Wijnranken Het bedrijf omvat een restaurantgedeel te, een serre waarin echte blauwe drui ven aan de wijnranken rijpen en een jachtzaal. In totaal kunnen er 400 men sen een plaatsje vinden. Het vóór de zaak gelegen terras met uitzicht op een weide met diverse dieren heeft een ca paciteit van 300 zitplaatsen. Automobi listen kunnen moeiteloos hun auto kwijt op de ruime parkeerplaats. Om snel en correct aan de vraag te kun nen voldoen, werkt Ton Boersema met een goed uitgebalanceerd werkrooster voor het personeel. „Er zitten heel wat werkuren in om dat tot stand te brengen, want er wordt hier met veel personeel gewerkt," zegt hij. „In de keuken werkt chef-kok J. Swidde met acht medewer kers. Die bezetting is beslist nodig, want wij verzorgen ook diners en koude buf fetten buiten de deur. In oktober moet ik een koud buffet verzorgen voor 1200 mensen en daar komt heel wat voor kij ken. Onze chef-kok heeft echter reus achtige ervaring; hij was 25 jaar chef-kok op Kasteel Oud Wassenaar, waar hij ook koninklijke buffetten verzorgde." In de bediening lopen elf vaste kelners; de werkzaamheden achter het buffet en in de huishouding worden verricht door vijf dames. Tevens zijn er een bedrijfs leider en een tuinman aan de zaak ver bonden. Op hoogtijdagen wordt het vaste personeelsbestand aangevuld met twintig part-timers. De algehele leiding, waaronder de inkoop, berust bij Ton Boersema, zijn vrouw houdt de adminis tratie bij en regelt de huishoudelijke dienst, terwijl de zoon achter het buffet werkt. Menukaart Zowel de grote als de kleine menukaart biedt een overvloed aan dranken en spijzen tegen zeer redelijke prijzen. Boersema motiveert dat: „Wij zijn afge stemd op veel mensen, die een ruime of een krappe beurs kunnen hebben. Ik vind dat er voor iedereen een keuzemo gelijkheid moet zijn." Wie van vis houdt, kan zijn hart ophalen aan zeetong, ka beljauw en forel, geserveerd met diverse groenten en gebakken aardappelen en ook de vleesliefhebber heeft een ruime keus. De wijnkaart is zeer zorgvuldig sa mengesteld met wijnen van ƒ12,50 Jot Foto's: De Vries Rijswijk 23 50,— per fles; alle wijnen zijn afkomstig van wijnhandel Reuchlin. In het bedrijf werkt Ton Boersema uitsluitend met frisdranken van Vrumona en de bierlief hebber kan er terecht voor een Heineken of een Amstel pilsje. Veel vraag is er naar pannekoeken, een van de specialiteiten van het huis. De prijzen liggen tussen ƒ3,50 voor een pannekoek met stroop of jam en ƒ7,50, maar dan krijgt men er wel een fruitsala de, ijs en chocoladesaus bij geserveerd. Een flinke omzet levert ook de voor het bedrijf aanwezige kiosk op: vele ijsjes en flessen limonade gaan daar dagelijks over de toonbank. Sinds de overname van het bedrijf is er nog eens voor ƒ600.000,— geïnves teerd. Het interieur, de stoelen, tafels, gordijnen en lampen werden vernieuwd, de serre werd erbij getrokken en inge richt, terwijl ook de bedrijfskeuken een volledige gedaanteverwisseling onder ging. Daar vindt men de meest moderne apparatuur in een zeer grote werkruimte. Amsterdammer Wie is nu eigenlijk Ton Boersema, de man die niet schroomde Johanna's Hof te kopen en het verder uit te bouwen? „Ik ben een geboren Amsterdammer. In die stad bezocht ik ook de lagere school en de HBS, daarna moest ik in militaire dienst en in die periode heb ik mijn on derwijzersakte gehaald. In 1959 trad ik in dienst van de toen nog bestaande Phoenix brouwerij als vertegenwoordi ger. Toen deze brouwerij werd opgehe ven, stapte ik over naar de Amstel brou werij, dat was in 1966. Tijdens mijn brouwerij-jaren heb ik de papieren ge haald voor het hotel-, café- en restau rantbedrijf, alsmede het slijtersdiploma. Bij het Heineken concern werkte ik als horecavertegenwoordiger en district verkoopleider. Tevens heb ik vele jaren les gegeven toen ik op de afdeling op leiding en training werkte. In die periode ben ik steeds bezig geweest mijn kennis ten aanzien van de horeca uit te breiden. Daarom stond ik er niet helemaal vreemd tegenover toen ik dit bedrijf begon. Alle plannen had ik in een draaiboek ver werkt. Ik ben nu 45 jaar en bij de brouwerij heb ik een fijne tijd gehad, maar ik ben toch blij dat ik de stap naar het eigen onder nemerschap heb gedaan. Ik had daar ook een reden voor; het heeft te maken met de toekomst van mijn nu 18-jarige zoon, die bijzonder geschikt is voor het horecawerk. Ik wil hem graag begelei den om zelfstandig ondernemer te wor den. Het is dan ook mijn levenswens dat

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 23