ROTISSERIE-
BAR
DE WITTE
MOLEN
TE REEK
4
tmimitf
ken, verhoogde zitjes en uit
gang naar het „binnenter-
ras". Verder toiletgroep,
spoelkeuken en trappenhuis.
Het geheel biedt zitplaats aan
66 gasten. Op de eerste ver
dieping werden verder on
dergebracht een (tweede)
toiletgroep en de voorberei
dingskeuken, welke laatste
tevens benut wordt voor een
beperkte catering. Een spij-
zenlift verbindt alle etages
met de kelder. Bij de inrich
ting werd „voortgeborduurd"
op het historische pand.
De uitvoering is in massief ei
ken met fraai smeedwerk, ro
buust meubilair en rieten ver
lichtingsornamenten. De his
torische, decoratieve ele
menten verhogen hierbij de
sfeer; de glas-in-lood-ramen
verdienen hier bijzondere
aandacht. Een goede bereik
baarheid wordt gewaarborgd
door een drietal parkeerter
reinen rondom het centrum
voor ongeveer 1200 auto's
totaal. Dat het geheel goed
functioneert komt niet in de
laatste plaats door de kwali
teit van de spijzen en dranken
en de vriendelijke bedie
ningssfeer, waarvoor de
gastheren T. van den Hurk en
J. J. A. M. Verbaken zich ver
antwoordelijk voelen.
De vergaderzaal met daarachter
het barbuffet.
iimiiij i ii iiwibiiw i iiwwuwi Mwniifi m i
(BIJ GRAVE)
Na jarenlang aandringen en
verzoeken indienen bij over
heidsinstanties en tegelij
kertijd het verval van de
molen, heeft de eigenaar, de
heer H. Arts, toestemming ge
kregen voor het verbouwen
van zijn aloude graanmolen
(type ronde stenen bergmo-
len) tot horecabedrijf.
Onder auspiciën van de
Stichting ,,De Hollandse Mo
len" werd door restauratie
architect De Koning in
vruchtbare samenwerking
met ons bouwbureau, een
anderhalf jaar durende res
tauratie en verbouwing ge
realiseerd, waarna de inrich
ting geheel door het bouw
bureau werd verzorgd in
overleg met de heer H. van
Glansbeek en zijn vrouw, die
als gastheer en gastvrouw de
exploitatie tot een succes
hebben gemaakt. Er is een
bedrijf van hoge kwaliteit ge
creëerd, hetgeen uit econo
misch oogpunt ook noodza
kelijk was in verband met de
beschikbare, betrekkelijk ge
ringe oppervlakte en de vrij
hoge investeringskosten. De
begane grond biedt naast
een toiletgroep, berging en
De ronde apéritiefbar.
voorbereidingskeukentje, on
geveer 32 zitplaatsen aan de
opmerkelijk goed ingepaste,
ronde apéritiefbar met zijn
daaromheen gegroepeerde
zitjes en ambachtelijke, aan
de molen aangepaste, luifel.
Op de eerste verdieping werd
gekozen voor een specialitei-
Het specialiteitenrestaurant
op de eerste verdieping
tenrestaurant met typische
visgerechten. Deze rotisserie
biedt plaats aan 28 dinerende
gasten.
Het terras op ,,de berg" wordt
eveneens vanuit deze etage
verzorgd. Op de tweede eta
ge bevindt zich een gezellig
rond zaaltje van ongeveer 28
m2 voor aanverwante activi
teiten. Bij de inrichting werd
uitgegaan van de ronde vorm
van de molen en van het inte
rieur is zoveel mogelijk au
thentiek gehouden, zoals de
blankhouten vloer, de gemet
selde wanden en de balken-
plafonds. De verlichtingsor
namenten met lederen kap
pen en de Italiaanse boe-
renstoelen, ondersteunen de
gezellige sfeer. Ondanks de
ontmanteling van het maal-
werk in de molen, kan deze
toch weer op de wind draaien
zodat de molen van tijd tot
tijd, naast de aantrekkings
kracht die een molen van na
ture al heeft, extra aandacht
zal trekken.
Perspectief-tekening
van de ronde bar
22