Vinologen: DE NIEUWE WIJNSPECIALISTEN De Vereniging van vinologen kent een onderscheiding die slechts wordt uitgereikt aan hen die zich extra heb ben ingespannen om de opzet te doen slagen. Tot nu toe is deze onderscheiding slechts aan vier per sonen uitgereikt, te weten de heren P. Leinarts, H. Luyten, P. A. Taselaar en recentelijk, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Chalet Royal in Den Bosch, aan de heer J. Zellenrath. Waar vindt men in het buitenland een groep middenstanders, die op deze wij ze zijn vakkennis verrijkt en op peil tracht te houden? Het enthousiasme is groot. We zijn dan ook van mening, dat de vi nologen er in belangrijke mate toe kun nen bijdragen om de image, van de slij ter, die de laatste jaren nogal te lijden heeft gehad, te verbeteren en daardoor inhoud te geven aan de leuze: 'Uw wijn kelder is bij de slijter!!' Zo startte in januari 1974 een pittige cursus, alleen toegankelijk voor dege nen die het slijtersdiploma reeds in hun bezit hadden. Voor hen die dat nog niet weten, tekenen we hierbij aan, dat reeds voor het behalen van dat slijtersdiploma een zeer ruime kennis van wijn vereist is. Verreweg het grootste gedeelte van de opleiding is aan wijn gewijd. Toch viel de zwaarte van de cursus vi noloog de eerste kandidaten nog erg te gen en een slijter die zich voor de aldra noodzakelijke tweede cursus opgaf, wist wel dat hij zich een groot gedeelte van de toch al schaarse genoegens zou moeten ontzeggen om de eindstreep te halen. Op het ogenblik hebben de cur sisten van de vierde groep net examen gedaan. Totaal zijn er nu 80 slijters in Nederland, die hun winkel trots mogen tooien met het diploma vinoloog, wat hen onderscheidt als specialist in wijn. Er zijn 14 wijnhandelaren die als docent aan de cursus vinoloog fungeren. In al fabetische volgorde zijn dat de heren E. Boelen, T. Bos, P J. H. de Bruyn, F. ten Cate, A. Kerstens, R. M. P. Kerstens, E. J. Zo langzamerhand begint ook buiten vakkringen door te dringen wie en wat aangeduid wordt met vinoloog. Het is de slijter, die van zijn spaarzame vrije tijd vele uren opofferde om zijn kennis van wijn te vergroten. Maar laten we bij het begin beginnen en proberen het succes, dat deze vervolg cursus wijn geniet, in de verschillende stadia te volgen. Het initiatief en de organisatie gingen uit van het Produktschap voor de detail handel in alcoholhoudende dranken. Reeds lang werd de behoefte gevoeld aan meer informatie over en ervaring met wijn. De slijter-ondernemer had zeer wel begrepen dat, als gevolg van de zware concurrentie in gedistilleerd en de opkomst van drankensupers, het aantal slijterijen beperkt zou worden. Evenals in de ons omringende landen, waar gedistilleerd in de levensmiddelen handel wordt verkocht, zal er echter be hoefte blijven aan een detailhandelaar specialist in wijn. De man die met gron dige kennis van zaken advies kan geven bij de aankoop van wijn Iets dat in de zelfbedieningszaken bijna onmogelijk is. Zo kwam in 1973 op uitnodiging van de heer H. Luyten (voor vrienden Henk) een aantal wijnhandelaren bij elkaar die sa men met de heer Hubrecht Duijker, de bekende auteur op het gebied van wijn, de organisatie van een cursus wijn op hoog niveau bespraken. Aanvankelijk lag het in de bedoeling degenen die het examen met goed gevolg zouden afleg gen de titel 'Maitre du Vin' te verlenen. Dit leek echter te veel op de hoogst be reikbare graad in wijnkennis 'Master of Wine' en vandaar dat naar een andere betiteling werd gezocht. Het verlossende woord kwam van Hubrecht Duijker op een volgende vergadering: Er zijn zoveel specialisten- logen, zoals psycholo gen, cardiologen, neurologen, theolo gen. Waarom noemen we onze specia listen niet vinologen?! De heer Zellenrath (rechts) neemt de oorkonde van de Vereniging van vinologen in ontvangst- ffntn I Ralrkor AmctnrHim\ Aandachtig luisteren de aspirant-vinologen naar het wijnverhaal dat de heer Zellenrath op de Bacchuszotder houdt. Sauter, P. A. Taselaar, J. H. Verlinden, A. J. van Vollenhoven, B P. de Waal en J. Zellenrath, allen bekende figuren uit de wijnhandel. Als coach voor de toekom stige vinologen fungeert mevrouw An Philipsen, die naast het geven van alge mene informatie vooral de begeleiding verzorgt van het (blind) proeven van wijn. Geduldig adviserend, soms streng vermanend traint zij tijdens en na elke les de aanwezigen in het moeilijkste onder deel van het examen. Dat desondanks de meeste kandidaten op dit onderdeel struikelen ligt beslist niet aan haar Vergeten we vooral niet Henk Luyten te noemen die als coördinator de gehele cursus levendig houdt met up to date informatie. Steeds aanvullend en verbe terend. De perfecte organisatie zowel van de lessen zelf als bij de uitgebreide uitreiking van de diploma's is vooral aan hem te danken De afgestudeerde vino logen hebben een vereniging gevormd die zeer actief is. Voor de 65 leden wor den wijnreizen georganiseerd naar de produktiegebieden. Dit zijn zeker geen snoepreisjes, al is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Maar dat is 's avonds als relax na een dag van bedrijven bezoeken en kennis opdoen. Ook worden onderling flessen wijn ter beoordeling uitgewisseld waarover men eikaars mening vraagt of eigen bevindingen toetst. Een aantal leden van de Vereniging van Vinologen is zelfs nog verder gegaan. Zij hebben op eigen kosten een vervolg cursus georganiseerd op de reeds diep gaande cursus vinoloog van het pro duktschap. Zij wilden de leerstof nog verder uitdiepen en detailleren. Vier avonden zijn ze op de Bacchuszolder bijeengeweest om onder deskundige leiding een aantal aspecten van de wijn nader te bezien en vooral enkele bijzon dere wijnen, waaronder de zeer kostba re, zoals 'Eiswein' te proeven.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 16