J. 4 CHAMPAGNE tr4 »•- UETJES et verhaal over Champagne is al vele malen verteld. Ik be doel „Ie Champagne", de wijn, waarvoor „la Champag ne" de bakermat is. La Champagne was oorspronkelijk de naam, waaronder de ze voormalige provincie tot aan de revo lutie bekend was. Gelegen noordooste lijk van Parijs was het vaak een strijdto neel in de vele oorlogen met Duitse vor sten. Berucht werd deze streek vooral na de Eerste Wereldoorlog, toen in een ja ren durend gevecht aan de Marne in de loopgraven miljoenen zijn gesneuveld. Sinds mensenheugenis wordt hier wijn gewonnen. Reeds bij de Romeinen is daarvan melding gemaakt. Er werd trou wens in vroeger tijden rondom Parijs overal veel meer wijn dan thans ver bouwd. De wijn met de bubbeltjes en belletjes, die we beschouwen als de feestwijn bij uitstek, bestaat echter pas sinds het eind van de zeventiende eeuw. Twee monniken uit die tijd, die hard daaraan gewerkt hebben, zijn daarom bekend gebleven: Dom Pérignon en Dom Ruinart. Sommigen denken, dat Dom Pérignon de bubbeltjes en belletjes heeft uitge vonden en ze in de wijn heeft gestopt. Dat klopt natuurlijk niet. Het ontsnap pende koolzuurgas, dat we in mousse rende wijn zien opborrelen, is een ge volg van gisting, zoals we dat zien bij zoveel andere vruchtesappen, waarin de moleculen suiker zich delen in ethyl-al- cohol en koolzuurgas. Het is de verdienste van Dom Pérignon geweest, dat hij het in de lucht opgaande koolzuurgas in een fles gevangen wist te houden en daarmee de zo gewaardeer de schuimende jonge gistende wijn voor langere tijd houdbaar maakte. Deze monnik stond bekend als een bekwaam keldermeester, die ook de niet mousse rende wijnen uit de Champagne op een hoger kwaliteitsniveau wist te brengen. Tot dan toe genoten wijnen uit de nabij gelegen Bourgognewijngaarden van het koninklijk hof te Parijs een veel hogere waardering. Zodra de bruisende cham pagne de omzetten van Bourgognewij nen in gevaar dreigde te brengen, bleven schimpscheuten van die zijde dan ook niet uit. Een wijn voor lapzakken en losbollen, „les débauchés", werd de champagne genoemd. Deze betiteling was vooral een gevolg van de gerucht makende zwelgpartijen aan het hof, waar Louis XV („après nous Ie déluge") de champagne als stemmingmaker dik wijls liet aanrukken. De champagnefles Een belangrijk probleem bij het vast houden van de circa 5 atmosfeer druk, die de gistende wijn teweegbrengt, is een fles en afsluiting, die deze formida bele kracht kunnen weerstaan. Tot aan de Tweede Wereldoorlog toe werden deze flessen met de mond geblazen; een zeer ongezond karwei. In een gloeiend hete omgeving moest de glasblazer tel kens een kokend mengsel van zand, ge malen glas, kalk en soda door middel van een blaaspijp in zeer korte tijd met zijn adem onder veel druk uit de longen al draaiende de flessevorm geven. Geen kleinigheid en de werkers in deze industrie werden dan ook niet oud. Het glas moest zoveel mogelijk van gelijke dikte zijn, omdat elk dun plekje oorzaak zou kunnen worden van breuk bij de vele manipulaties, die een champagnefles voordat hij uiteindelijk verzendklaar is in de kelders moet ondergaan. Volgens notities was er tot ongeveer 1840 een verlies door breuk van 40 procent. Daarna werd dat minder, deels door be tere flessen en deels door betere regu lering van het gistingsproces op fles. De champagnewijn De grote champagnehuizen kopen hun druiven meestal van de wijnboeren. De laatste jaren hebben sommige druiven- leveranciers zich in coöperaties ver enigd en hebben produktie en verkoop van champagnewijn zelf ter hand geno men. De prijs per kilo druiven, welke onder de beperking van de appellaties voor champagne mogen worden gebruikt, stijgt elk jaar. De vraag naar champagne neemt evenredig toe en nu in 1978 slechts 30 procent van een normale oogst is binnengebracht, vrezen wij dat de prijzen, die de laatste jaren onder druk van de concurrentie in toom waren gehouden, op korte termijn sterk zullen gaan stijgen. Om aan de vraag te kunnen voldoen, zal de „ijzeren" voorraad moe ten worden aangesproken met alle ge volgen voor de toekomst, die het uitput ten van een minimum-bestand met zich meebrengt. De druiven worden tros voor tros goed gecontroleerd, waarmee vooral vrouwen zich bezighouden. Het zijn tegen ver- 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 16