19 f* ■rrn Circus wijn de grootste omzet te zien geven bij ijshockeywedstrijden." Jacques Swart verder: „Tijdens de evenementen moet er wel heel veel werk verzet worden in zo kort mogelijke tijd, want we streven ernaar dat een ieder tij dens de pauze op tijd van zijn drankje wordt voorzien. Dat is niet alleen zakelijk voor ons van belang, maar wij vinden dat de mensen die uit zijn daar ook recht op hebben. Het vereist natuurlijk wel een hele orga nisatie, maar zonder dat kom je ook niet toe aan winst maken. We regelen alles in overleg met de heer H. J. W. Pil, direc teur van de ijsbaan en de Edenhal. Onze relatie met hem is uitstekend, we hebben wederzijds begrip voor eikaars wensen. Dat komt misschien mede door het feit, dat de heer Pil als beste Nederlandse cricketscheidsrechter en behorend tot de ledenraad van Ajax ook zo nauw bij de sport is betrokken." Er zijn altijd nog mensen, die denken dat de Edenhal alleen maar wordt gebruikt voor de schaats- en ijshockeysport, maar dat is absoluut niet waar. Beide exploitanten daarop inhakend: „Buiten het sportieve gebeuren wordt er ook veel gebruik gemaakt van de Edenhal. Zo hebben we hier een reünie gehad van de Club van 144, die bestaat uit bekende sportmensen. Ook Zijne Koninklijke Hoogheid prins Bernard was daarbij aanwezig. De supportersclub van Ajax viert al vier jaar het traditionele jaarfeest bij ons en ook andere activiteiten heb ben in de loop der jaren bij ons plaats gevonden. Om er enige te noemen: de Nederlandse tafeltennis- en Rode Kruis- kampioenschappen, het Nederlands kappersconcours (voor ons zakelijk een uitstekend evenement) en de ijsrevue en een circus maakten eveneens gebruik van de hal, terwijl de spelers van het Ne derlandse voetbalelftal een grandioos feest hebben gehouden bij ons toen zij zich hadden geplaatst voor de eindstrijd om het wereldkampioenschap in West- Duitsland in 1974." Bruiloften en partijen „Weet je welke leuke ervaring wij ook hebben? Dat hele families hun verjaar dagen bij ons komen vieren. Wij reser veren voor hen dan een gezellig hoekje in ons restaurant en verzorgen de gehele dag, vanaf het kopje koffie met gebak tot en met het etentje en dat blijkt goed aan te slaan. Ons streven blijft er in de toe komst op gericht, om zoveel mogelijk evenementen binnen onze poorten te krijgen en daaronder vallen uiteraard ook de personeelsavonden van bedrij ven, bruiloften en partijen. We kunnen bij iedere gelegenheid aan alle wensen voldoen, want wij beschik ken over een ruime staf van vakbe kwaam personeel. We hebben eens een diner verzorgd tij dens een slagersvakbeurs en men wist uiteraard welke slager het vlees geleverd had. Later kreeg die slager tijdens een vergadering een compliment van zijn collega's vanwege de hoge kwaliteits graad van de door hem geleverde vlees- produkten. Wij streven er dan ook naar om de gasten het beste voor te zetten, dat geeft tevreden mensen die graag te rugkomen. Eten en drinken Ten aanzien van het drankenpakket zijn we bij het Heineken concern in goede handen en niet alleen vanwege het Hei neken bier, het Bokma en Hoppe gedis tilleerd en de frisdranken van Vrumona, maar ook door het prettige contact dat wij met het concern onderhouden via de vertegenwoordiger, de heer Guus Dra ger (eveneens een oud-Ajax-speler), die ook uitkwam voor het Nederlandse elf tal." Naast kwaliteit is natuurlijk ook de prijs stelling in de horeca erg belangrijk. Jac ques en Bram hebben daar een gelijk luidend oordeel over: „Wij streven naar een grote omzetsnelheid, via redelijke prijzen. Als de mensen om maar wat te noemen een goede kop koffie voor ƒ1,25 of een kop soep voor ƒ2,— geserveerd krijgen, zijn ze eerder bereid een tweede kop daaraan toe te voegen. Ook de menu's en de wijn liggen bij ons gunstig in prijs en dat wordt bijzonder gewaardeerd door de gasten. De om zetverhouding dranken-spijzen ligt mo menteel op 65-35%; alle etenswaren worden in de eigen moderne bedrijfs- keuken bereid." Het restaurant, dat plaats biedt aan 200 De Edenhal biedt behalve ijsplezier nog vele ongekende mogelijkheden. mensen is voorzien van een grote gezel lige bar met 40 krukken. Het is dagelijks geopend van 10 uur 's morgens tot half 1 's nachts en één van beide exploitanten is altijd aanwezig. Jacques Swart: „Dat moet ook wel, want dan kan je ook zien of alles verloopt zoals het behoort. Je moet net als in de sport altijd bezig zijn om het zo goed mogelijk te doen. Waar nodig springen we elkaar bij, maar daarnaast hebben we de taken goed verdeeld. Bram zorgt voor de adminis tratie en de inkoop en zelf behartig ik de reclame en de public relations. In de toekomst zie ik bedrijven als de onze, helemaal afgesteld op de recreatie, een steeds grotere plaats gaan innemen, omdat de mensen over steeds meer vrije tijd beschikken. Ze trekken er dan met het hele gezin op uit, we ervaren dat zelf. Kinderen kunnen hier de gehele dag schaatsen, terwijl de ouders tussentijds bij ons in het restaurant komen voor een drankje." Voetbal Jacques Swart is een van die voetbal lers, die altijd één club trouw is gebleven en daar was hij gelukkig. Met Ajax be haalde hij vele kampioenschappen van Nederland, veroverde er driemaal de Europacup 1 mee en won tevens de wereldbeker en de UEFA-cup. Daar naast speelde hij 32 maal in het Neder lands elftal. Bram Haverkamp speelde betaald voetbal bij Blauw Wit en Storm vogels. Ook thans zijn zij beiden nog actief, zij het op een lager niveau, bij die tak van sport betrokken. De sportieve achtergrond van genoemd tweetal brengt met zich mee, dat het be drijf frequent bezocht wordt door vele sportmensen, die graag aan de bar over hun sport praten of een biljartje maken in de knusse biljartzaal.Maar ook tijdens de cupwedstrijden van Ajax wordt het res taurant door vele voetballiefhebbers uit het gehele land bevolkt. Jacques Swart en Bram Haverkamp zijn bijzonder po pulair, eerstgenoemde daarover: „Nog steeds deel ik desgevraagd foto's met handtekening uit en ik voetbal toch al jaren niet meer op het hoogste niveau. Ik wil graag aan iedere wens voldoen, de mensen die hier voor mij komen hebben daar recht op." Misschien is die instel ling een van de oorzaken, dat het bedrijf floreert zoals de beide sportvrienden zich dat wensen. J. Reppel Een ander sportief element van de Jaap Edenhal de biljartzaal. 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 23