WAT SUN mSMANKM HGE Vruchtensappen en -dranken Onder frisdranken verstaan wij alcohol vrije dranken op basis van water, mees tal gemengd met smaakstoffen, suiker en koolzuur. Wij onderscheiden mo menteel de volgende typen frisdranken: 1. Waters (mineraal-/sodawater) Mineraal- of bronwater is afkomstig uit natuurlijke bronnen. Sodawater is (bijzonder zuiver) water waaraan koolzuur is toegevoegd. Vrumona brengt bronwater op de Ne derlandse markt onder het merk PUR en sodawater onder het merk Royal Club. 2. Limonades Deze dranken worden samengesteld uit water, suiker en allerlei synthetische smaak- en kleurstoffen. Vrumona produceert dit type produkten niet, omdat ze kwalitatief niet in het as sortiment passen. 3. Limonade-gazeuses (met vruchten- of plantenextracten) Dit zijn dranken die gewoonlijk anderhalf a twee keer zo veel koolzuur bevatten als koolzuurhoudende vruchtenlimonades. De wet stelt aan deze dranken onder meer de volgende eisen: 0 ze moeten koolzuur bevatten; het suikergehalte moet ten minste zeven procent bedragen; 0 tonic moet helder zijn. Er mogen zowel synthetische, natuur- identieke als natuurlijke smaakstoffen in worden gebruikt. Vrumona verwerkt vrij wel uitsluitend natuurlijke smaakstoffen. Bekende gazeuses van Vrumona zijn: 0 Royal Club Tonic (bevat 52 mg kinine per liter) 0 Royal Club Dry Ginger Ale 0 Pepsi-Cola, dat wordt gebotteld on der licentie en controle van de Pep- si-Cola Company, U.S.A. Deze drank bevat caffeine. Het aroma is onder andere gemaakt van de colanoot. De drank wordt op kleur gebracht met gebrande suiker. 0 Seven-Up, eveneens een licentiepro- dukt, geproduceerd onder controle van de Amerikaanse Seven-Up Com pany. De basis voor deze drank is een lemon-lime extract. Vrumona bottelt Seven-Up voor Noord- en Zuid-Hol land, Utrecht, Groningen, Friesland en Drente. 0 Royal Club Shandy. Een aparte ca tegorie vormt Royal Club Shandy, een mengsel van 80% limonade-ga- zeuse en 20% bier. 4. Vruchtenlimonades Dit zijn mengsels van vruchtensap, wa ter, kristalsuiker en zuur (gewoonlijk ci troenzuur). Alleen frisdranken die minstens tien procent zuiver sap en zeven procent suiker bevatten mogen „vruchtenlimo nades" worden genoemd. Het zuur wordt evenals bij andere frisdranken toegevoegd om de smaak fris te houden. Veel gebruikt zijn ci troenzuur en wijnsteenzuur. Het gebruik van conserveringsmiddelen is, tot een bepaald maximum, toege staan. Vrumona brengt vruchtenlimonades op de markt onder de naam Sisi (Sinas en Cassis). Onder de vruchtenlimonades valt ook een produkt als Royal Club Bitter Le mon. Dit produkt ontleent zijn ietwat bit- ter-frisse smaak aan een kleine hoeveel heid kinine (25 mg per liter) Naast de „frisdranken" kennen we ook de categorieën vruchtendranken en vruchtensappen. a. Vruchtendranken Vruchtendranken bestaan uit een be paald percentage vruchtensap, ge mengd met water en op smaak gebracht met suiker en zuur. Het percentage sap is door de warenwet voorgeschreven; het varieert naar de vrucht waarvan het wordt gemaakt. Zo moet sinaasappeldrank minstens 50 procent echt sap van de desbetreffende vrucht bevatten, maar zwartebessen- drank slechts 35 procent. Aan vruchtendranken mag maximaal 20 procent suiker worden toegevoegd, maar er mogen geen conserveringsmid delen in. Wel staat de wet toe, dat bepaalde sap pen worden gemengd in globale voor geschreven verhoudingen. Vrumona produceert geen vruchten dranken, omdat deze in Nederland nau welijks meer worden gedronken. b. Vruchtensappen Deze dienen aan de volgende wettelijke eisen te voldoen: 0 zij moeten zijn gemaakt van 100 pro cent of nagenoeg 100 procent sap, af komstig van de desbetreffende vrucht; 0 in het land van herkomst mag er wel water aan worden onttrokken om het transport goedkoper te maken, maar de sappenfabrikant mag er niet méér water aan toevoegen dan er oorspronkelijk is uitgehaald; 0 om de kwaliteit te verbeteren zijn kleine correcties toegestaan (met suiker, zout en kruiden). De meeste sappen worden gefabriceerd op basis van menging van dezelfde soort vruchten uit verschillende landen. Want door verschillen in de kwaliteit van de oogsten zou anders in de loop van de tijd de kwaliteit van de geproduceerde sap pen uiteen kunnen lopen. Door het mengen van sappen van de betrokken vruchten uit de diverse landen wordt een standaardkwaliteit verkregen. Onder het merk B3 brengt Vrumona in Nederland sinaasappelsap, appelsap, tomatensap (zowel naturel als gekruid), grapefruitsap en druivensap. 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 9