Noors restaurant Peer Gynt
Het Noorse restaurant te Rotterdam is
opgezet als visspecialiteiten-restaurant.
Dit betekent niet dat alle restaurants in
Noorwegen van dit type zijn. Ook hier
kent men een rijke variatie aan restau
rants geënt op de Franse, Duitse en an
dere Europese keukenassortimenten.
restaurant waar deze tafel permanent
stond opgesteld.
Het afgelopen voorjaar echter opende
het restaurantbedrijf Engels de Viking
als Scandinavisch restaurant en in sep
tember volgde het Noors restaurant Peer
Gynt. In beide restaurants staat de eer
der genoemde koude tafel opgesteld
waarvan men tegen een vast bedrag on
gelimiteerd kan genieten.
Het Noors restaurant 'Peer Gynt', zo ge
noemd naar een, ook in ons land beken
de figuur uit de Noorse geschiedenis, is
gevestigd in een voormalig kantoorge
bouw van Klevenberg's shipchandlers
aan de Westerkade in Rotterdam. Het
pand ligt prachtig gesitueerd aan de
Rotterdamse Maashaven, midden in het
scheepvaartkwartier.
De vele pakhuizen en patriciërs- en re
derswoningen herinneren aan het be
drijvige handelsverleden van deze wijk.
Omdat de activiteiten van de haven zich
hebben verplaatst buiten het centrum
naar de nieuwe en moderne overslag
havens heerst nu op de Westerkade de
voorname, rustige sfeer van woon- en
kantorengebied. De kade dient nu teza
men met de Parkhaven als representa
tieve aanlegplaats van buitenlandse
oorlogsbodems en dergelijke. Het inten
sieve transito-verkeer op het water geeft
echter nog een wisselend en interessant
beeld.
Het gebouwencomplex, bestaande uit
twee grote woonhuizen met vier verdie
pingen, verbouwd tot kantoren en op
slagruimten, stond leeg en was reeds in
eigendom.
De gevels van het pand zijn beschermd
stadsgezicht. Zij mochten als zodanig
niet worden gèwijzigd zodat het pand
aan de buitenkant niet duidelijk herken
baar kon worden gemaakt.
Na een grondige voorbereiding kon op 1
februari 1975 met de verbouwing wor
den begonnen. Ruim zeven maanden
later, op 5 september, was het geheel
gereed.
Begane grond
Op de begane grond zijn de volgende
ruimten ondergebracht. Allereerst de
Het achterste gedeelte van het restaurant van De Viking.
Skipper-Kroa is het bar/restaurantgedeelte
op de begane grond van het Noorse restau
rant aan de Westerkade te Rotterdam.
Hollandse interieurs (wat uit de geschie
denis gemakkelijk te verklaren valt) is er
toch een aantal elementen en details,
waaraan men het herkennen kan.
Uit de beide hierbij afgebeelde interieurs
van het Scandinavisch restaurant De Vi
king bij Engels in het Groothandelsge
bouw en het Noorse restaurant Peer
Gynt aan de Westerkade blijkt wel, hoe
groot de verscheidenheid kan zijn.
De Viking
De plattegrond is onderverdeeld in een
bar-gedeelte, dat zich onderscheidt van
het restaurant door de kleur van het ta
pijt, de afwerking van het plafond en de
huidenbekleding van banken en krukken
en een restaurant-gedeelte, waarin de
smörrebröd-tafel het middelpunt is.
Het gehele interieur van het restaurant is
afgewerkt met massief mahonie, geel
koper en wollen tapijt, waarbij behalve
de reeds genoemde tafel vooral het
kostbare plafond de aandacht verdient,
dat is samengesteld uit geprofileerd
massief mahonie, ingelegd met koper.
In dit restaurant is de verlichting zodanig
gekozen, dat iedere tafel direct licht
ontvangt, een verlichting die nergens
hinderlijk uitstraalt. De bankpartij in het
midden van het restaurant is in één ge
heel samengesteld en de hoge rugleu
ningen zorgen er voor, dat het zitten in
het midden vrijwel evenveel bescher
ming biedt als aan de kanten, al zullen
paartjes ongetwijfeld de zeer besloten
nissen aan de zijkanten kiezen
De specialiteit van dit restaurant is de
koude tafel van het zogeheten 'Koldt
bord'. De grote feestelijk opgemaakte
tafel staat centraal in het restaurant en
biedt een rijke variatie aan vis- én vlees
schotels op diverse manieren bereid en
met vele exclusieve sausen. Het vis-as-
sortiment omvat onder meer haring,
zalm, kabeljauw, sardines, krab, kreeft,
kaviaar en zelfs walvisvlees. De term
koude tafel dekt het begrip niet geheel
want naast een assortiment koude
vleessoorten, waaronder rendiervlees,
staan ook enkele smakelijke soepen en
warme vleesgerechten op het menu. De
manier van op deze wijze serveren is in
Nederland niet onbekend. Vele voor
aanstaande restaurants hebben een of
meerdere malen per jaar hun Scandina
vische dag of week waarbij dan voor een
vast bedrag van bovenomschreven
'tast-toe-tafel' te genieten valt
Vele Nederlanders leerden deze tafel
ook kennen tijdens een cruise met een
Scandinavisch passagiersschip.
Tot voor kort bestond echter nog geen