'^ttietramw
13
D'ALS/lCi
genoemde druivesoort moet zijn gepro
duceerd. Dit brengt mij op een bijzon
derheid bij het lezen van het etiket op
een fles Elzasser wijn. Ik bedoel de be
namingen Zwicker en Edelzwicker. De
eerste duidt aan dat de wijn een versnij
ding is van eenvoudige druivesoorten
terwijl de Edelzwicker uit een melange
van edele druivesoorten werd gemaakt.
Sinds 1972 mogen de Elzasser A.C. wij
nen uitsluitend op fles worden geëxpor
teerd. Met deze maatregel wordt mis
bruik van populaire benamingen erg
moeilijk gemaakt, zo niet onmogelijk.
Met fles wordt bedoeld het enige type dat
gebruikt mag worden: de flüte d'Alsace.
In het algemeen worden de Elzassers
jong gedronken dat wil zeggen van en
kele maanden na de oogst tot drie jaar
daarna, maar ces diables de vins kunnen
ook erg oud worden, dat geldt met name
voor de Riesling. Ik vond een proef-aan-
tekening uit 1963, daar stond voor een
Riesling uit 1834: ,,beau nez, vin de
grande classe qui n'a pas perdu de qua-
lité" en bij een Riesling uit 1865: ,,est
resté jeune et frais. Trés harmonieux".
(vert.: mooie neus, wijn van grote klasse
die niets verloren heeft van z'n oor
spronkelijke waarde. Voor de 1865,er: is
jong en fris gebleven. Zeer evenwichtig.)
Dergelijke aantekeningen zouden voor
een rode wijn als zeer bijzonder worden
beschouwd. Voor een witte wijn klinken
ze gewoon ongelofelijk.
Tot nu toe schreef ik alleen nog maar
over de witte wijnen van de Elzas. Er is
echter nog een bijzondere wijn die de
Elzassers rood, maar wij rosé zouden
noemen: dePinotNoir. Niet goedkoop als
rosé, dat geef ik toe, maar werkelijk apart,
'k Zou hem graag willen aanbevelen bij
de zakenlunch op warme dagen wan
neer de rode wijnen wat zwaar liggen en
de doorsnee roséwijnen aan smaak en
frisheid tekort komen. Dan is zo'n Pinot
Noir een vondst. Lekker koel 12-14° C is
hij een uitstekende begeleider van
vleesgerechten.
Elzasser witte wijnen drinkt men op een
temperatuur van 8-10° C, dat is zéér
koel. Lager dan 8° C mag volgens mij
geen enkele wijn worden gedronken. De
onervaren wijndrinker raad ik aan in het
begin eens wat te experimenteren met 'n
vloeistofthermometertje. In de toekomst
zal ik nog eens een heel hoofdstuk wij
den aan de temperatuur waarop ver
schillende wijnen het best gedronken
kunnen worden. Wanneer men enige
ervaring heeft stelt men snel genoeg,
zonder hulpmiddel, vast of een wijn te
koud of te warm wordt geserveerd. De
opslag voor langere tijd van Elzasser
wijnen geeft wel enkele problemen. Zij
zijn namelijk erg gevoelig voor tempera
tuurschommelingen. In een oud boekje
vond ik het advies elke fles in krante
papier te wikkelen. Dat lijkt me een
beetje te omslachtig. Zoek, indien u El
zassers lang wilt bewaren, een plekje
waar de temperatuur vrij gelijkmatig is en
niet boven de 16° C komt.
Toen ik in juni in de Elzas was stonden
de wijnvelden er goed bij. Je staat ver
steld hoe elk jaar opnieuw de wijnranken
uitlopen. In mei is het nog een kale boel
en in juni moet de wijnbouwer alle zeilen
bijzetten om door opbinden en snoeien
uitvoerige beschrijving opgenomen over
onze Elzasleverancier, het huis Louis
Sipp. Resumerend kan ik daaruit aanha
len dat zij 30 ha (toen 27 ha) eigen
wijngaard bezitten voornamelijk beplant
met Riesling en Gewürztraminer; dit zijn
de beste druivesoorten in de Elzas. Ri-
beauvillé (spreek uit Riebovillee) ligt met
Riquewihr in het hart van de Elzasser
wijnbouw en wijnhandel. Het zijn stadjes
die gaaf bewaard als ze zijn, stil getuigen
van het bewogen verleden.
'n Heerlijk land, waar je terugkomt. Te
rugkomt om te kijken en te proeven.
Proeven in juni, de jonge wijn van de
vorige oogst die juist op fles gebracht is.
Keurend herproevend dit wordt een
goede wijn; deze gist na een andere
smaakt nog naar de ,,lie" bezinksel)
of naar de gist, nog ongeschikt om ge
proefd te worden.
De Elzasser wijnhandel bloeit. Trots
toont men de voortdurend belangrijk
stijgende exportcijfers naar alle landen
van de wereld met als grootste afnemer
Duitsland, dat alleen al 57.400 hl af
neemt. Want ook de Duitsers houden
van deze wijn met zijn typische ,,goüt de
terroir" (de smaak die voortkomt uit de
bodemsoort waarop de druif is ge
groeid).
De Elzassers hebben het voor elkaar.
Een oude vergeten erenaam is hersteld
of zoals ik het in mijn lectuur las: ,,Ce ne
fut pas sans mal que la viticulture alsa-
cienne a obtenu ce résultat. C'est une
belle récompense pour sa patience et
son opiniatreté." (Vertaling: Het was niet
zonder moeilijkheden dat de Elzasser
wijnhandel dit resultaat verkreeg. Het is
een fraaie beloning voor hun geduld en
koppigheid).
Het plukken van de druiven gebeurt nog
steeds met de hand.
verwildering te voorkomen. Het is nu nog
wat vroeg om al uitspraken over de
oogstverwachtingen te doen, er kan nog
van alles gebeuren. Het laat zich aanzien
dat we het beste mogen verwachten. Als
wijngebied heeft de Elzas in zulke hete,
droge zomers als we in 1976 meemaken
het grote voordeel dat er mede dank zij
de nabijheid van twee grote rivieren, de
Rijn en de lil, 's nachts veel vocht in de
lucht is en van tijd tot tijd een buitje wel
wat opfrissing brengt.
Degenen die Tap en Schap bewaren
moeten nog eens het nummer van sep
tember 1973 opzoeken. Daarin is een
De drie parade-
paardjes van Louis
Sipp.