Noors restaurant Peer Gynt Het Noorse restaurant te Rotterdam is opgezet als visspecialiteiten-restaurant. Dit betekent niet dat alle restaurants in Noorwegen van dit type zijn. Ook hier kent men een rijke variatie aan restau rants geënt op de Franse, Duitse en an dere Europese keukenassortimenten. restaurant waar deze tafel permanent stond opgesteld. Het afgelopen voorjaar echter opende het restaurantbedrijf Engels de Viking als Scandinavisch restaurant en in sep tember volgde het Noors restaurant Peer Gynt. In beide restaurants staat de eer der genoemde koude tafel opgesteld waarvan men tegen een vast bedrag on gelimiteerd kan genieten. Het Noors restaurant 'Peer Gynt', zo ge noemd naar een, ook in ons land beken de figuur uit de Noorse geschiedenis, is gevestigd in een voormalig kantoorge bouw van Klevenberg's shipchandlers aan de Westerkade in Rotterdam. Het pand ligt prachtig gesitueerd aan de Rotterdamse Maashaven, midden in het scheepvaartkwartier. De vele pakhuizen en patriciërs- en re derswoningen herinneren aan het be drijvige handelsverleden van deze wijk. Omdat de activiteiten van de haven zich hebben verplaatst buiten het centrum naar de nieuwe en moderne overslag havens heerst nu op de Westerkade de voorname, rustige sfeer van woon- en kantorengebied. De kade dient nu teza men met de Parkhaven als representa tieve aanlegplaats van buitenlandse oorlogsbodems en dergelijke. Het inten sieve transito-verkeer op het water geeft echter nog een wisselend en interessant beeld. Het gebouwencomplex, bestaande uit twee grote woonhuizen met vier verdie pingen, verbouwd tot kantoren en op slagruimten, stond leeg en was reeds in eigendom. De gevels van het pand zijn beschermd stadsgezicht. Zij mochten als zodanig niet worden gèwijzigd zodat het pand aan de buitenkant niet duidelijk herken baar kon worden gemaakt. Na een grondige voorbereiding kon op 1 februari 1975 met de verbouwing wor den begonnen. Ruim zeven maanden later, op 5 september, was het geheel gereed. Begane grond Op de begane grond zijn de volgende ruimten ondergebracht. Allereerst de Het achterste gedeelte van het restaurant van De Viking. Skipper-Kroa is het bar/restaurantgedeelte op de begane grond van het Noorse restau rant aan de Westerkade te Rotterdam. Hollandse interieurs (wat uit de geschie denis gemakkelijk te verklaren valt) is er toch een aantal elementen en details, waaraan men het herkennen kan. Uit de beide hierbij afgebeelde interieurs van het Scandinavisch restaurant De Vi king bij Engels in het Groothandelsge bouw en het Noorse restaurant Peer Gynt aan de Westerkade blijkt wel, hoe groot de verscheidenheid kan zijn. De Viking De plattegrond is onderverdeeld in een bar-gedeelte, dat zich onderscheidt van het restaurant door de kleur van het ta pijt, de afwerking van het plafond en de huidenbekleding van banken en krukken en een restaurant-gedeelte, waarin de smörrebröd-tafel het middelpunt is. Het gehele interieur van het restaurant is afgewerkt met massief mahonie, geel koper en wollen tapijt, waarbij behalve de reeds genoemde tafel vooral het kostbare plafond de aandacht verdient, dat is samengesteld uit geprofileerd massief mahonie, ingelegd met koper. In dit restaurant is de verlichting zodanig gekozen, dat iedere tafel direct licht ontvangt, een verlichting die nergens hinderlijk uitstraalt. De bankpartij in het midden van het restaurant is in één ge heel samengesteld en de hoge rugleu ningen zorgen er voor, dat het zitten in het midden vrijwel evenveel bescher ming biedt als aan de kanten, al zullen paartjes ongetwijfeld de zeer besloten nissen aan de zijkanten kiezen De specialiteit van dit restaurant is de koude tafel van het zogeheten 'Koldt bord'. De grote feestelijk opgemaakte tafel staat centraal in het restaurant en biedt een rijke variatie aan vis- én vlees schotels op diverse manieren bereid en met vele exclusieve sausen. Het vis-as- sortiment omvat onder meer haring, zalm, kabeljauw, sardines, krab, kreeft, kaviaar en zelfs walvisvlees. De term koude tafel dekt het begrip niet geheel want naast een assortiment koude vleessoorten, waaronder rendiervlees, staan ook enkele smakelijke soepen en warme vleesgerechten op het menu. De manier van op deze wijze serveren is in Nederland niet onbekend. Vele voor aanstaande restaurants hebben een of meerdere malen per jaar hun Scandina vische dag of week waarbij dan voor een vast bedrag van bovenomschreven 'tast-toe-tafel' te genieten valt Vele Nederlanders leerden deze tafel ook kennen tijdens een cruise met een Scandinavisch passagiersschip. Tot voor kort bestond echter nog geen

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 21