3 FESTAURANT KEUKEN ENTREE V\ARME KEUKE PARTERRE Plattegrond van het Noorse restaurant (begane grond) dubbele entree met aangrenzend een ruime toilettengroep. Alle kozijnen en deuren zijn uitgevoerd in Noors grenen hout. De betegeling van de toiletten heeft een oeroud Scandinavisch motief. Dan is er de keuken (met spoelkeuken), speciaal ingericht op de voorbereiding van de koude tafel. Twee spijsliften ver zorgen het verticale transport. Appara tuur en schalen zijn gastronorm. In het overige gedeelte bevindt zich het restaurant met de bar. Deze ruimte heet 'Skipper Kroa' (vrij vertaald 'Schippers Kroeg') en heeft vijftig zitplaatsen, waarvan vijftien aan de kleine bar. Voor deze ruimte heeft een Laplandse hut model gestaan. De wanden zijn opge bouwd uit rondhout. Kleine raampjes met daarachter foto's bieden als het wa re uitzicht op het Noorse landschap. Zowel deze rondhouten balken als de bewerkte plafondbalken en delen zijn geïmporteerd uit Noorwegen. Op de barluifel zijn symbolische drakekoppen aangebracht om de kwade geesten, de 'Grollen' te weren. De afscheiding tussen de bar en de en tree wordt gevormd door de met onder andere een stuurwiel geornamenteerde 'Captain's corner'. Bijzonder veel aandacht is besteed aan de glasdeuren. De eis van de brandweer was dat deze gedurende dertig minuten brandwerend moeten zijn Om het spe ciale karakter te bewaren werden de glaslatten op de spiegeldraadglasruiten gelijmd en werd tussen de geboste pa nelen een gipsplaat aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich het nood- trappehuis dat tevens toegang geeft tot de woning op de derde verdieping en de personeelsruimten en de keuken ver bindt met het restaurant en de uitgifte keuken op de eerste verdieping. Koldt bord Op de eerste verdieping is het restaurant Peer Gynt gesitueerd. Het biedt plaats aan 100 gasten wanneer de koude tafel, het zogeheten 'Koldt bord', staat opge steld en aan ongeveer 120 gasten in a la carte opstelling. De aankleding is licht en vrolijk. Opvallend is het plafond van bewerkte kokerbalken waartussen rode panelen met een geschilderd Laplands ornament. Voor de algemene verlichting van de ruimte zijn speciale ringspiegel-armatu- ren gebruikt. Verder heeft iedere tafel een aparte lamp, die is opgehangen aan gestileerde drakenschepen. Aan de achterzijde is de uitgiftekeuken met drankenbuffet en glazenspoelafde- ling. De schalen voor de koude tafel worden met de lift aangevoerd. Het vuile vaatwerk komt met de andere lift recht streeks in de spoelkeuken. Op de tweede verdieping wordt een zaalruimte ingericht voor de ontvangst van groepen. De spijzenlift is tot deze verdieping doorgetrokken. Ook het Koldt bord ziet er bijzonder appetijtelijk uit. detaltZTta'fel^ °P verdiepin^ °P achtergrond 22

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 22