12
S 0 C I A A
L JAARVERSLAG 1994
//I J
HEINEKEN IPEEENBUS
I edereen heeft op zijn werk wel eens een idee
I over hoe zaken anders of beter zouden kun-
I nen zegt Han Jorna. Hij is eerste monteur bij
de Horeca Technische Dienst regio Zuid in
Eindhoven. En de enige die in 1994 de maximale
beloning in ontvangst mocht nemen voor een
ingediend idee. "Wat dat betreft is er kwaliteit
genoeg onder de medewerkers. Ze voelen zich
betrokken bij hun werk en denken erover mee.
Maar de stap om echt een idee in te dienen,
nemen ze vaak niet. Kijk, als een idee geen kos
tenbesparing voor het bedrijf oplevert, kun je een
verandering ook gewoon zelf in je werk doorvoe
ren. Maar als er een besparing mee gemoeid is,
zou ik zeggen 'dien het wel inDan levert het
veel meer voordeel op. Niet alleen voor jezelf,
maar ook voor anderen. En natuurlijk voor het
bedrijf en vaak ook voor het milieu. Dan laatje
écht zien dat er kwaliteit in huis is.
aantal zaken op de rails te zetten. Zoals het opstellen van een
OR-reglement, de samenstelling van het bestuur, de benoeming
van commissies voor specifieke onderwerpen en het inrichten
van een secretariaat. Een van de eerste grote klussen waarmee
de kersverse negen leden tellende ondernemingsraad te maken
kreeg, was het invoeren van een personeelsaudit voor sleutel
functionarissen. De ondernemingsraad heeft zich hier intensief
mee bezig gehouden. In goed overleg met het management zijn
de partijen tot een oplossing gekomen.
OR Vrumona
1994 was een bijzonder zwaar jaar voor de OR en voor
het overleg. Onder andere de door IMP AC geïntroduceerde aan
bevelingen van werken en organiseren werden door de raad
Medezeggenschap) op hun waarde beoordeeld. De systemen
werden direct ingevoerd. Het totaal overzicht in de eindrappor
tage bleek meer een stand van zaken.
Het Beleidsteam heeft de raad het verbeteringsplan gepre
senteerd. Goed overleg bleek essentieel. Uiteraard worden (ook)
met de vakorganisaties afspraken gemaakt. De uitvoering van de
afspraken worden door de OR Vrumona getoetst en bewaakt.
OR Zoeterwoude
1994 heeft natuurlijk ook voor de OR Zoeterwoude in het
teken gestaan van Mensen Maken Heineken. Een organisatie
ontwikkelingsproces dat van alle betrokkenen een ander gedrag
vraagt.
Na de verkiezingen konden in de OR Zoeterwoude negen
nieuwe leden worden geïnstalleerd. Een belangrijk signaal dat
medezeggenschap in 1994 een nog steviger plaats in onze onder
neming inneemt.
Een belangrijke bijdrage is geleverd aan de procedure
rond de vol continudienst. Nadat eerst de bedrijfsleiding driem
aal instemming heeft gevraagd voor tijdelijke vol continudienst
heeft de raad erop aangedrongen een meer structurele oplossing
te vinden die het probleem van de steeds verschuivende roosters
en het vele overwerk zou moeten aanpakken. Uiteindelijk heeft
dat tot een instemmingsaanvraag geleid voor een tijdelijke vol
continudienst van 13 maanden.
De volgende investeringsaanvragen zijn door de OR Zoeter
woude in 1994 in behandeling genomen:
- mechanische belading
- gistreincultuur
- reëngineering brouwhuis 2
- proefinstallatie continu brouwproces
Verder behandelde de raad een aantal budgetaanvragen:
- magazijnbeheerssysteem
-maatregelen als gevolg van een bedrijfsgeneeskundig survey
MIT
- automatische Plano-belader Kister colonne 6
En de volgende adviesaanvragen:
- plaats van de energiedienst in de organisatie
- organisatie DIM
Voor de Heineken Ideeënbus was de toekenning van de maxi
male beloning van vijftienduizend gulden aan Han Jorna het
hoogtepunt van het jaar. Vanwege de hoge besparing die met
invoering van het idee is bereikt en de originaliteit van het idee,
is Jorna's idee ook ingezonden voor de landelijke Oorkondedag
van het NIVE Ideeëncentrum. Het Ideeëncentrum oordeelde ook
positief over zijn idee. De eerste monteur van de Horeca
Technische Dienst Regio Zuid in Eindhoven kreeg daarom in
juni 1994 een landelijke oorkonde voor het beste idee uitgereikt.