Van een kok die ook gastheer is.
biedt, beschikken Frans Kuil en zijn me
dewerkers over een werkruimte be
staande uit twee kantoren, een magazijn
voor de opslag van serviesgoed, be
stek, meubilair en dergelijke die een ca
teringbedrijf nodig heeft, een ruime,
lichte en uiterst modern ingerichte keu
ken, koel- en diepvriescellen en een
piepkleine bedrijfskantine. Totale op
pervlakte: 550 m2.
Nieuwbouw
Dan verrijst in Vlaardingen, 4e Indus
triestraat 50, een eigen pand, dat op 5
april van dit jaar geopend wordt. In dit
nieuwe gebouw, dat de mogelijkheid en
een aantal voorzieningen tot uitbreiding
Overzicht van de keuken (zie ook de andere foto). Op de voorgrond staat een keur aan koude
borrelhapjes gereed.
Verwerking van de vers binnengekomen vleessoorten met op de achtergrond de kook- en
braadwand.
met daarop enkele gamellen herinneren,
waarmee de vaak door een „banketbak
kerij annex kokerij" toebereide
maaltijden bij particulieren werden
thuisbezorgd.
Wat toen op kleine schaal en in zijn
meest eenvoudige vorm gebeurde, is
vooral de afgelopen tien jaar uitge
groeid tot een bedrijfstak, die onder de
reeds ingeburgerde Engelse naam „ca
tering" een reeks activiteiten ontplooit,
welke ver (kunnen) uitgaan boven het
letterlijk leveren van een culinaire
prestatie.
„Catering", omschrijft Frans desge
vraagd, „is de organisatie voor en de
culinaire verzorging van kleine tot zeer
grote groepen mensen buiten de deur."
U vraagt... en wij draaien
„Het kan daarbij gaan om een groep van
zestien man, directeuren van bij-
Frans Kuil, keukenmeester en gastheer in het
groot.
Vlaardingen. Frans Kuil, directeur-eige
naar van de zijn naam dragende Party
en Cateringservice, meent het als hij
zegt: „M'n hobby is m'n werk en m'n
werk is m'n hobby." Als dat werk dan
inhoudt keukenmeester/gastheer-i n-
het-groot" en het kok-zijn van jongsaf je
ideaal is geweest, wel, dan moet je een
gelukkig mens zijn. Tien jaar geleden
slaagde hij, 19 jaar jong, als de beste
leerling van de Horeca- en Banketbak-
kers-vakschool aan de Zomerhofstraat
in Rotterdam. Na enkele jaren in het
buitenland (Zwitserland en Amerika) er
varing opgedaan te hebben, begon hij
op 22-jarige leeftijd zijn cateringbedrijf.
Thuis, in moeders keuken. Wat al
spoedig een onhoudbare situatie werd.
Gelukkig vond hij reeds snel onderdak in
een voormalige huishoudschool in
Vlaardingen en nog later, toen deze
school gesloopt ging worden, in een be
drijfspand in Rotterdam-Schiebroek. In
vier jaar tijd groeide het cateringbedrijfje
ook daar zo hard, dat de aanvankelijk
groots lijkende ruimte (100 m2) te klein
werd.
Personeel
Frans Kuil Party- en Cateringservice is
dan allang geen éénmansbedrijfje meer.
Voor het culinaire gedeelte, dat uiter
aard onder supervisie van Frans zelf
staat, zijn vier koks en drie vrouwelijke
medewerkers verantwoordelijk. De ex
peditie wordt door drie chauffeurs, de
administratie door twee dames verzorgd.
In het hele gebeuren van dit uitzendbe-
drijf wordt Frans Kuil bijgestaan door
party-coördinator Dick van der Ende, die
de organisatie-buiten-de-deur met alles
wat daaraan vastzit, voor zijn rekening
neemt.
In dit werk moet een bedrijf op een groot
aantal losse medewerkers kunnen reke-
Een van de locaties, waarop Frans Kuil Party
en Cateringservice diners en recepties ver
zorgt is de luxe salonboot Madeleine, die in de
Zeeuwse wateren vaart.
nen, die zeker in de dienstverlenende
sector de naam van het bedrijf hoog
houden. Het aantal part-timers: kelners,
serveersters en gastvrouwen, waarop
men, veelvuldig, een beroep doet, loopt
uiteen van één tot zestig.
Catering
Wat we nu „catering" noemen, heette
zo'n vijftig jaar geleden „uitzending van
diners". Velen, vooral de ouderen onder
ons, zullen zich uit die tijd de bakfiets
18