ONZE DAGELIJKSE GASTVRIJHEID
Lc imiye rij uuneiiiciMuse oezoexers, aie
dagelijks in de morgenuren voor onze
vestiging aan de Stadhouderskade te
Amsterdam staat, was deze zomer aan
leiding voor het ANP een foto daarvan
naar een aantal kranten te sturen. Het
bijschrift luidde: „In de rij voor een glas
bier" Dat gaf ons een niet geringe be
kendheid bij de lezers van diverse dag
bladen. Bij elkaar zo'n 620.000 mensen
Er wordt wel eens gedacht, dat het bij de
bezoekers aan een brouwerij alleen gaat
om het bier na afloop van de bezichti
ging van de bedrijfsruimten, maar wan
neer onverwacht de produktie of een
deel daarvan om wat voor reden dan ook
komt stil te liggen, tonen de bezoekers
zich bijzonder teleurgesteld. Eerlijk
heidshalve dienen we er aan toe te voe
gen, dat als we aan het slot van de
rondgang geen bier zouden schenken,
naar alle waarschijnlijkheid ook wel een
gevoel van teleurstelling zou ontstaan.
De organisatie
De afdeling ontvangsten maakt deel uit
van de concernstafdienst public rela
tions en staat onder leiding van de heer
K A. Warmenhoven. Chefs ontvangsten
zorgen voor de goede gang van zaken in
de verschillende vestigingen: Amster
dam Stadhouderskade en Mauritskade;
's Hertogenbosch en Zoeterwoude.
De Bacchuszolder van Wijnhandel
Reuchlin B.V. te Rotterdam valt niet on
der de concernstafdienst P.R. De ont
vangsten aldaar zijn namelijk meer van
verkooptechnische aard.
ue lange rij buitenlandse bezoekers. In de
zomer een dagelijks terugkerend beeld bij
onze brouwerij aan de Stadhouderskade in
Amsterdam
Amsterdam Bij de binnenkomst van de toe
risten worden de kaartjes gecontroleerd.
Wat is het doel van de excursies?
Een goede gang van zaken bij een on
derneming is afhankelijk van een goede
verstandhouding met de vele groeperin
gen, waarmee het bedrijf te maken heeft.
Een goed verlopend bezoek is wel de
plezierigste manier om mensen met ons
concern vertrouwd te maken, waardoor
de weg open ligt voor een goede ver
standhouding. Iedere groepering heeft
haar eigen interesses en het is belangrijk
om aan die belangstelling tegemoet te
komen. Zo zullen leerlingen van de ho
reca- en detailhandelsvakscholen een
uitvoerige en meer technische rondlei
ding krijgen. Zij zullen voorgelicht wor
den over tapinstallaties respectievelijk
distributie, terwijl de groothandel meer
belangstelling zal hebben voor onze
verkooporganisatie en verkoopbevorde
ring. Een huisvrouwengroep, zal weer
speciaal geïnteresseerd zijn in de bier
behandeling thuis.
De ontvangstafdelingen hebben dan ook
een aantal keuzeprogramma's. Deze
programma's vertonen echter één grote
overeenkomst: de bezoeker(ster) staat
centraal, hij of zij moet telkens weer alle
aandacht krijgen. Weliswaar is voor ons
elke bezoeker één van de 120.000 gas
ten die wij jaarlijks ontvangen, voor de
bezoeker zelf is het meestal de enige
keer in zijn leven dat hij ter plekke met
het Heineken concern in contact komt.
Wie ontvangen wij?
Wanneer wij een indeling maken van de
Wanneer men in Amsterdam een groep opgetogen mensen het kantoor aan de Mauritskade ziet
verlaten, zijn dat vrijwel zeker bezoekers die tijdens een rondleiding door de brouwerij en het
biertje-na-afloop in de ruime Gijsbreghtkelder onze gasten waren.
Er is per vestiging een vaste staf van be
dienend personeel, dat met grote vak
kennis en veel begrip ervoor zorgdraagt,
dat onze gasten zich thuis voelen. De
rondleidingen worden verzorgd door
studentenrondleiders. Deze excursielei
ders, per vestiging ongeveer vijftien in
getal, spreken diverse talen. Zij hebben
geen vast dienstverband, maar verlenen
part-time diensten.
De administratie van alle ontvangstafde
lingen wordt centraal, in Amsterdam,
verricht.