®Ë§MIÜ)®M)ïr JAAP ËPUMIHIAIL AMSÏÏIEI&PAM
•«••niiwr
iDJl ÜACMiS %WêM m BMM
MAVëI&KAIMIP M SP®Mi¥i MM
Toen Jacques Swart zijn voetbalcarrière had
beëindigd, besefte hij maar al te goed, dat er
een andere manier gevonden moest worden
om in het levensonderhoud te voorzien. Welis
waar bezat hij een sigarenwinkel, maar door de
ontvolking van het stadsdeel waarin dat pand
gelegen was, moest er toch een andere
broodwinning gevonden worden.
Jacques Swart (links) en Bram Haverkamp: sportieve exploitanten.
Exploitaties
Met zijn vriend Bram Haverkamp, die hij
via de voetbalsport heeft leren kennen,
kreeg hij de gelegenheid om de exploi
tatie van het Edenhal-restaurant aan de
Kruislaan te Amsterdam ter hand te ne
men. Beiden doen dat nu al meer dan vijf
jaar en de zaken lopen naar wens. Zó
goed zelfs, dat zij zich nu daarnaast ook
exploitanten mogen noemen van de
restaurants van het Sloterparkbad in
Amsterdam-west en het Floraparkbad in
Amsterdam-noord.
Jacques Swart over zijn huidige positie:
'V-^t
„Toen ik nog eigenaar was van de siga
renzaak kwam ik regelmatig in de Eden-
hal om er rookartikelen te leveren. Bij
een van die bezoeken vernam ik, dat de
exploitatie van het restaurant vrij kwam.
Bram Haverkamp was toen nog bedrijfs
leider bij een koffiebranderij, maar hij
had er wel oren naar om samen met mij
die exploitatie ter hand te nemen.
Groentjes
Op dat moment waren wij nog volstrekte
groentjes op horecagebied; wel hadden
wij enig inzicht in het gebeuren van di
verse voetbalkantines, maar echte café
bezoekers zijn we nooit geweest.
Als dochter van een koffiehuiseigenaar
was de vrouw van Bram eigenlijk de eni
ge die met kennis van zaken kon spre
ken. In het eerste jaar heeft zij, met mijn
vrouw, voor een groot deel het werk op
geknapt. Want Bram hield toen zijn baan
nog aan en ik mijn sigarenzaak.
Men gaat wel eens van de veronderstel
ling uit, dat een zaak gezamenlijk leiden
wel de nodige problemen geeft, maar wij
hebben daar nog nooit moeite mee ge
had. Wij wisten echt wel wat we aan el
kaar hadden en bovendien waren onze
vrouwen al jarenlang bevriend. Wij voe
len ons nu helemaal thuis in de horeca
met een exploitatie als de onze; een echt
café zouden we niet willen hebben. In
ons bedrijf blijf je nauw bij de sport be
trokken."
Evenementen
Toch lijkt het een hele stap om zonder
ervaring de horeca binnen te stappen.
Bram Haverkamp heeft er geen moeite
mee gehad: „Het is allemaal vlot verlo
pen vanaf de eerste dag. Natuurlijk heb
ben we fouten gemaakt, maar daar leer
je van. Vooral tijdens de diverse evene
menten ontmoet je telkens weer een an
der publiek met eigen wensen.
Zo dachten we bij één van de eerste
popconcerten veel kroketten te verko
pen, maar mooi dat we er mee bleven
zitten. Bij muziekuitvoeringen is er veel
vraag naar ijs en koffie, terwijl bier en
Het restaurant van de Edenhal, met linksach
ter de ruime bar.