19
f*
■rrn
Circus
wijn de grootste omzet te zien geven bij
ijshockeywedstrijden."
Jacques Swart verder: „Tijdens de
evenementen moet er wel heel veel werk
verzet worden in zo kort mogelijke tijd,
want we streven ernaar dat een ieder tij
dens de pauze op tijd van zijn drankje
wordt voorzien. Dat is niet alleen zakelijk
voor ons van belang, maar wij vinden dat
de mensen die uit zijn daar ook recht op
hebben.
Het vereist natuurlijk wel een hele orga
nisatie, maar zonder dat kom je ook niet
toe aan winst maken. We regelen alles in
overleg met de heer H. J. W. Pil, direc
teur van de ijsbaan en de Edenhal. Onze
relatie met hem is uitstekend, we hebben
wederzijds begrip voor eikaars wensen.
Dat komt misschien mede door het feit,
dat de heer Pil als beste Nederlandse
cricketscheidsrechter en behorend tot
de ledenraad van Ajax ook zo nauw bij
de sport is betrokken."
Er zijn altijd nog mensen, die denken dat
de Edenhal alleen maar wordt gebruikt
voor de schaats- en ijshockeysport,
maar dat is absoluut niet waar. Beide
exploitanten daarop inhakend: „Buiten
het sportieve gebeuren wordt er ook veel
gebruik gemaakt van de Edenhal.
Zo hebben we hier een reünie gehad van
de Club van 144, die bestaat uit bekende
sportmensen. Ook Zijne Koninklijke
Hoogheid prins Bernard was daarbij
aanwezig. De supportersclub van Ajax
viert al vier jaar het traditionele jaarfeest
bij ons en ook andere activiteiten heb
ben in de loop der jaren bij ons plaats
gevonden. Om er enige te noemen: de
Nederlandse tafeltennis- en Rode Kruis-
kampioenschappen, het Nederlands
kappersconcours (voor ons zakelijk een
uitstekend evenement) en de ijsrevue en
een circus maakten eveneens gebruik
van de hal, terwijl de spelers van het Ne
derlandse voetbalelftal een grandioos
feest hebben gehouden bij ons toen zij
zich hadden geplaatst voor de eindstrijd
om het wereldkampioenschap in West-
Duitsland in 1974."
Bruiloften en partijen
„Weet je welke leuke ervaring wij ook
hebben? Dat hele families hun verjaar
dagen bij ons komen vieren. Wij reser
veren voor hen dan een gezellig hoekje
in ons restaurant en verzorgen de gehele
dag, vanaf het kopje koffie met gebak tot
en met het etentje en dat blijkt goed aan
te slaan. Ons streven blijft er in de toe
komst op gericht, om zoveel mogelijk
evenementen binnen onze poorten te
krijgen en daaronder vallen uiteraard
ook de personeelsavonden van bedrij
ven, bruiloften en partijen.
We kunnen bij iedere gelegenheid aan
alle wensen voldoen, want wij beschik
ken over een ruime staf van vakbe
kwaam personeel.
We hebben eens een diner verzorgd tij
dens een slagersvakbeurs en men wist
uiteraard welke slager het vlees geleverd
had. Later kreeg die slager tijdens een
vergadering een compliment van zijn
collega's vanwege de hoge kwaliteits
graad van de door hem geleverde vlees-
produkten. Wij streven er dan ook naar
om de gasten het beste voor te zetten,
dat geeft tevreden mensen die graag te
rugkomen.
Eten en drinken
Ten aanzien van het drankenpakket zijn
we bij het Heineken concern in goede
handen en niet alleen vanwege het Hei
neken bier, het Bokma en Hoppe gedis
tilleerd en de frisdranken van Vrumona,
maar ook door het prettige contact dat
wij met het concern onderhouden via de
vertegenwoordiger, de heer Guus Dra
ger (eveneens een oud-Ajax-speler), die
ook uitkwam voor het Nederlandse elf
tal."
Naast kwaliteit is natuurlijk ook de prijs
stelling in de horeca erg belangrijk. Jac
ques en Bram hebben daar een gelijk
luidend oordeel over: „Wij streven naar
een grote omzetsnelheid, via redelijke
prijzen. Als de mensen om maar wat te
noemen een goede kop koffie voor ƒ1,25
of een kop soep voor ƒ2,— geserveerd
krijgen, zijn ze eerder bereid een tweede
kop daaraan toe te voegen.
Ook de menu's en de wijn liggen bij ons
gunstig in prijs en dat wordt bijzonder
gewaardeerd door de gasten. De om
zetverhouding dranken-spijzen ligt mo
menteel op 65-35%; alle etenswaren
worden in de eigen moderne bedrijfs-
keuken bereid."
Het restaurant, dat plaats biedt aan 200
De Edenhal biedt behalve ijsplezier nog vele
ongekende mogelijkheden.
mensen is voorzien van een grote gezel
lige bar met 40 krukken. Het is dagelijks
geopend van 10 uur 's morgens tot half 1
's nachts en één van beide exploitanten
is altijd aanwezig. Jacques Swart: „Dat
moet ook wel, want dan kan je ook zien
of alles verloopt zoals het behoort. Je
moet net als in de sport altijd bezig zijn
om het zo goed mogelijk te doen.
Waar nodig springen we elkaar bij, maar
daarnaast hebben we de taken goed
verdeeld. Bram zorgt voor de adminis
tratie en de inkoop en zelf behartig ik de
reclame en de public relations. In de
toekomst zie ik bedrijven als de onze,
helemaal afgesteld op de recreatie, een
steeds grotere plaats gaan innemen,
omdat de mensen over steeds meer vrije
tijd beschikken. Ze trekken er dan met
het hele gezin op uit, we ervaren dat zelf.
Kinderen kunnen hier de gehele dag
schaatsen, terwijl de ouders tussentijds
bij ons in het restaurant komen voor een
drankje."
Voetbal
Jacques Swart is een van die voetbal
lers, die altijd één club trouw is gebleven
en daar was hij gelukkig. Met Ajax be
haalde hij vele kampioenschappen van
Nederland, veroverde er driemaal de
Europacup 1 mee en won tevens de
wereldbeker en de UEFA-cup. Daar
naast speelde hij 32 maal in het Neder
lands elftal. Bram Haverkamp speelde
betaald voetbal bij Blauw Wit en Storm
vogels. Ook thans zijn zij beiden nog
actief, zij het op een lager niveau, bij die
tak van sport betrokken.
De sportieve achtergrond van genoemd
tweetal brengt met zich mee, dat het be
drijf frequent bezocht wordt door vele
sportmensen, die graag aan de bar over
hun sport praten of een biljartje maken in
de knusse biljartzaal.Maar ook tijdens de
cupwedstrijden van Ajax wordt het res
taurant door vele voetballiefhebbers uit
het gehele land bevolkt. Jacques Swart
en Bram Haverkamp zijn bijzonder po
pulair, eerstgenoemde daarover: „Nog
steeds deel ik desgevraagd foto's met
handtekening uit en ik voetbal toch al
jaren niet meer op het hoogste niveau. Ik
wil graag aan iedere wens voldoen, de
mensen die hier voor mij komen hebben
daar recht op." Misschien is die instel
ling een van de oorzaken, dat het bedrijf
floreert zoals de beide sportvrienden
zich dat wensen.
J. Reppel
Een ander sportief element van de Jaap
Edenhal de biljartzaal.
23