®Ë§MIÜ)®M)ïr JAAP ËPUMIHIAIL AMSÏÏIEI&PAM •«••niiwr iDJl ÜACMiS %WêM m BMM MAVëI&KAIMIP M SP®Mi¥i MM Toen Jacques Swart zijn voetbalcarrière had beëindigd, besefte hij maar al te goed, dat er een andere manier gevonden moest worden om in het levensonderhoud te voorzien. Welis waar bezat hij een sigarenwinkel, maar door de ontvolking van het stadsdeel waarin dat pand gelegen was, moest er toch een andere broodwinning gevonden worden. Jacques Swart (links) en Bram Haverkamp: sportieve exploitanten. Exploitaties Met zijn vriend Bram Haverkamp, die hij via de voetbalsport heeft leren kennen, kreeg hij de gelegenheid om de exploi tatie van het Edenhal-restaurant aan de Kruislaan te Amsterdam ter hand te ne men. Beiden doen dat nu al meer dan vijf jaar en de zaken lopen naar wens. Zó goed zelfs, dat zij zich nu daarnaast ook exploitanten mogen noemen van de restaurants van het Sloterparkbad in Amsterdam-west en het Floraparkbad in Amsterdam-noord. Jacques Swart over zijn huidige positie: 'V-^t „Toen ik nog eigenaar was van de siga renzaak kwam ik regelmatig in de Eden- hal om er rookartikelen te leveren. Bij een van die bezoeken vernam ik, dat de exploitatie van het restaurant vrij kwam. Bram Haverkamp was toen nog bedrijfs leider bij een koffiebranderij, maar hij had er wel oren naar om samen met mij die exploitatie ter hand te nemen. Groentjes Op dat moment waren wij nog volstrekte groentjes op horecagebied; wel hadden wij enig inzicht in het gebeuren van di verse voetbalkantines, maar echte café bezoekers zijn we nooit geweest. Als dochter van een koffiehuiseigenaar was de vrouw van Bram eigenlijk de eni ge die met kennis van zaken kon spre ken. In het eerste jaar heeft zij, met mijn vrouw, voor een groot deel het werk op geknapt. Want Bram hield toen zijn baan nog aan en ik mijn sigarenzaak. Men gaat wel eens van de veronderstel ling uit, dat een zaak gezamenlijk leiden wel de nodige problemen geeft, maar wij hebben daar nog nooit moeite mee ge had. Wij wisten echt wel wat we aan el kaar hadden en bovendien waren onze vrouwen al jarenlang bevriend. Wij voe len ons nu helemaal thuis in de horeca met een exploitatie als de onze; een echt café zouden we niet willen hebben. In ons bedrijf blijf je nauw bij de sport be trokken." Evenementen Toch lijkt het een hele stap om zonder ervaring de horeca binnen te stappen. Bram Haverkamp heeft er geen moeite mee gehad: „Het is allemaal vlot verlo pen vanaf de eerste dag. Natuurlijk heb ben we fouten gemaakt, maar daar leer je van. Vooral tijdens de diverse evene menten ontmoet je telkens weer een an der publiek met eigen wensen. Zo dachten we bij één van de eerste popconcerten veel kroketten te verko pen, maar mooi dat we er mee bleven zitten. Bij muziekuitvoeringen is er veel vraag naar ijs en koffie, terwijl bier en Het restaurant van de Edenhal, met linksach ter de ruime bar.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 22