Wijnranken
Het bedrijf omvat een restaurantgedeel
te, een serre waarin echte blauwe drui
ven aan de wijnranken rijpen en een
jachtzaal. In totaal kunnen er 400 men
sen een plaatsje vinden. Het vóór de
zaak gelegen terras met uitzicht op een
weide met diverse dieren heeft een ca
paciteit van 300 zitplaatsen. Automobi
listen kunnen moeiteloos hun auto kwijt
op de ruime parkeerplaats.
Om snel en correct aan de vraag te kun
nen voldoen, werkt Ton Boersema met
een goed uitgebalanceerd werkrooster
voor het personeel. „Er zitten heel wat
werkuren in om dat tot stand te brengen,
want er wordt hier met veel personeel
gewerkt," zegt hij. „In de keuken werkt
chef-kok J. Swidde met acht medewer
kers. Die bezetting is beslist nodig, want
wij verzorgen ook diners en koude buf
fetten buiten de deur. In oktober moet ik
een koud buffet verzorgen voor 1200
mensen en daar komt heel wat voor kij
ken. Onze chef-kok heeft echter reus
achtige ervaring; hij was 25 jaar chef-kok
op Kasteel Oud Wassenaar, waar hij ook
koninklijke buffetten verzorgde."
In de bediening lopen elf vaste kelners;
de werkzaamheden achter het buffet en
in de huishouding worden verricht door
vijf dames. Tevens zijn er een bedrijfs
leider en een tuinman aan de zaak ver
bonden. Op hoogtijdagen wordt het
vaste personeelsbestand aangevuld met
twintig part-timers. De algehele leiding,
waaronder de inkoop, berust bij Ton
Boersema, zijn vrouw houdt de adminis
tratie bij en regelt de huishoudelijke
dienst, terwijl de zoon achter het buffet
werkt.
Menukaart
Zowel de grote als de kleine menukaart
biedt een overvloed aan dranken en
spijzen tegen zeer redelijke prijzen.
Boersema motiveert dat: „Wij zijn afge
stemd op veel mensen, die een ruime of
een krappe beurs kunnen hebben. Ik
vind dat er voor iedereen een keuzemo
gelijkheid moet zijn." Wie van vis houdt,
kan zijn hart ophalen aan zeetong, ka
beljauw en forel, geserveerd met diverse
groenten en gebakken aardappelen en
ook de vleesliefhebber heeft een ruime
keus. De wijnkaart is zeer zorgvuldig sa
mengesteld met wijnen van ƒ12,50 Jot
Foto's: De Vries Rijswijk
23
50,— per fles; alle wijnen zijn afkomstig
van wijnhandel Reuchlin. In het bedrijf
werkt Ton Boersema uitsluitend met
frisdranken van Vrumona en de bierlief
hebber kan er terecht voor een Heineken
of een Amstel pilsje.
Veel vraag is er naar pannekoeken, een
van de specialiteiten van het huis. De
prijzen liggen tussen ƒ3,50 voor een
pannekoek met stroop of jam en ƒ7,50,
maar dan krijgt men er wel een fruitsala
de, ijs en chocoladesaus bij geserveerd.
Een flinke omzet levert ook de voor het
bedrijf aanwezige kiosk op: vele ijsjes en
flessen limonade gaan daar dagelijks
over de toonbank.
Sinds de overname van het bedrijf is er
nog eens voor ƒ600.000,— geïnves
teerd. Het interieur, de stoelen, tafels,
gordijnen en lampen werden vernieuwd,
de serre werd erbij getrokken en inge
richt, terwijl ook de bedrijfskeuken een
volledige gedaanteverwisseling onder
ging. Daar vindt men de meest moderne
apparatuur in een zeer grote werkruimte.
Amsterdammer
Wie is nu eigenlijk Ton Boersema, de
man die niet schroomde Johanna's Hof
te kopen en het verder uit te bouwen? „Ik
ben een geboren Amsterdammer. In die
stad bezocht ik ook de lagere school en
de HBS, daarna moest ik in militaire
dienst en in die periode heb ik mijn on
derwijzersakte gehaald. In 1959 trad ik
in dienst van de toen nog bestaande
Phoenix brouwerij als vertegenwoordi
ger. Toen deze brouwerij werd opgehe
ven, stapte ik over naar de Amstel brou
werij, dat was in 1966. Tijdens mijn
brouwerij-jaren heb ik de papieren ge
haald voor het hotel-, café- en restau
rantbedrijf, alsmede het slijtersdiploma.
Bij het Heineken concern werkte ik als
horecavertegenwoordiger en district
verkoopleider. Tevens heb ik vele jaren
les gegeven toen ik op de afdeling op
leiding en training werkte. In die periode
ben ik steeds bezig geweest mijn kennis
ten aanzien van de horeca uit te breiden.
Daarom stond ik er niet helemaal vreemd
tegenover toen ik dit bedrijf begon. Alle
plannen had ik in een draaiboek ver
werkt.
Ik ben nu 45 jaar en bij de brouwerij heb
ik een fijne tijd gehad, maar ik ben toch
blij dat ik de stap naar het eigen onder
nemerschap heb gedaan. Ik had daar
ook een reden voor; het heeft te maken
met de toekomst van mijn nu 18-jarige
zoon, die bijzonder geschikt is voor het
horecawerk. Ik wil hem graag begelei
den om zelfstandig ondernemer te wor
den. Het is dan ook mijn levenswens dat