19
SOCIAAL JAAR VERSLA
G 19 9 4
BROUWERIJ ZOETERWOUPE
en HBO-niveau vonden een tijdelijke baan om werkervaring op
te doen. Voor 1995 kunnen tien functies worden ingevuld.
Opleidingen
Binnen EFI werd een ontwikkelingsplan opgesteld voor
medewerkers binnen de diverse afdelingen. Naast de functie
gerichte opleidingen hebben er het afgelopen jaar veel trainin
gen plaatsgevonden op het gebied van automatisering (Lotus/
WP/I<epner Tregoe/Windows support).
Net als in 1993 was het veranderingsproces Mensen Maken
Heineken een belangrijk onderwerp. Om een ontwerp te maken
voor een nieuwe organisatie van de unit zijn twaalf werkgroepen
ingesteld. Medewerkers van diverse niveaus, leden van vakbonden
en ondernemingsraadleden maakten deel uit van de werkgroepen.
Zij richtten zich vooral op de processen Brouwen en Verpakken. In
de werkgroepen is onder andere bepaald hoeveel taakteams er
moeten komen, hoe ze ingericht moeten worden en hoe ze moe
ten worden aangestuurd. Er is onder andere gekeken welke regel-
taken in de taakteams kunnen worden gebracht. Daarbij moeten
taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zo laag mogelijk
worden gelegd. Omdat veel medewerkers deel uitmaakten van
werkgroepen, was er als het ware sprake van een olievlek. Steeds
meer mensen raakten bij het proces betrokken. Er vonden voor
leidinggevenden speciale trainingen plaats in het kader van
Mensen Maken Heineken. Daar werd uitgelegd wat een taakteam
is en hoe het werkt. Alle leidinggevenden hebben ook een oplei
ding gehad om goede selectie-interviews te kunnen voeren.
Er is veel aandacht besteed aan een goede communicatie
om de medewerkers te betrekken bij het veranderingsproces. In
1994 is begonnen alle leidinggevenden eenmaal per kwartaal
informatie te geven over de stand van zaken. Tijdens werkover-
legbijeenkomsten moesten zij hun medewerkers verder op de
hoogte stellen wat er speelde.
1 Februari 1995 is de adviesaanvraag over de grofstruc-
tuur van de unit bij de ondernemingsraad ingediend. Vooral de
laatste maanden daaraan voorafgaand was de onzekerheid onder
de medewerkers groot.
Opleidingen
Er is een cursus Nederlands voorbereid voor medewerkers
van buitenlandse afkomst. Ongeveer 120 medewerkers hebben in
1995 daarvoor een test afgelegd. Op basis van hun testresultaten
zijn ze ingeschaald voor de cursus. Voor het eerst is het volgen van
een dergelijke cursus verplicht gesteld. Het is namelijk van groot
belang dat medewerkers met elkaar kunnen communiceren in de
te vormen teams. En vooral dat zij werkinstructies kunnen lezen
en instructies op de beeldschermen kunnen lezen en begrijpen.
Er is een onderzoek gestart om te kijken of een cursus over
veiligheid nieuw leven kan worden ingeblazen. De reden hiervoor
is dat in 1994 het aantal ongevallen sterk is toegenomen. Mogelijk
zou een bestaande cursus, die in de petrochemische industrie
wordt gebruikt, ook geschikt zijn voor de brouwerij.
Medewerkers van het Bedrijfsrestaurant hebben een cur
sus gevolgd om de service te professionaliseren en daarmee de
kwaliteit van het Bedrijfsrestaurant te verbeteren.
Vol continudienst
In april zijn alle medewerkers volop aan het werk gegaan
om de opgelopen achterstand weg te werken. Dit gebeurde in
vol continudienst. Brouwen, Energie en de Storingsdienst ken
den al jaren het werken in dit ploegendienstsysteem. Per eind
1994 is afgesproken de hele brouwerij gedurende één jaar in vijf
ploegen te laten werken, dus ook Verpakken en Magazijnen en
Met Zoeterwoudse bedrijfsrestaurant is druk
bezig meer te professionaliseren en meer ser
vice te kunnen bieden. Beheerder Rob van
Egmond: "We hebben een kwaliteitsplan opgezet.
Daarin is onder meer opgenomen dat we klantge
richter moeten werken, dat we goed moeten
omgaan met klachten, dat medewerkers zelfstan
diger kunnen werken en flexibeler inzetbaar
zijn. En ook dat we het ziekteverzuim willen
aanpakken zodat onze klanten minder vaak
steeds wisselende gezichten zien. Niet alleen de
beheerders volgen een cursus. Ook de medewer
kers hebben een jaar lang les gehad. Er is al veel
veranderd. De onderlinge verstandhouding is
beter geworden, we werken efficiënter en meer
kostenbesparend. De Spaanse week die we in
december organiseerden met zelfgemaakte gerech
ten, is een bewijs van onze kwaliteitsverbetering.
Dat hadden we een jaar geleden nog niet aange
durfd."