„Kwaliteit en sfeer zijn bepalend
vooreen renderend horecabedrijf"
HORECA-ONDERNEMER PIERRE BRAHAM:
De in Gorinchem geboren en
getogen Pierre Braham mag
zich rangschikken onder de
categorie van vooruitstreven
de horeca-ondernemers. Het
begon allemaal toen hij op 25-
jarige leeftijd de luchtmacht
verliet en als boekhouder in
dienst trad bij drankenhandel
Erven A. den Uyl te Gorin
chem.
Terugblikkend op die tijd zegt hij daar
over: „Dat zijn voor mij bijzonder leerza
me jaren geweest. Van de brouwerij
kreeg ik een administratief-organisatori-
sche opleiding en de heer A. den Uyl
verschafte mij een goed inzicht in het
hele horecagebeuren. Hij bracht mij de
fijne kneepjes van het vak bij en daar zal
ik hem altijd dankbaar voor blijven, want
Het plate-service restaurant Leuven.
ik doe daar nog dagelijks mijn voordeel
mee."
„Ik vind namelijk dat een horeca-onder-
nemer ook organisatorisch goed uit de
voeten moet kunnen; daarnaast moet hij
over voldoende mensenkennis beschik
ken en goede omgangsvormen hebben.
In de jaren dat ik bij de drankenhandel
werkte, heb ik vele horecabedrijven van
nabij leren kennen, mede door het feit
dat de heer Den Uyl diverse eigen ex
ploitaties bezit. Een belangrijk facet vind
ik ook, dat ieder bedrijf een eigen sfeer
moet uitstralen; er moet een bepaalde
warmte van uitgaan waardoor de gasten
zich er helemaal thuis kunnen voelen."
Ondernemerschap
„Als we praten over een goed onderne
merschap in de horeca, moet mij van het
hart, dat het hier en daar wel voor ver
betering vatbaar is. Het juiste inzicht is
niet altijd aanwezig en er wordt te weinig
vooruit gedacht. Ik moet er echter wel
aan toevoegen, dat er bij de jongere ge
neratie horeca-ondernemers een merk
bare vooruitgang valt te bespeuren. De
horeca is bepaald geen eenvoudige be
drijfstak al denken buitenstaanders daar
dikwijls heel anders over.
Als je alle uren optelt die je er per week
mee bezig bent, dan heb je wel eens het
gevoel dat het een roeping moet zijn. Ik
heb voor mezelf echter een duidelijke lijn
uitgestippeld ten aanzien van een goede
exploitatie. De kwaliteit van de produk-
ten, een goed gastheerschap en vakbe
kwaam personeel zijn de pijlers van ieder
goed bedrijf. Ik ben in de gelukkige om
standigheid dat ik over uitstekend per
soneel kan beschikken, daar sta ik ook
helemaal middenin, want ik voel mij één
met hen.
Je moet het namelijk gezamenlijk doen,
anders stagneert de zaak. Daarom vind
ik het ook zo belangrijk dat zij met het
wel en wee van het bedrijf op de hoogte
zijn. Als er wat staat te gebeuren breng ik
ze daarvan op de hoogte en mogen ze
ook hun mening zeggen.
Het aanbrengen van een nieuwe vloer
bedekking, de inkoop van een bepaalde
wijn of de verandering van de menukaart
zal ik nooit op eigen houtje doen. leder
een kan zijn suggesties bij mij kwijt en
dat schept toch een band die in de ho
reca onontbeerlijk is als je wat wilt be
reiken."
Start
In 1973 startte Pierre Braham als zelf
standig ondernemer in de „Stadsher
berg" te Gorinchem, welk bedrijf hij twee
jaar exploiteerde alvorens het weer af te
stoten.
In 1974 nam hij de exploitatie over van
het wegrestaurant Leuven en in 1977
voegde hij daar een tweede bedrijf aan
toe, namelijk bar De Poort in Gorinchem.
Twee totaal verschillende bedrijven,
maar in de praktijk heeft dat geen pro
blemen opgeleverd omdat over vol
doende vakbekwaam personeel kon
worden beschikt.
Toch gaat er veel tijd in zitten als er twee
bedrijven geleid moeten worden, Pierre
Braham beaamt dat: „Natuurlijk ben je er
dagelijks druk mee. 's Morgens om half 7
begint mijn taak in wegrestaurant Leu
ven en dan is het ook meteen pootaan
spelen, want om kwart voor 7 zit de zaak
helemaal vol met koffiedrinkers, die er
22
va*.- - C
Overzicht van wegrestaurant Leuven