VJ
ZUURSTOFAUTOMAAT
consument centraal. Hij dient het aan
bod via automaten onverdeeld positief te
ervaren. Eerst dan kan hij volledig van de
grote voordelen van deze wijze van ver
koop profiteren. Het „platpraten" van
het hoofd van de bedrijfshuishouding,
de exploitant of de horeca-ondernemer
voor een automatenwand garandeert al
lerminst succes.
Gericht op consument
Ik ben bijzonder verheugd dat tijdens het
Internationaal symposium Samenleven
met verkoopautomaten" op 13 april
1976 in het Congresgebouw van de
Jaarbeurs te Utrecht als onderdeel van
de Automatenmanifestatie van de VIDA
speciaal aan de consument aandacht
wordt besteed.
Hoe kunnen wij, die ons op enigerlei
wijze met het uitzetten van automaten
bezighouden, ervoor zorgen dat de
consument werkelijk goede maatjes
wordt met automaten? Door er zelf goe
de maatjes mee te zijn!
Door steeds onze aandacht gericht te
houden op dat ene doel, de consument
„automaten-minded" te maken, door
„consumer oriented" ons beleid te be
palen.
Natuurlijk moeten we zorgen voor goede
automaten en goede ingrediënten, maar
die zijn er. We moeten ons alleen niet
door prijsverschillen laten verleiden de
consument kwaliteiten voor te zetten die
hij elders (waar hij een keuze heeft!!)
beslist afwijst.
Minstens zo belangrijk is de verzorging
van de automaat, het onderhoud en het
op tijd bijvullen. In verreweg de meeste
gevallen wordt het dagelijks onderhoud
en het bijvullen aan de exploitant of het
personeel van de gebruiker overgelaten,
in al die gevallen is het uiterst belangrijk
dat ook zij erg goede maatjes met hun
automaten zijn. Zij hebben een sleutel
positie in de keten en bepalen vaak het
..in scholen...
en ook buiten de kantine
houden het zo uiterst belangrijke onder
houd en het tijdig bijvullen in eigen hand.
Een goed georganiseerde operatororga
nisatie kan van een automatische ver
koop een groot succes maken. Helaas
acht men de operator vaak te duur om
dat men in het bedrijf wel een of meer
personeelsleden heeft die de verzorging
van de automaten ,,er wel bij kunnen
doen" en dus worden hun kosten niet of
slechts zeer gedeeltelijk gecalculeerd.
Het is duidelijk dat als iémand goede
maatjes met automaten dient te zijn, dit
de operator is, want hij moet ervan leven.
Halverwege de top van de
Japanse berg Foedji-jama
staat een
zuurstofautomaat. Voor
100 yen kunnen vermoeide
klimmers één minuut
zuurstof inademen. Is dat
wellicht ook een idee voor
de steden die last hebben
van luchtverontreiniging?
succes of de mislukking van de verkoop
via automaten op de school of in het be
drijf.
Operators
Eerder stelde ik dat er veel voordelen
verbonden zijn aan de werkwijze van de
operators en het zal nu duidelijk zijn dat
zij in feite consequent handelen. Zij laten
zo weinig mogelijk aan anderen over en
Caterers
In dit verband wil ik graag nog een groep
van ondernemers noemen die weliswaar
een breder terrein bestrijken dan dat van
de automaten, maar die er toch ook
(steeds meer) mee te maken hebben.
Dat zijn de zogenoemde caterers. Zij
nemen vaak het totale management van
het kantinegebeuren in een bedrijf of
instelling over en zullen dus zeker ook
„consumer oriented" denken. Een zeer
goede samenwerking tussen de auto-
matenmensen en de caterers is daarom
van het grootste belang opdat ook daar
eventueel levende vooroordelen kunnen
worden opgeheven.
Conclusie
Resumerend mag ik concluderen dat
een ieder, die zich met de distributie via
automaten bezig houdt, zich regelmatig
dient af te vragen of hij zelf goede maat
jes met automaten is, of zijn medewer
kers dat zijn en of zijn afnemers dat zijn.
Op die manier slechts kan worden be
reikt dat de consument goede maatjes
met automaten wordt en ten volle kan
profiteren van de voor hem zo grote mo
gelijkheden. Voor alle overige groepen,
die bij het welzijn van het ,,doe-het-
zelf-apparaat" betrokken zijn, geldt dan
automatisch dat zij aan de automaat een
beste kameraad hebben!