SOCIAAL JAARVER
S
LAG 1992
gevolg is dat ieder veel kritischer naar zijn
werk kijkt. Het resultaat is daardoor duide
lijk beter. Voor ons allemaal staat het leveren
van kwaliteit voorop. We moéten wel een
goed eindprodukt leveren. De consument is
onze broodheer. Als je geen goed produkt
levertkun je het wel schudden. Dan koopt
hij bier van een ander. Dat zijn we ons heel
goed bewust.
Het thema klantgerichtheid speelde een
hoofdrol in vele opleidingen die in 1992 zijn
gegeven. Er waren bijvoorbeeld drie dagen
durende trainingen in commerciële vaardig
heden voor de Heineken Technische Dienst.
Ook de kelderbierchauffeurs, zowel de eigen
chauffeurs als de chauffeurs die in dienst zijn
van andere vervoerders, kregen cursussen.
Daarbij ging het hoofdzakelijk om het
"Afscheid van Arbeid". In totaal hebben dit jaar 505 medewer
kers deelgenomen aan een opleiding of cursus.
Ziekteverzuim
Er is veel aandacht aan besteed om een verzuimbeleid per
afdeling in te voeren. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
oorzaken van verzuim, verzuimbegeleiding, voorbereiding lei
dinggevenden op het voeren van gesprekken over dit onderwerp
en herplaatsing gedeeltelijk arbeidsgeschikte medewerkers. De
bedrijfsgezondheidsdienst heeft geneeskundige onderzoeken
gedaan. Daarbij kwamen aan de orde: analyse van het ziektever
zuim, werkplekonderzoek en een werkbelevingsonderzoek. Op
basis hiervan zijn aanbevelingen gedaan die geheel of gedeeltelijk
gerealiseerd zijn.
Rooster 3-ploegendienst
In overleg met vertegenwoordigers van de
Ondernemingsraad is bekeken of het 3-ploegendienstrooster
gewijzigd zou kunnen worden. Het voorstel was om van vijf
nachtdiensten naar vier nachtdiensten over te gaan. Een enquête
onder het personeel heeft uitgewezen dat de voorkeur blijft uit
gaan naar het huidige rooster met vijf nachtdiensten.
Bedrijfsvervoer
Heineken neemt samen met andere bedrijven deel aan
een haalbaarheidsonderzoek Vervoersmanagement Grote
Polder. Dit initiatief van de Kamer van Koophandel Rijnland
zal, zo is het plan, kunnen leiden tot een regionaal op te zetten
vervoerscoördinatiepunt. Heineken, de grootste werkgever van
het industriegebied Grote en Barrepolder, heeft al eigen
bedrijfsvervoer. Dagelijks rijden bussen vanuit Amsterdam,
Rotterdam en vanaf station Leiden om medewerkers naar de
brouwerij in Zoeterwoude te vervoeren. In 1993 zal een enquête
worden gehouden onder het personeel. Uit dit onderzoek moet
blijken of het verantwoord is het bestaande Heineken-bedrijfs-
vervoer uit te breiden of in te voeren op nieuwe trajecten. Het
doel hiervan is het totale aantal kilometers terug te dringen, dat
nu door alle medewerkers in de auto wordt afgelegd tussen
woonplaats en werk.
Werkervaringsplaatsen
In het voorjaar van 1992 is begonnen de werkervarings
plaatsen in te vullen, zoals in de CAO is afgesproken. Dit
gebeurde in samenwerking met het Bureau Arbeidsvoorziening
te Leiden en de coördinator van het project Arbeidsinpassing
Allochtonen. 170 mogelijke kandidaten werden door de beide
genoemde instanties benaderd. Ruim 70 geïnteresseerden heb
ben een rondleiding door het bedrijf gekregen en gesprekken
met PZ en afdelingsleiding gevoerd. Het overgrote deel van de
kandidaten moest worden afgewezen omdat de kennis van de
Nederlandse taal en het niveau van kennis en inzicht onvoldoen
de waren om de beoogde vooropleiding te kunnen volgen. Een
aantal kandidaten (waaronder alle vrouwen) heeft laten weten,
niet geïnteresseerd te zijn of de voorkeur te geven aan een ande
re werkomgeving. Dit kwam vooral doordat in ploegendienst
gewerkt zou moeten worden.
Het opleidingsinstituut Deltas heeft een groot aantal kandida
ten, waarvan het kennisniveau niet helemaal duidelijk was,
getest. Negen kandidaten hebben bij hetzelfde instituut een
vooropleiding (voorschakeling) gevolgd om het instroomniveau
te bereiken. Een aantal deelnemers heeft de voorschakelcursus
met goed gevolg doorlopen.
Op 31 augustus 1992 startten 14 mensen in het kader van het
werkervaringsproject: negen bij de afdeling Verpakken en vijf
bij de afdeling Magazijnen en Intern Transport. Ze volgen nu de