomst brengt, ik blijf
mij oriënteren."
Mentaliteit
Waar moet een goede horeca-onderne-
mer aan voldoen? Dijkstra heeft daar een
duidelijke visie op: „Je moet vooral tact
bezitten, kunnen inspelen op een groot
publiek en met iedereen kunnen om
gaan. Je moet ook steeds aandacht
hebben voor eventuele veranderingen,
want de mentaliteit is aan het verande
ren. De ouderwetse kastelein, een man
die gevierd is en een lekker pilsje kan
meedrinken, is aan het uitsterven. Ook
de klanten veranderen: je ziet veel min
der mensen die een glaasje te veel op
hebben. Ook de alcoholcontroles wer
ken dat in de hand. Als er bij mij in de
zaak bijvoorbeeld vier mensen binnen
komen, dan is de chauffeur al gauw her
kenbaar. Hij beperkt zich die avond over
het algemeen tot een frisdrank.
„In tegenstelling tot de sombere gelui
den die je hier en daar wel eens opvangt,
zie ik de toekomst van de horeca in Ne
derland bepaald niet somber in. De
mensen krijgen steeds meer vrije tijd en
ook het besteedbare inkomen neemt
toe. Er is in ons land een ruime variatie
aan bedrijven. Ten opzichte van het bui
tenland zou de technische uitrusting
mogelijk verbeterd kunnen worden,
maar de zaken zijn hier minder steriel,
veel sfeervoller. Bovendien wordt hier
meer aandacht besteed aan de bierbe
handeling
„Tenslotte wil ik nog even kwijt, dat de
klant altijd centraal dient te staan, want
je kunt het misschien op papier wel mooi
organiseren, zonder klanten bereik je
niet veel."
J. Reppel
25