@fê©AWDMïïDE H©HE©AVA~STAIMB>
HE® JIMN EEN WIM&IN©
De Horecava is de grootste Horecavakbeurs
van Nederland. Het is dan ook geen wonder dat
ons concern op deze beurs zijn beste beentje
voorzet. Want ook dit jaar bezochten maar
weer liefst 60.000 bezoekers het schilderachti
ge Heineken plein; een concernbijdrage aan
deze beurs onder verantwoordelijkheid van
Heineken Nederland Horeca Verkoop.
Voordat het ieder jaar echter weer zover is,
gaat er een uitgebreide organisatie aan vooraf.
In dit artikel willen we daar eens nader op in
gaan. We spraken hierover met de heer K. A.
Warmenhoven, die deel uitmaakt van de Hore-
cavacommissie.
De terrassen werden druk bezocht op de Horecava.
„De organisatie van de Heineken stand
voor de Horecava van volgend jaar be
gint eigenlijk al direct na de Horecava
van dit jaar," vertelt de heer Warmenho
ven. „Voor iedere drankeenheid die op
het Heineken plein in een stand verte
genwoordigd is, is een chef verantwoor
delijk. Zij krijgen onmiddellijk na de
beurs een briefje waarin ze hun op- en
aanmerkingen over de gang van zaken
op de afgelopen Horecava kunnen ver
melden. Ook schrijven ze hier hun ver
koopresultaten en eventueel nog andere
ervaringen op neer."
Dit moet allemaal zo snel mogelijk ge
beuren, omdat de verkoopleiding van
Heineken Nederland voor één april aan
de RAI moet hebben meegedeeld hoe
veel vierkante meter ze voor de komende
beurs wil reserveren.
Horecava-vergadering
Als dit eindrapport is opgemaakt en ons
concern zich weer voor de volgende
Horecava heeft ingeschreven, volgt de
grote Horecava-vergadering. Hierbij zijn
aanwezig de verantwoordelijke verkoop-
en marketingfunctionarissen en even-
18
eens medewerkers van de afdeling
standbouw, die een onderdeel vormt van
de afdeling reclame-service. „Deze ver
gadering is zo opgezet dat de Horeca-
va-commissie samen met de afdeling
standbouw de hele dag groepsgewijs
mensen ontvangt, die voor de standon
derdelen verantwoordelijk zijn. Op deze
dagvergadering kan iedereen, die bij de
Horecava betrokken is, zijn wensen voor
de komende Horecava kenbaar maken,"
aldus de heer Warmenhoven.
Leidraad door alle besprekingen heen is
het uitgangspunt: „Hoe maken wij onze
stand zo aantrekkelijk en interessant
mogelijk voor onze afnemers en voor
hen, die het nog niet zijn."
Vervolgens gaat de afdeling standbouw
met deze wensen met het decoront
werpbureau Luhlf praten. „Dit bureau
maakt een eerste tekening waarin deze
wensen zijn opgenomen. Als we met dat
ontwerp akkoord gaan, wordt er een
ontwerp van de kosten gemaakt. De vol
gende stap is die van de definitieve te
kening. Is deze klaar en goedgekeurd,
dan gaan we vragen wat voor verkoop
acties er op het plein gaan plaatsvinden.
Hierop wordt de tekening dan nog een
klein beetje aangepast."
Klusjes
Uiteindelijk begint de afdeling stand
bouw eind december met de opbouw
van het plein. Duizend en één klusjes
moeten die laatste weken nog worden
opgeknapt. „We moeten alle gegevens
over onze stand voor de Horecava-cata-
logus doorgeven. De medewerkers aan
de Heineken stand schrijven we op een
lijst in, want zij dienen allemaal een
deelnemerskaart te ontvangen. In totaal
zijn dat zo'n stuk of tweehonderd. Ver
der ontvangen al onze afnemers een
brief, waarin staat wat we op deze beurs
gaan doen. Ook krijgt de totale standbe
zetting een brief met allerlei praktische
informatie. Alles staat daarin, van welke
verkoopacties er zijn tot waar ze hun jas
kunnen ophangen. Voor diegenen van
de standbezetting die in Amsterdam
moeten blijven overnachten, reserveren
we hotels."
Allerlei zaken moeten er geregeld wor
den, zoals lunchafspraken met het RAI-
restaurant, want men wil toch ook graag
eten. Op de derde dag van de Horecava
vindt altijd een biertapwedstrijd plaats in
het congresgebouw van de RAI. „Ook
hiervoor regelen we van alles, zoals buf-
Staatssecretaris Th. M Hazekamp van eco
nomische zaken maakte als een van de eer
sten een rondgang over het Heineken plein
hier samen met jhr F. J. C. Mollerus, horeca
manager Noord.