Vinologen:
DE NIEUWE
WIJNSPECIALISTEN
De Vereniging van vinologen kent
een onderscheiding die slechts wordt
uitgereikt aan hen die zich extra heb
ben ingespannen om de opzet te
doen slagen. Tot nu toe is deze
onderscheiding slechts aan vier per
sonen uitgereikt, te weten de heren
P. Leinarts, H. Luyten, P. A. Taselaar
en recentelijk, tijdens een feestelijke
bijeenkomst in Chalet Royal in Den
Bosch, aan de heer J. Zellenrath.
Waar vindt men in het buitenland een
groep middenstanders, die op deze wij
ze zijn vakkennis verrijkt en op peil tracht
te houden? Het enthousiasme is groot.
We zijn dan ook van mening, dat de vi
nologen er in belangrijke mate toe kun
nen bijdragen om de image, van de slij
ter, die de laatste jaren nogal te lijden
heeft gehad, te verbeteren en daardoor
inhoud te geven aan de leuze: 'Uw wijn
kelder is bij de slijter!!'
Zo startte in januari 1974 een pittige
cursus, alleen toegankelijk voor dege
nen die het slijtersdiploma reeds in hun
bezit hadden. Voor hen die dat nog niet
weten, tekenen we hierbij aan, dat reeds
voor het behalen van dat slijtersdiploma
een zeer ruime kennis van wijn vereist is.
Verreweg het grootste gedeelte van de
opleiding is aan wijn gewijd.
Toch viel de zwaarte van de cursus vi
noloog de eerste kandidaten nog erg te
gen en een slijter die zich voor de aldra
noodzakelijke tweede cursus opgaf, wist
wel dat hij zich een groot gedeelte van
de toch al schaarse genoegens zou
moeten ontzeggen om de eindstreep te
halen. Op het ogenblik hebben de cur
sisten van de vierde groep net examen
gedaan. Totaal zijn er nu 80 slijters in
Nederland, die hun winkel trots mogen
tooien met het diploma vinoloog, wat
hen onderscheidt als specialist in wijn.
Er zijn 14 wijnhandelaren die als docent
aan de cursus vinoloog fungeren. In al
fabetische volgorde zijn dat de heren E.
Boelen, T. Bos, P J. H. de Bruyn, F. ten
Cate, A. Kerstens, R. M. P. Kerstens, E. J.
Zo langzamerhand begint ook buiten
vakkringen door te dringen wie en wat
aangeduid wordt met vinoloog. Het is de
slijter, die van zijn spaarzame vrije tijd
vele uren opofferde om zijn kennis van
wijn te vergroten.
Maar laten we bij het begin beginnen en
proberen het succes, dat deze vervolg
cursus wijn geniet, in de verschillende
stadia te volgen.
Het initiatief en de organisatie gingen uit
van het Produktschap voor de detail
handel in alcoholhoudende dranken.
Reeds lang werd de behoefte gevoeld
aan meer informatie over en ervaring
met wijn. De slijter-ondernemer had zeer
wel begrepen dat, als gevolg van de
zware concurrentie in gedistilleerd en de
opkomst van drankensupers, het aantal
slijterijen beperkt zou worden.
Evenals in de ons omringende landen,
waar gedistilleerd in de levensmiddelen
handel wordt verkocht, zal er echter be
hoefte blijven aan een detailhandelaar
specialist in wijn. De man die met gron
dige kennis van zaken advies kan geven
bij de aankoop van wijn Iets dat in de
zelfbedieningszaken bijna onmogelijk is.
Zo kwam in 1973 op uitnodiging van de
heer H. Luyten (voor vrienden Henk) een
aantal wijnhandelaren bij elkaar die sa
men met de heer Hubrecht Duijker, de
bekende auteur op het gebied van wijn,
de organisatie van een cursus wijn op
hoog niveau bespraken. Aanvankelijk
lag het in de bedoeling degenen die het
examen met goed gevolg zouden afleg
gen de titel 'Maitre du Vin' te verlenen.
Dit leek echter te veel op de hoogst be
reikbare graad in wijnkennis 'Master of
Wine' en vandaar dat naar een andere
betiteling werd gezocht. Het verlossende
woord kwam van Hubrecht Duijker op
een volgende vergadering: Er zijn zoveel
specialisten- logen, zoals psycholo
gen, cardiologen, neurologen, theolo
gen. Waarom noemen we onze specia
listen niet vinologen?!
De heer Zellenrath (rechts) neemt de oorkonde van de Vereniging van vinologen in ontvangst-
ffntn I Ralrkor AmctnrHim\
Aandachtig luisteren de aspirant-vinologen naar het wijnverhaal dat de heer Zellenrath op de
Bacchuszotder houdt.
Sauter, P. A. Taselaar, J. H. Verlinden, A.
J. van Vollenhoven, B P. de Waal en J.
Zellenrath, allen bekende figuren uit de
wijnhandel. Als coach voor de toekom
stige vinologen fungeert mevrouw An
Philipsen, die naast het geven van alge
mene informatie vooral de begeleiding
verzorgt van het (blind) proeven van
wijn. Geduldig adviserend, soms streng
vermanend traint zij tijdens en na elke les
de aanwezigen in het moeilijkste onder
deel van het examen. Dat desondanks
de meeste kandidaten op dit onderdeel
struikelen ligt beslist niet aan haar
Vergeten we vooral niet Henk Luyten te
noemen die als coördinator de gehele
cursus levendig houdt met up to date
informatie. Steeds aanvullend en verbe
terend. De perfecte organisatie zowel
van de lessen zelf als bij de uitgebreide
uitreiking van de diploma's is vooral aan
hem te danken De afgestudeerde vino
logen hebben een vereniging gevormd
die zeer actief is. Voor de 65 leden wor
den wijnreizen georganiseerd naar de
produktiegebieden. Dit zijn zeker geen
snoepreisjes, al is er natuurlijk ook tijd
voor ontspanning.
Maar dat is 's avonds als relax na een
dag van bedrijven bezoeken en kennis
opdoen. Ook worden onderling flessen
wijn ter beoordeling uitgewisseld
waarover men eikaars mening vraagt of
eigen bevindingen toetst.
Een aantal leden van de Vereniging van
Vinologen is zelfs nog verder gegaan. Zij
hebben op eigen kosten een vervolg
cursus georganiseerd op de reeds diep
gaande cursus vinoloog van het pro
duktschap. Zij wilden de leerstof nog
verder uitdiepen en detailleren. Vier
avonden zijn ze op de Bacchuszolder
bijeengeweest om onder deskundige
leiding een aantal aspecten van de wijn
nader te bezien en vooral enkele bijzon
dere wijnen, waaronder de zeer kostba
re, zoals 'Eiswein' te proeven.