In de loop van de jaren heeft de heer C. Wempe op de Amster
damsevaart 95 te Haarlem heel wat tot stand gebracht: Een
horeca-object voor elk wat wils, zo mag je het toch wel stellen.
Vooral in de beginperiode, het was toen 1959, is er dag en
nacht keihard gewerkt door het gezin Wempe om te bereiken
wat er nu staat.
De Zoete Inval en bowling
De Liede: Het resultaat van
een arbeidzaam leven
met de zaak, ze springt hooguit nog
eens bij als het erg druk is. Wij hebben
zeven kinderen en dat vergt al genoeg
aandacht van haar. Twee zoons zijn on
dertussen als bedrijfsleider aan het be
drijf verbonden, een dochter vervangt
de telefoniste als dat nodig is en een
zoon studeert momenteel op de Hotel
vakschool, zodat ik mij over de opvol
ging voorlopig niet ongerust hoef te
maken. Maar zover is het nog lang niet,
want met mijn 53 jaar doe ik het werk
nog steeds met groot plezier, iedere dag
weer. Mijn werk is mijn hobby en met
De horeca is echter een bedrijfstak die
je niet de gelegenheid geeft om in te
dutten, je moet je altijd blijven oriënte
ren ten aanzien van de prijsstelling en
de menu's, want de mensen zijn echt
wel prijsbewust. Maar de smaak- en
eetgewoonte verandert. Zo'n zes a ze
ven jaar geleden was er veel vraag naar
een schnitzel, maar tegenwoordig zijn
de gasten bijzonder ontvankelijk voor
specialiteiten, waar wij veel mee wer
ken; in ieder jaargetijde een andere
specialiteit.
De mensen zijn tegenwoordig veel meer
Gevel van de Zoete Inval.
De heer Wempe heeft er nooit spijt van
gehad dat hij eigenlijk dooreen toeval in
de horecasector terecht is gekomen. Hij
zegt daar zelf over: ,,Mijn schoonvader
is van huis uit tuinder geweest, maar in
1930 was er in die bedrijfstak maar een
karige boterham te verdienen. Om toch
in het onderhoud van het gezin te voor
zien begon hij toen een koek- en zopie-
tent op één kilometer afstand van ons
huidige bedrijf. In een later stadium
leerde ik de dochter kennen en dat had
weer tot gevolg, dat ik in 1949 mijn
schoonvader opvolgde en besloot om
op die plaats een café met speeltuin te
beginnen.
Timmerman
Dat was wel iets anders dan mijn eigen
lijke vak van timmerman waar ik op de
ambachtsschool voor geleerd had en
waarin ik werkzaam ben geweest van
1939 tot 1946. Daarna diende ik drie jaar
bij de Koninklijke Marine als chauffeur
in Indonesië, een onvergetelijke tijd. Het
café dat ik exploiteerde bevatte 44 zit
plaatsen, uiteraard de zitjes in de
speeltuin niet meegeteld. Ik had echt
plezier in mijn nieuwe werkkring en de
zaken verliepen naar wens. Toen het
bedrijf opgeheven moest worden van
wege de aanleg van een nieuwe auto
snelweg lukte het mij beslag te leggen
op het stuk grond waar nu dit bedrijf
gevestigd is. We zijn toen begonnen met
de bouw van een woonhuis en een
café-restaurant met speeltuin.
Opvolging
Mijn vrouw bemoeit zich nu niet meer
De Zoete Inval vanaf de weg gezien.
vakantie gaan we bijna nooit, daar heb
ik eigenlijk geen behoefte aan. Een paar
jaar geleden zijn we met het hele gezin
wel naar Amerika geweest. Ik wilde mij
in dat land eens verdiepen in het hore-
cagebeuren en in de exploitatie van een
bowlingcentrum. Het viel mij direct op,
dat er in de horecabedrijven veel meer
aandacht aan de service wordt besteed
dan in Nederland. Overal werden we te
gemoet getreden door een hostess, die
de jassen keurig aannam en ons naar de
plaats begeleidde. Een situatie die hier
niet haalbaar is vanwege de hoge loon
kosten, die we slechts kunnen opvan
gen door omzetvergroting en een effi
ciëntere manier van werken.
Eetgewoonte
In tegenstelling tot Amerika stralen de
meeste Nederlandse horecabedrijven
weer meer warmte en gezelligheid uit.
gewend, er wordt ook veel meer buiten
de deur gegeten en met veel gerechten
worden ze vertrouwd gemaakt in de va-
kantietijd. Het wordt daarom steeds
moeilijker om de mensen tevreden te
stellen en je moet je dan ook doorlo
pend blijven afvragen wat ze verlangen.
Veel aandacht besteed ik aan de hygië
ne in mijn bedrijven. De toiletten zijn het
visitekaartje van de zaak en de gasten
mogen bij mij gerust een kijkje komen
nemen in de keuken of spoelkeuken. Je
kunt er van de grond eten en zo hoort het
ook, al moet ik er bij zeggen, dat ik veel
geld uitgeef aan het dagelijkse onder
houd en juist die loonkosten geven nog
wel eens problemen in diverse horeca
bedrijven, daar heb ik heus wel begrip
voor.
Personeel
Daarnaast stel ik hoge eisen aan het
21