De wijngaarden van Chinon, vooral bekend
om de rode, charmantë wijnen die hier van
daan komen.
aan onder de naam Sauvignon zonder
Appellation Contrölée. Dit is nu echter
verboden. De wijnbouwers geven zelf
toe, dat het hier slechts een „fancy-
naam" betrof en dat de wijn meestal van
de meer rendement opbrengende Chas-
selas afkomstig was.
Pouilly en Sancerre liggen vlak bij el
kaar, gescheiden door de Loire zelf. Een
Pouilly sur Loire wordt uit de reeds ge
noemde Chasselas soms met een ge
deelte Sauvignon gevinifiëerd. Het is een
levendige frisse wijn, die men graag jong
drinkt, wanneer hij nog een tikkeltje
prikkelt.
Anjou betekent in Nederland een merknaam
voor Rosé. Er komen echter veel meer witte
wijnen in diverse kwaliteiten vandaan.
De vestiging van koningen en adel langs
de vruchtbare oevers heeft ertoe bijge
dragen, dat al vanaf het begin meer naar
kwaliteit dan naar kwantiteit werd ge
streefd. Er was reeds in de 12e eeuw
onder de regering van de Plantagenets
export van Loirewijnen naar Engeland.
De wijnen
Het is inmiddels duidelijk geworden, dat
er ook andere wijnen langs de Loire
worden geproduceerd dan alleen Rosé
d'Anjou of wat daarvoor moet doorgaan.
Er zijn wijnen, die zich kunnen meten
met andere kwaliteitswijnen uit Frankrijk,
die wat eerder in Nederland bekendheid
kregen. Denk maar eens aan Bourgueil
en Chinon onder de rode en niet te ver
geten Sancerre en Pouilly Fumé gewon
nen uit de Sauvignon-druif voor de edele
witte wijnen uit het Loiregebied.
In tegenstelling tot wat velen denken,
worden in de Loire veel meer witte wij
nen onder „appellation" geproduceerd
dan rosé. Het grote voordeel van de witte
wijnen van de Loire is, dat ze niet worden
opgedreven in alcoholpercentage zoals
elders nogal eens het geval is. Immers
natuurlijke wijnen zijn altijd de beste. Zij
bieden op eerlijke eenvoudige wijze een
verkwikkende dronk, die door ons li
chaam het beste wordt verdragen.
We behoeven trouwens geen propagan
da voor de kwaliteitswijnen van de Loire
te maken. Ze verkopen zichzelf en er is
een chronisch tekort. Horden automobi
listen komen hier elke zondag hun wijn
kelder aanvullen. Niet minder dan 25
procent van de totale produktie wordt
direct aan particulieren verkocht. Dit
gebeurt in een dikwijls kermisachtige
sfeer, waar publiek bijeenkomt in voch
tige grotten en aan lange morsige tafels
de wijn proeft om zich en passant in een
soort kuip tijdens een verkleedpartijtje
tot wijnridder te laten slaan. De foto's,
die daarvan gemaakt worden, kan men
als briefkaarten aan familieleden sturen.
De Parijzenaars behoeven slechts 200
km te rijden om in Pouilly, Sancerre,
Quincy en Reuilly te komen, het onbe
twiste rijk van de Sauvignon-druif.
Een moeilijke plant die Sauvignon, die
we vroeger veel meer verbreid over de
lengte van de Loire vonden, maar daar
inmiddels werd vervangen door beter
renderende rassen die van jaar tot jaar
een meer betrouwbare bron van inkom
sten bleken dan de dikwijls teleurstel
lende, voor koude overgevoelige Sau
vignon.
In Pouilly sur Loire heeft men nu twee
jaar achtereen de oogst door hagel en
extreme koude verloren zien gaan. Aan
de andere kant brengt de Sauvignon
zo'n heerlijke wijn, vol van geur en frui
tige smaak, dat deze hoegenaamd geen
restsuiker bevattende nectar drievoudi
ge prijzen opbrengt en daardoor het ge
mis aan volume wat minder doet qevoe-
len.
Het gaat ze goed, de wijnbouwers in
Sancerre en Pouilly en het is ze aan te
zien. Lange tijd bood men hier een wijn
Generatie
Anders is dat met de Pouilly Fumé, niet te
verwarren met de Pouilly Fuissé uit
Bourgogne, de wijn die de laatste jaren
grote bekendheid heeft gekregen buiten
Frankrijk. De oogst is hier vrij laat, begin
oktober, en de ruimte waar de vergisting
plaatsvindt, moet dan ook meestal ver
warmd worden. De verkregen wijn is vrij
snel bottelrijp en moet helder zijn, niet
geel wat een enkele keer voorkomt wan
neer de wijn te lang op fust of fles is
geweest, of te veel restsuiker bevat. Een
Pouilly Fumé en een Sancerre behoren
delicaat droog te zijn, daarom drinken
we ze graag jong op een temperatuur
van 10 a 12°C.
Vijftig generaties hebben hier de wijn
gaarden bewerkt, tot enkele jaren gele
den daarvoor matig beloond. Kijk maar
eens in prijscouranten van 10 tot 15 jaar
geleden. Als gevolg van het toerisme
komt hun thans de eer toe, die ze ver
dienen. Wellicht hebben de voorouders
van de huidige generatie ook net als el
ders overwogen om de moeilijke Sau-
vignon-plant te vervangen door de
Chasselas. Hun streven naar kwaliteit
heeft uiteindelijk de hun toekomende
waardering gekregen. In de volgende
Parlant komen andere soms in ons land
nauwelijks bekende wijnen aan de orde
uit de Val de la Loire.
13