SSSS.1^250-» DEKUDK er»19f79 wachting blauwe druiven, de Pinot Noirs, dezelfde als waarvan de rode Bourgognes gemaakt worden; soms in combinatie met een gedeelte witte drui ven, de Pinot Chardonnay, ook wel abu sievelijk Pinot Blanc of Pinot Doré ge noemd. De champagne, die uitsluitend uit Chardonnay witte druiven dus wordt gemaakt, noemt men ,,Blanc de Blancs"; twee bijvoeglijke naamwoor den zelfstandig gebruikt, waarvan het eerste in het enkelvoud staat voor „wit te" en het tweede in het meervoud voor „witte druiven". Voorts bestaat er nog een voortreffelijke „Champagne Nature", volkomen over bodig voorzien van een beugel over de kurk, die waarschijnlijk alleen maar dient om aan het woord Champagne inhoud te geven. Menigeen heeft een lichte teleur stelling gevoeld, wanneer hij na met moeite de kurk te hebben verwijderd een stille, niet-mousserende, wijn aantrof. De kwaliteit van de Champagne Nature zal de optimist snel over deze verbazing heen helpen. Een kniesoor zal blijven hunkeren naar de bubbeltjes en belle tjes, die nu eenmaal in een Champagne Nature niet thuishoren. Dom Ruinart Ik ben over champagne nog lang niet uitgepraat, al was het alleen maar, om dat ik de „Méthode Champenoise" nau welijks in het voorgaande heb beschre ven of wat meer details heb gegeven over de delicate „Blanc de Blancs". Mijn opzet voor deze eerste Parlant in het nieuwe jaar was namelijk om aandacht te vragen voor het jubileum, waarmee Rui nart begonnen in 1729 zijn 250-jarig bestaan viert. Onder deze kop begint het dagblad voor het „département de la Marne": l'Union, een artikel over een gehele pagina poë tisch aldus: „Vanuit een paradijs, waarin alles twinkeleert, kijkt Dom Pérignon te vreden neer op alles wat in de Cham pagne gebeurt. Temeer daar de nazaten van zijn oude vriend Dom Ruinart een speciale cuvée wijden aan de 250ste verjaardag van het oudste huis uit de gehele Champagne." Als attractie wordt deze cuvée, samengesteld uit het beste dat „la Cöte des Blancs" en de „Mon- tagne de Reims" te bieden hebben, als millésime 1973 op een voor deze gele genheid ontworpen flacon in de handel gebracht. Niet goedkoop, maar wel een begeerd object voor verzamelaars van dit soort curiositeiten. De fles werd reeds in aanwezigheid van de meest gere nommeerde sommeliers van Frankrijk ten doop gehouden. Slechts 30 procent van de cuvée zal in Frankrijk blijven, de rest komt voor export in aanmerking. Ook wij hebben voor Nederland een be perkt aantal jubileumflessen kunnen verkrijgen. Ik wil deze inleiding tot de feestelijkheden rond het jubileumjaar voor Ruinart besluiten met de woorden van haar président Monsieur Bertrand Mure: „Je pense que notre 250e anni- versaire va nous aider a réaliser ce que nous souhaitons: maintenir et conforter un veritable haut de gamme a I'intention des meilleurs connaisseurs. (vert.: Ik geloof, dat onze 250ste verjaar dag zal meehelpen om onze wensen te realiseren: Handhaven van en verder werken aan de hoogst bereikbare kwali teit voor de meest verwende fijnproever.) Realiseren we ons eigenlijk wel, wel ke importantie aan kurk als materiaal moet worden toegekend ter afsluiting van flessen wijn. Zeker, we snuffelen wel even aan een mooie lange kurk, die uit een edele fles werd getrokken, maar ik krijg vaak de indruk, dat dit een aangeleerd gebaar is, waarvan men de betekenis niet meer kent. Kurk is een levende materie, een na- tudrprodukt en tot nu toe onvervang baar voor het bewaren