HOTEL-CAFÉ-RESTAURANT BAARS
een eeuw oud, maar nog springlevend
Voor- en zijaanzicht van
HCR Baars
Op 28 mei jl. was het precies
honderd jaar geleden, dat
grootvader Baars het toen
malige horecabedrijf Het Wa
pen van Zutphen in Harder
wijk overnam. Hij verbond er
meteen zijn naam aan. En zo
is het altijd gebleven. In 1876
was Harderwijk nog maar een
plaatsje met zo'n achtdui
zend inwoners. Het had ei
genlijk alleen nog maar be
kendheid als garnizoens
plaats. Hotel-café-restaurant
Baars was toen vooral in trek
bij de officieren, die voor
2,50 per dag een volledige
verzorging genoten. Voor lo
gies met ontbijt werd aan
passanten 1,50 in rekening
gebracht. Grootvader Baars
was niets te veel als het ser
vice-verlening aan zijn gasten
betrof. Indien zij dat wensten,
werden zij voor slechts één
dubbeltje per rijtuig of omni
bus van het station gehaald.
Voor de handelsreizigers, die
per postkoets arriveerden,
had hij speciale uitpakkamers
gecreëerd Maar de tijden zijn
veranderd. Het zand op de
vloer heeft al lang plaats
moeten maken voor een stof
fering en de gasten behoeven
hun kamers niet meer op te
zoeken bij kaarslicht. Boven
dien is ook de postkoets vol
ledig uit het straatbeeld ver
dwenen.
In 1917 deed grootvader
Baars de zaak over aan zijn
zoon, die tot 1948 het bedrijf
24
exploiteerde. In die periode
werd er een bovenverdieping
op het bestaande pand ge
bouwd. Na 31 jaar noeste ar
beid deed hij het bedrijf over
aan zijn zoon, de thans 58-
jarige heer P. G. Baars, die nu
ook al weer bijna zo'n dertig
jaar het bedrijf leidt met zijn
nog steeds actieve echtge
note, mevrouw H. C Baars-
van Bijsterveld. De heer
Baars, een volle neef van de
heer L. van Münching, de
grote man achter het Heine-
ken-bier in Amerika, voelde
zich al op zeer jeugdige leef
tijd aangetrokken tot het ho-
recagebeuren. Hij besefte
echter ook, dat het voor hem
beter was om zich daarin te
bekwamen buiten de ver
trouwde eigen omgeving. Met
gunstig gevolg doorliep hij de
studie aan de Hogere Hotel
vakschool in Den Haag, alvo
rens hij op 17-jarige leeftijd
zijn intrede deed in de hore-
cawereld. Hij begon als leer
ling-kelner bij het voormalige
hotel-restaurant De Graaf in
Enschede. Vervolgens deed
hij ervaringen op in gere
nommeerde restaurants als
De Witte Brug, Des Indes en
Sauer in Den Haag, voordat
hij besloot om ook eens over
de grenzen te gaan kijken.
Het werd twee jaar Londen,
waar hij werkzaam was in het
Savoy-hotel. Toen hij de zaak
van zijn vader overnam en als
zelfstandig ondernemer ging
optreden, kwamen alle opge
dane ervaringen hem goea
van pas.
Zijn kennis van zaken, in de
ruimste zin, bleef niet onop
gemerkt. Dat leidde tot vele
bestuurlijke functies buiten
het eigen bedrijf. De heer
Baars is onder meer lid van
het hoofdbestuur van de Ho-
recaf en tevens bestuurslid
van die bond voor de afdeling
Veluwe en Overijssel. Ook
maakt hij deel uit van het
plaatselijke VVV-bestuur en
heeft hij zitting in de Kamer
van Koophandel. In de loop
der jaren schaafde hij voort
durend aan zijn eigen bedrijf
Op een aantal hotelkamers
werden vele sanitaire voor
zieningen getroffen, aange
past aan deze tijd. Op de
centraal gelegen binnen
plaats projecteerde hij een
zeer moderne keuken met
een ruime koelcel en vol-
Kijkje in het cafégedeelte.
doende opslagruimte. De
resterende ruimte werd benut
voor een nieuwe toiletgroep.
Momenteel omvat het bedrijf
een aan vijftig personen
plaatsbiedend café-gedeelte
en een restaurant dat zestig
gasten kan herbergen. Ver
der een ruime zaal voor ver
gaderingen en partijen met
daarbij een gezellige bar, die
echter alleen maar in gebruik
is voor de aanwezige hotel
gasten en tevens een be
stemming heeft bij besloten
partijen. Het hotelgedeelte
bestaat uit 12 tweepersoons-