SOCIAAL
J A A R V E R S L A
G
19 9 3
HEINEKEN IDEEËNBUS
Ondernemingsraad Vrumona
De turbulente frisdrankenmarkt vraagt regelmatig aan
passing en bijsturing van de organisatie. De medezeggenschaps-
taak is er mede hierdoor niet gemakkelijker op geworden.
Gelukkig heeft de Ondernemingsraad Vrumona zich ook
in dit verband sterk ontwikkeld als een adviesorgaan van het
personeel dat daadwerkelijk invloed heeft op de besluit
vormingsprocessen.
Intensief, efficiënt en effectief overleg tussen de Bestuur
der en de Ondernemingsraad zorgde voor snelle en zorgvuldige
besluitvorming zonder de zeggenschap danwel de medezeggen
schap te schaden.
In 1993 is niet veel bijzonders gebeurd op ideeënbusgebied.
Vorig jaar was het aantal ingezonden ideeën nog vrijwel gelijk
aan het aantal van het jaar daarvoor. In 1993 is het aantal inge
zonden ideeën echter beduidend minder dan over 1992. Wel
was het bruikbaarheidspercentage enigszins hoger. Een verkla
ring voor het minder inzenden van ideeën zou kunnen zijn dat
op de beide produktievestigingen van Heineken Nederland de
aandacht van de medewerkers te zeer in beslag werd genomen
door veranderingen die kunnen voortvloeien uit het Mensen
Maken Heineken-proces.
Een stijgende lijn is wel te zien bij de Ideeënbus Horeca.
Hoewel er nog niet echt veel ideeën worden ingediend (het
inzendpercentage bedraag 2,6%), zijn de ideeën van goede kwa
liteit. Dit levert steeds vaker een hoge beloning op. Begin 1994
kon zelfs de maximale beloning worden uitgereikt aan een
medewerker uit de Horeca. Deze beloning is vanzelfsprekend
nog niet in de cijfers opgenomen.
De Centrale Ideeënbuscommissie heeft dit jaar geen idee
ingezonden voor de landelijke Oorkondedag van het Ideeën-
centrum, bij gebrek aan echt originele ideeën. Hopelijk zal de
commissie volgend jaar keuze hebben uit vele, hoog beloonde
ideeën.
Ideeënbusresultaten over het boekjaar 1992 per vestiging en totaal (tussen haakjes
de cijfers over 1 991
Vestiging:
Zoeterwoude
Den Bosch
Bunnik
Horeca
A'dam/R'dam
Totaal
'93
(92)
93
(92)
93
C92)
93
C92)
93
C92)
'93
C92)
Ingezonden ideeën
99
(141)
126
(208)
68
(61)
23
(19)
7
(2)
323
(431)
Inzendpercentage t.o.v. aantal personeelsleden
5,2
(7,0)
12,9
(19,3)
15,5
(13,9)
2,6
(2,2)
2,0
6,9
9,3)
Afgehandelde ideeën
127
(129)
167
(180)
75
(54)
11 (16)
3
(1)
383
(380)
Beloonde ideeën
28
(18)
61
(65)
18
(18)
2
(3)
4
113
(104)
Bruikbaarheidspercentage
22,0
(14,0)
36,5
(36,0)
24,0
(33,3)
18,2
(18,8)
1,3
29,5
(27,4)
Totaal bedrag aan netto beloningen
19.675
(12.270)
44.750
(57.450)
23.825
(30.950)
8.500
(1.000)
300
97.050
(101.670)
Gemiddelde beloning
703
(682)
734
(884)
1.325
(1.720)
4.250
(333)
75
859
(978)
Netto besparingen volgens beloningen
93.176
(86.551)
174.400
(229.800)
190.600
(260.000)
458.176
(576.351)
Ideeën gehonoreerd met aanmoedigingspremie
19
(34)
15
(20)
35
(15)
5
(7)
4
78
(76)
Totaal aanmoedigingspremie
1.535
(2.345)
1.150
(1.325)
2.675
(1-275)
500
(650)
300
6.160
(5.595)
Gemiddelde aanmoedigingspremie
80,79
(68,97)
76,67
(66,25)
76,00
(85,00)
100,00
(92,86)
75,00
78,97
(73,62)
Gem. afhandelingstijd in dagen per idee
179
(115)
141
(148)
75
(78)
121
(111)
90
140
(125)
Niet beloonde ideeën
92
(85)
91
(95)
22
(21)
4
(6)
1 (1)
210
(208)
Ideeën nog in behandeling
48
(76)
72
(113)
15
(22)
16
(4)
6
(2)
157
(217)
Langzaam maar zeker worden er steeds meer ideeën
ingediend bij de Ideeënbuscommissie Horeca.
Het aantal beloonde ideeën is nog bescheiden, maar
samen waren ze wel goed voor een beloning van ruim
achtduizend gulden. "Dat spreekt tot de verbeelding.
Waarschijnlijk maken de mensen elkaar daardoor
warm voor het insturen van ideeën", hoopt Marien
van Gaaien (secretaris van de commissie). "Wij voeren
geen acties. Wij vinden dat de premies en beloningen
maar voor zich moeten spreken. Mond tot mond-
reclame is de beste manier, vinden wij. In de praktijk
betekent dat een en ander vooral moet worden gericht
op Horeca Tap Service en Heineken Techische Dienst.
Bij die diensten werken ongeveer tweehonderd
medewerkers. Het zijn ook de diensten waaruit de
meeste ideeën naar voren komen. De chefs proberen
hun mensen te stimuleren ideeën in te zenden. Want er
leven heus wel ideeën voor verbetering. Daarom willen
we erop aandringen die ons toe te zenden.