IN DE MALLEMOLEN
dineren tussen antiek
Op 30 maart jl. ging een lang
gekoesterde wens van de
heer Chr. Keij in vervulling.
Op die dag werd aan de
Oosthaven in Gouda zijn res
taurantbedrijf De Mallemolen
geopend.
Tot voor die datum werd in
het pandje door de vorige ei
genaar, de heer Van Ham,
een exclusief café geëxploi
teerd, dat zich mocht verheu
gen in een selectief klanten
bestand, dat voornamelijk
bestond uit studenten, dok
toren, juristen en andere no
tabelen. Ook de heer Keij
mocht als een vaste stamgast
gerekend worden. Hij voelde
zich helemaal thuis in dat
aparte sfeertje, dat de zaak
uitstraalde. Vooral door de
grote collectie antiek. Toen
de heer Van Ham besloot om
zijn bedrijf te verkopen, kost
te het de heer Keij geen mo
ment bedenktijd om zich als
de nieuwe eigenaar aan te
dienen. Hij kocht het pandje
en de inventaris zuiver op
emotionele gronden Eigen
lijk ontbrak hem de tijd om
twee horecabedrijven te ex
ploiteren Hij is namelijk ook
al zo'n drie jaar eigenaar van
het gerenommeerde restau
rant De Gouwe Dis in Wad-
dinxveen. Een bedrijf dat
plaats biedt aan zeventig
gasten en dat is verdeeld in
een restaurant- en bistroge
deelte annex kleine bar. Voor
de vele mensen die willen ge
nieten van de culinaire ge
neugten des levens een
heerlijk rustpunt. De heer Keij
mag er vele bekende Neder
landers tot zijn clientèle re
kenen. In het gastenboek
prijken dan ook de namen
van onder meer Zijne
Koninklijke Hoogheid prins
Bernhard, de heer Pieter van
Vollenhove, Willem Duys en
Pim Jacobs.
Een fraai bedrijf, waarvan de
wanden gesierd zijn met eni
ge kostbare schilderijen. De
heer Keij is namelijk ook een
groot kunstliefhebber.
Daar de heer Keij vervolgens
ook een groot gedeelte van
zijn tijd diende te gaan beste
den aan het restaurant De
Mallemolen, moest er aan het
beleid van De Gouwe Dis wel
enigszins gesleuteld worden.
Het gevolg is geweest, dat
mevrouw Keij zich meer is
gaan richten op de zakelijke
activiteiten in De Gouwe Dis.
Een gelukkige omstandigheid
daarbij is, dat zij evenals haar
Het interieur van De mallemolen
vanaf de begane grond gezien
man is voortgekomen uit een
gezin waarin het horecaleven
een belangrijke plaats innam
De rol van gewaardeerde
gastvrouw is haar dan ook op
het lijf geschreven. In die rol
wordt zij terzijde gestaan
door een voortreffelijke keu
kenbrigade van vier man en
vijf uitstekende kelners.
Hoewel De Mallemolen nog
maar enkele maanden is
Buitenaanzicht van De Mallemo
len.
geopend, is het nu al heel
duidelijk, dat vele zakenmen
sen uit Gouda en wijde om
geving de weg naar het be
drijf reeds hebben gevonden.
Maar ook voor romantisch in
gestelde mensen is het toe
ven in De Mallemolen een
verrukkelijke bezigheid. Het
zal beslist niet lang duren, of
ook over de grens zal dit be
drijf een grote bekendheid
hebben gekregen. En zeker
niet alléén vanwege de voor
treffelijke en goed uitgeba
lanceerde maaltijden, die
men er kan besprenkelen met
zeer bijzondere wijnen. In
dien de gasten dat wensen,
kunnen zij zelf hun keus be
palen in de daarvoor inge
richte wijnkelder. Met zo'n 70
wijnen op de rekken, is het
nagenoeg uitgesloten dat
niet aan de verlangens van de
gasten kan worden voldaan.
Maar deze zaak neemt niet
alleen vanwege haar heerlijke
gerechten een aparte plaats
in. De grote collectie antiek
draagt daar zeker ook haar
steentje toe bij. Voor de an
tiekliefhebbers valt er even
eens veel te genieten. De vo
rige eigenaar van het bedrijf
heeft er ruim twintig jaar over
gedaan om een grote hoe
veelheid antieke meubelen,
schilderijen, glaswerk, klok
ken, kroonluchters, tegels en
22