WAT SUN mSMANKM HGE
Vruchtensappen en -dranken
Onder frisdranken verstaan wij alcohol
vrije dranken op basis van water, mees
tal gemengd met smaakstoffen, suiker
en koolzuur. Wij onderscheiden mo
menteel de volgende typen frisdranken:
1. Waters (mineraal-/sodawater)
Mineraal- of bronwater is afkomstig uit
natuurlijke bronnen.
Sodawater is (bijzonder zuiver) water
waaraan koolzuur is toegevoegd.
Vrumona brengt bronwater op de Ne
derlandse markt onder het merk PUR en
sodawater onder het merk Royal Club.
2. Limonades
Deze dranken worden samengesteld uit
water, suiker en allerlei synthetische
smaak- en kleurstoffen.
Vrumona produceert dit type produkten
niet, omdat ze kwalitatief niet in het as
sortiment passen.
3. Limonade-gazeuses
(met vruchten- of plantenextracten)
Dit zijn dranken die gewoonlijk anderhalf
a twee keer zo veel koolzuur bevatten als
koolzuurhoudende vruchtenlimonades.
De wet stelt aan deze dranken onder
meer de volgende eisen:
0 ze moeten koolzuur bevatten;
het suikergehalte moet ten minste
zeven procent bedragen;
0 tonic moet helder zijn.
Er mogen zowel synthetische, natuur-
identieke als natuurlijke smaakstoffen in
worden gebruikt. Vrumona verwerkt vrij
wel uitsluitend natuurlijke smaakstoffen.
Bekende gazeuses van Vrumona zijn:
0 Royal Club Tonic (bevat 52 mg kinine
per liter)
0 Royal Club Dry Ginger Ale
0 Pepsi-Cola, dat wordt gebotteld on
der licentie en controle van de Pep-
si-Cola Company, U.S.A. Deze drank
bevat caffeine. Het aroma is onder
andere gemaakt van de colanoot. De
drank wordt op kleur gebracht met
gebrande suiker.
0 Seven-Up, eveneens een licentiepro-
dukt, geproduceerd onder controle
van de Amerikaanse Seven-Up Com
pany. De basis voor deze drank is een
lemon-lime extract. Vrumona bottelt
Seven-Up voor Noord- en Zuid-Hol
land, Utrecht, Groningen, Friesland
en Drente.
0 Royal Club Shandy. Een aparte ca
tegorie vormt Royal Club Shandy,
een mengsel van 80% limonade-ga-
zeuse en 20% bier.
4. Vruchtenlimonades
Dit zijn mengsels van vruchtensap, wa
ter, kristalsuiker en zuur (gewoonlijk ci
troenzuur).
Alleen frisdranken die minstens tien
procent zuiver sap en zeven procent
suiker bevatten mogen „vruchtenlimo
nades" worden genoemd.
Het zuur wordt evenals bij andere
frisdranken toegevoegd om de smaak
fris te houden. Veel gebruikt zijn ci
troenzuur en wijnsteenzuur.
Het gebruik van conserveringsmiddelen
is, tot een bepaald maximum, toege
staan.
Vrumona brengt vruchtenlimonades op
de markt onder de naam Sisi (Sinas en
Cassis).
Onder de vruchtenlimonades valt ook
een produkt als Royal Club Bitter Le
mon. Dit produkt ontleent zijn ietwat bit-
ter-frisse smaak aan een kleine hoeveel
heid kinine (25 mg per liter)
Naast de „frisdranken" kennen we ook
de categorieën vruchtendranken en
vruchtensappen.
a. Vruchtendranken
Vruchtendranken bestaan uit een be
paald percentage vruchtensap, ge
mengd met water en op smaak gebracht
met suiker en zuur.
Het percentage sap is door de warenwet
voorgeschreven; het varieert naar de
vrucht waarvan het wordt gemaakt. Zo
moet sinaasappeldrank minstens 50
procent echt sap van de desbetreffende
vrucht bevatten, maar zwartebessen-
drank slechts 35 procent.
Aan vruchtendranken mag maximaal 20
procent suiker worden toegevoegd,
maar er mogen geen conserveringsmid
delen in.
Wel staat de wet toe, dat bepaalde sap
pen worden gemengd in globale voor
geschreven verhoudingen.
Vrumona produceert geen vruchten
dranken, omdat deze in Nederland nau
welijks meer worden gedronken.
b. Vruchtensappen
Deze dienen aan de volgende wettelijke
eisen te voldoen:
0 zij moeten zijn gemaakt van 100 pro
cent of nagenoeg 100 procent sap, af
komstig van de desbetreffende vrucht;
0 in het land van herkomst mag er wel
water aan worden onttrokken om het
transport goedkoper te maken, maar de
sappenfabrikant mag er niet méér water
aan toevoegen dan er oorspronkelijk is
uitgehaald;
0 om de kwaliteit te verbeteren zijn
kleine correcties toegestaan (met suiker,
zout en kruiden).
De meeste sappen worden gefabriceerd
op basis van menging van dezelfde soort
vruchten uit verschillende landen. Want
door verschillen in de kwaliteit van de
oogsten zou anders in de loop van de tijd
de kwaliteit van de geproduceerde sap
pen uiteen kunnen lopen. Door het
mengen van sappen van de betrokken
vruchten uit de diverse landen wordt een
standaardkwaliteit verkregen.
Onder het merk B3 brengt Vrumona in
Nederland sinaasappelsap, appelsap,
tomatensap (zowel naturel als gekruid),
grapefruitsap en druivensap.
9