van wijn. Een goede kurk moet soepel zijn en tege lijkertijd zo stevig, dat hij niet direct breekt. Het gehalte aan was en hars maakt kurk als het ware geschapen tot het gebruiksdoel, omdat vocht slechts langzaam kan binnendringen en daarmee tevens de afsluiting vol ledig wordt gemaakt. Het is boven dien een materiaal, dat zonder enige verdere bewerking niet gaat rotten onder invloed van vocht. Een cilin dervormige kurk tracht onmiddellijk zijn oorspronkelijke vorm aan te ne men, wanneer hij in de hals van een fles is geklemd, gaat dus niet op een propje zitten en zet niet zoveel uit, dat de hals door zwelling zou barsten. De natuurlijke poriën zorgen ervoor, dat de wijn kan blijven ademen. Kortom wanneer ik bovenstaande vereisten zou opstellen ter vervaardi ging van geschikt materiaal voor het gebruiksdoel, zouden fabrikanten zelfs met de technische mogelijkhe den van onze tijd niet aan mijn ver zoek kunnen voldoen. Natuurlijk weet ik ook wel,, dat een voudige snellopende wijnen best in de handel kunnen worden gebracht met een kroonkurk. Zulke wijnen ontwikkelen niet meer op fles en het is eigenlijk verspilling, dat men om de i nostalgische behoeften van de con sument te bevredigen nog steeds de schaarse kurkschors gebruikt als sluiting'voor flessen. Kurk isjüe schors van de kurkeik, die twintig jaar oud moet zijn, wanneer hij voor hét eerst geschild kan worden. Daarna duurt het minstens: zes jaar tot de volgende oogst kan plaatsvin den. Voor de lange kurkefi van vijf centi meter, die men zo graag gebruikt voor edele duurzame wijnen, moet men zelfs wel twaalf jaar wachten eer de kurkschors compact en dik ge noeg is. Wanneer de eikeschors te snel groeit, wordt het materiaal te zacht en brok kelig; ontwikkelt hij daarentegen te langzaam, dan wordt de daaruit te vervaardigen kurk te hard. Het beste kurkmateriaal komt uit Spanje. Daar naast is er een belangrijke produktie in Portugal, Italië, Frankrijk en Ma rokko. Terugkerend naar ons ondefjerp champagne krijgen we te maken met dat, champignonvormige voorwerp, dat bij het ontkurken al menig zweet druppeltje heeft gekost: de cham pagnekurk. Een gecompliceerd ge val, samengesteld uit vier delen van verschillende hoedanigheid. Oorspronkelijk is zo'n kurk net als alle andere een ronde cilinder met 'een diameter van 32 mm, die bestaat uit op elkaar geplakte gedeelten. Bij het kurken wordt door samenpersing in de machine de diameter met 50 pro cent teruggebracht tot 16 mm. Door de druk van 5 atmosfeer, die de mousserende wijn aan de onderzijde op het beste, meest soepele deel van de kurk uitoefent, zet dit deel meer uit dan het hogere in de flessehals aan wezige deel. Er blijft een deel van de kurk buiten de fles, dat door de spanning rond gaat staan, waardoor die merkwaardige vorm ontstaat. Zo dra de kurk uit de flessehals wordt getrokken, herneemt de onderzijde, zelfs na jaren samengeperst gezeten te hebben, zijn oorspronkelijke vorm. Het spreekt vanzelf, dat een dergelijk kwaliteitsprodukt niet goedkoop is. Wie wel eens een fabriek heeft be zocht, waar dergelijke uit Verschil lende delen bestaande kurken wor den vervaardigd, weet hoe de daar werkzame arbeidsters elke kurk in de hand nemen, omhoog houdend hem goed bekijken, eraan ruiken en pas dan in de mand werpen, die voor goedgekeurd door mag gaan. In een andere mand worden de afgekeurde exemplaren geworpen. De uitval is aanzienlijk. 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 17