SKANDINAVISCHE
RESTAURANTS
IN ROTTERDAM
BUFFET
DELING LIMONADi
PORTAAL
ENTREE
NAAR
TOILETTEN
NAAR
KEUKEN
De smörrebröd-tafel
KRUK L JOOÖ
SP.BAK BIER
Plattegrond van de Viking
NAAR
RECEPTIE
In 1975 werden in Rotterdam twee spe
cifieke Scandinavische restaurants in
gebruik genomen.
Wanneer wij van 'Scandinavisch' spre
ken in afwijking van de vele andere typen
restaurants, dan vereist dat wel enige
'oelichting. In Scandinavië kent men im
mers ook alle soorten restaurants, die
men hier en elders in Europa aantreft.
'Scandinavisch' is dan voornamelijk het
totaal aan gerechten (veel vis) en de wij
ze waarop deze worden bereid en ae-
bracht.
De smörrebröd-tafel is het glanzende
De bar, met onder andere een ra en een ge
reefd zeil, in het Scandinavische restaurant,
De Viking, de jongste aanwinst van het be
kende Rotterdamse restaurantbedrijf Engels.
middelpunt van het restaurant. Ge
woonlijk treft men op deze tafel een ge
koeld, een niet-gekoeld en een warm
gedeelte aan en het vereist een zekere
ervaring om de juiste volgorde en sa
menstelling in de keuze te bepalen. Ook
in de beide nieuwe restaurants treft men
de keurig verzorgde smörrebröd-tafel
aan, de prijs per couvert staat vast, de
klant kan zichzelf bedienen en in meer
dere gangen genieten van de visge
rechten, de koude vleesgerechten, de
warme gerechten en het dessert Hij kan
zich daarbij laten adviseren door het
personeel. Bij elke nieuwe gang naar de
tafel ontvangt men een schoon bord en
onderwijl wordt het gebruikte servies
afgeruimd. De dranken zijn niet in de
prijs inbegrepen en worden op de ge
bruikelijke wijze door de ober gebracht
vanaf het drankenbuffet of de bar.
Hoewel het interieur van een Scandina
visch restaurant altijd wel enige gelijke
nis vertoont met Engelse, Duitse en zelfs