TOUaËBEBMffi*'-
j C0,<,lH"
-W:>-HA3KE PERSERS ,(i.v, ^M'*
-Imzr>tharre FERraaSnSs®*
'»^Akw*
.harre mtwaas.
W> fa/wnr/rt - Mtkk
Nederland telt ruim 35.000 horecaver-
kooppunten, die zijn onderverdeeld in
hotels, pensions, café /bars, buffet
ten/kantines, cafetaria's en café-res
taurants. Deze waren zoals gezegd met
z'n allen goed voor een frisdrankenom-
zet van circa 135 miljoen liter in 1977. En
40 procent van dit volume was van Vru-
mona afkomstig.
Waaraan dankt Vrumona deze vooraan
staande positie?
De kracht van sterke merken
Een horeca-exploitant kiest bij de sa
menstelling van zijn frisdrankenassorti
ment bij voorkeur bekende en vertrouw
de merken. Niet voor niets zijn Sisi, Se-
ven-Up, Royal Club en Pepsi uitgespro
ken topmerken in de horecasector voor
wat betreft respectievelijk sinas, lemon-
lime dranken, tonic, bitter lemon en cola.
Het is bekend dat Vrumona al haar mer
ken krachtig ondersteunt door middel
van reclame en andere promotionele
activiteiten. Die inspanningen werpen
ook in de horecasector duidelijk hun
vruchten af.
Nadruk op kwaliteit
Een horeca-ondernemer zet zijn gasten
graag iets goeds voor, mede omdat het
publiek steeds veeleisender wordt waar
het gaat om de kwaliteit van het gebo-
dene en de service.
Vrumona biedt hem het assortiment
kwaliteitsprodukten waar hij volledig op
kan vertrouwen. Mede daarom is PUR,
Vrumona's bronwater, juist in de hore
casector zo goed ontvangen. Men weet
wat er achter staat: de zekerheid van een
goed produkt dat volledig voldoet aan de
eisen van de consument.
Standaardflessen en -kratten
De frisdranken van Vrumona zijn verpakt
in standaardflessen en -kratten. Hier
door wordt het sorteren aanzienlijk een
voudiger; alleen de witte en de groene
flessen moeten apart worden gehouden.
Hiervoor ontvangt de groothandel een
sorteervergoeding.
Ook kan de horeca-ondernemer hier
door zijn ruimte efficiënter benutten,
mede omdat de kratten onderling goed
stapelbaar zijn.
De Heineken achtergrond
Als volle dochter van het Heineken con
cern heeft Vrumona uiteraard een goede
entree in de horecasector. Maar als
Voorkom onnodig sorteerwerk...
Vrumona's produkt- en kwaliteitsbeleid
niet optimaal zou voldoen aan de eisen
van deze markt, zou nimmer het huidige
marktaandeel zijn gerealiseerd.
Verpakkingen in de horecasector
In meer dan de helft van de horecabe
drijven worden frisdranken uit kleine
flessen geserveerd. Het betreft hier ruim
30 procent van het horecavolume in fris.
Rond 40 procent van de horecabedrij
ven schenkt uit literflessen. Het totale
volume-aandeel ligt in dezelfde orde.
In circa 10 procent van de horecabedrij-
...met de standaardflessen en -kratten van
Vrumona.
ven wordt ook fris in blik verkocht, maar
het volume-aandeel van de blikverpak
king in deze sector komt op maar onge
veer vier procent neer. En in rond 20
procent van de horeca-ondernemingen
worden frisdranken uit premix- of post-
mixdispensers geschonken. Maar het
betreft hier dan wel een kwart van het
totale horecavolume in frisdranken.
Dit laatste is niet zo verwonderlijk, omdat
het gebruik van tapinstallaties alleen
rendabel is in bedrijven waar verhou
dingsgewijs veel frisdranken omgaan.
Alleen: wit bij wit, groen bij groen.
7