1
S O
C I A
A
JAARVERSLAG 1994
"I
in de toekomst gaan mensen in zelfsturende
I teams werken. Ze krijgen meer verantwoorde-
I lijkheid. Wil je meekunnen, dan heb je meer
opleiding nodig. Op zijn minst moetje de
Nederlandse taal beheersen vertelt Cees
Koppen, chef Opleidingen Verpakken in
Zoeterwoude. "Daarom wordt Nederlandse les
voor alle medewerkers van Verpakken, MIT en
bedrijfsrestaurant met een buitenlandse nationa
liteit verplicht. We hebben er veel tijd aan
besteed om een goede cursus te kiezen. De cursis
ten krijgen op de brouwerij les. Eigenlijk 'trai
ning want we hanteren een actieve methode.
We maken ook gebruik van trainers die de taal
en cultuur van de cursisten kennen om extra uit
leg te geven. In de cursus komen alle begrippen
en woorden aan bod, die we bij Heineken
gebruiken. Bijvoorbeeld in werkoverlegnotulen,
personeelbulletins en werkinstructies.
Door de cursus moet de kwaliteit van hun werk
zeker verbeteren.
ook in 1994 zo'n dag georganiseerd. Leidinggevende EFI-func-
tionarissen en specialisten uit alle units kwamen bijeen, 's
Ochtends was het thema centraal en decentraal functioneren. De
middag stond in het teken van teamwerk. Het nut van een der
gelijke dag is dat medewerkers, die doorgaans alleen telefonisch
of schriftelijk contact met elkaar hebben, elkaar nu persoonlijk
kunnen ontmoeten.
IEB
De afdeling In- en Externe Betrekkingen werkte, als
beleidsondersteunende en -uitvoerende stafafdeling van het
Managementteam, aan een verdere verbetering van de kwaliteit
van de communicatie. Daarbij ging het in 1994 vooral over het
uitdragen van de bedrijfsdoelstellingen - naar binnen en naar
buiten. Voorlichting over wat er binnen de onderneming speelde
ten aanzien van CAO-onderhandelingen en het veranderings
proces Mensen Maken Heineken was daarbij dè uitdaging.
Intern werd daarbij gebruik gemaakt van 'eigen' media als
Kijkglas en het veranderingsbulletin Mensen Maken Heineken.
Dit laatste wordt meer en meer gezien als een blad waarin mede
werkers hun mening over en hun kritiek op het proces kwijt
kunnen. Dat heeft de communicatiewaarde ervan verhoogd.
Ook hield de afdeling zich op het gebied van de interne commu
nicatie bezig met de OR-verkiezing en het voorbereiden van de
nieuwe Alcohol en Werk campagne voor 1995. Familie-excur
sies, brouwerij-bezoeken voor kantoormedewerkers, contact
biertjes, de nieuwjaarsreceptie en vakantie- en kerstkaarten wer
den ook vanuit de afdeling Interne Communicatie gecoördineerd
en georganiseerd.
Extern had vooral het verbeteren van de relaties met de
media de aandacht. De algemene journalistiek, de journalisten
die schrijven over Heineken- en Amstel-evenementen, de vak
pers voor horeca en thuisverbruik. Ook werd veel aandacht
gegeven aan het ontwikkelen van regionale PR-plannen om de
kwaliteit van de berichtgeving in regionale kranten op lokale
Radio/TV te verbeteren. Maar niet alleen met de pers werden de
contacten verbeterd. Samen met de collega's van Marketing wer
den de contacten met universiteiten en hogescholen verder ver
sterkt. De afdeling Onderwijscontacten ontwikkelde lesmateri
aal, er werden landelijke studenten-evenementen opgezet en
een internationale zomercursus voor mogelijke toekomstige
managers opgezet.
Een belangrijk onderdeel van het optreden van de
Heineken Brouwerijen naar buiten is ook de hospitality: het ont
vangen van relaties bij en op de brouwerij bij interessante eve
nementen, zoals het Heineken Open, de Amstel Gold Race,
Heineken Night of the Proms, de Champion's League en de
Amstel Cup. Een zeer bijzonder evenement was in dat kader de
deelname van leden van het Management Team, medewerkers
van IEB, Food en Horeca en een grote groep journalisten aan de
24-uurs race - een door Horecagebied Noord-Holland gespon
sord zeilevenement waaraan Amstel met een 'eigen' driemaster
deelnam. In 1994 ving ook het nieuwbenoemde Hoofd Public
Affairs zijn werkzaamheden aan binnen het kader van de afde
ling In- en Externe Betrekkingen. Zijn taak is het signaleren van
maatschappelijke ontwikkelingen die voor het functioneren van
Heineken van belang kunnen zijn, en het adviseren over de
wijze waarop Heineken daarmee om moet gaan. Hij ondersteunt
het management in contacten met overheden en vertegenwoor
digt de onderneming in werkgroepen van VNO/NCW, Stichting
Verpakking en Milieu en dergelijke.
Werkervaringsplaatsen
Van de in de CAO afgesproken twintig werkervarings
plaatsen in kantoorfuncties kon Commercie- en Stafdiensten Bier
negen plaatsen invullen. Negen langdurig werklozen op MBO-